вторник, 19 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    16231 прочитания

    Доц. д-р Ангел Кунчев: Коронавирусът е малко по-опасен от сезонния грип

    За риска от пандемия, как да се предпазим, „повтаря“ ли заболяването и готова ли е България за епидемия, Economy.bg разговаря с главния държавен здравен инспектор
    26 февруари 2020, 10:23 a+ a- a

    Доц. д-р Ангел Кунчев е завършил Медицинския институт в Пловдив през 1985 година. От 1986 до 2001 работи в „Противоепидемичен контрол“, ХЕИ-Хасково. От 2001 до 2008 е директор на отдел „Надзор на заразните болести“ към Министерство на здравеопазването. От 2008 до момента е главен държавен здравен инспектор.

    По-опасен ли е коронавирусът от сезонния грип?
    Малко по-опасен е с оглед на това, че смъртността е малко над 2%, при грипа тя е под 1%. Но са доста близки като начин на разпространение, като това, което предизвикват като вирусни пневмонии и дори като лечение. Има доста сходства.

    Колко близо сме до пандемия според Вас?
    Трудно ми е да преценя, но общо взето шансовете са големи, тъй като продължават ежедневно съобщения за разпространение на вируса и в нови страни, както и увеличаване на случаите във вече засегнатите.

    При положение, че вирусът се предава по въздушно-капков път, има ли смисъл от маски?
    Точно, защото е по въздушно-капков път има смисъл от маски, само че не всички здрави да носят маски, а маска да носи този, който е с някакви симптоми. Това касае не само коронавируса, а по принцип всички респираторни инфекции. Тогава е най-ефективно. Ако говорим за професионална употреба и за хора, които работят с доказано болни лица, там маските не са обикновените хирургични, а друг тип. Те са в класове FFP2 и FFP3, които осигуряват по-сигурна защита.

    Дайте съвет за предпазни мерки, които всеки човек може да предприеме.
    Засега мерките за предпазване са точно такива, тъй като, когато няма някакво специфично средство като ваксина или нещо друго – серум, в ръцете на всеки отделен човек е да пази определено поведение, което при коронавируса се ограничава първо до това да избягваме в момента пътувания в страни с по-широко разпространение; второ да спазваме много добра лична хигиена, което ще рече измиване на ръцете при всяко прибиране вкъщи, преди всяко хранене, след всяко използване на тоалетна и т.н. Колкото по-често, толкова по-добре. Да избягваме контакт с болни хора, защото няма как да сме сигурни за какво става въпрос в момента – дали за обикновена вирусна инфекция, или за коронавирус, да проветряваме помещенията, в които се намираме. Ако има болен вкъщи, той да бъде достатъчно ефективно отделен в отделна стая, да се ползват дезинфектанти вкъщи. Ако сме навън, да ползваме дезинфекционни еднократни кърпички, тъй като вирусът е доста неиздръжлив, а на дезинфектанти изобщо не е издръжлив, така че те са ефективна мярка за превенция.

    Излезе информация, че в Китай има случаи на хора, които се разболяват повторно от същия вирус. Ако това е така, ще се отрази ли на мерките и възможно ли е да се създаде ваксина при такъв сценарий?
    Видях тази информация. Доста е странна, защото обикновено след каквато и да е инфекция, вирусна или бактериална, човек изгражда някакъв тип имунитет – кога по-силен и продължителен – за цял живот, кога малко по-малко, но не и за такъв кратък период. Трябва да проследим дали тази информация ще се потвърди и дали ще бъде официална, защото тя е важна за нас и за създаването на ваксина. Така или иначе за ваксина се работи, защото виждате какви бели прави вирусът, колко започва да повлиява на начина на живот, на икономика и ваксина е много нужна. Въпросът е, че тя няма как да бъде създадена в срокове по-кратки от 3-4 месеца. А какво ще се случи дотогава, не е съвсем ясно, защото ако съдим по досегашните ни сблъсъци с други коронавируси, след известен период се получава обратно развитие и сравнително бързо самоограничаване.

    Колко време след контакт с вируса типично се проявяват симптомите?
    Типичното е от 2 до 6 дни. Тъй като има отделни случаи на по-дълга инкубация, е прието, че 14 дни е максималният срок, в който изолираме човек, за да сме сигурни, че не е носител.

    Защо децата и бебетата изкарват болестта по-леко?
    Този въпрос е много интересен. Изобщо покрай този вирус има странни неща, като начин на разпространение, като неяснота все още кой е природният резервоар и т.н. Действително много слабо засегната е детската възраст. Чудесно е, че е така, но все още нямаме научно обяснение на този факт.

    Вярно ли е, че ако времето се затопли, епидемията ще спре, тъй като вирусът не оцелява при високи температури?
    Намираме такива характеристики при някои вирусни инфекции, само че доста често ефектът е обратен. При ненормално затопляне, особено зимния сезон, епидемиите повишават своя интензитет. Сега дали това ще се случи така при коронавируса, ми е трудно да кажа. Пак казвам, не го познаваме достатъчно добре и не мога да дам отговор на този въпрос.

    Според Вас до каква степен сме подготвени в България за епидемия?
    Правим всичко възможно, но се изненадвам на хора, включително политици от други страни, които твърдят: „Ние сме напълно готови“. За мен няма страна, колкото и да е богата и уредена, която да е напълно готова за едно такова извънредно събитие като епидемия или пандемия. Още от януари направихме доста и като организация, и като координиране на действията между различни институции, снабдяване с всичко необходимо, предпазни средства, дезинфектанти, така че да сме максимално подготвени.

    Имаме ли готовност за налагане на карантина на цели населени места, ако се наложи?
    Разбира се, че имаме. Между другото тази мярка обикновено не е много ефективна и рядко води до спиране на разпространението. Това, което се случи в Китай, е сравнително добър пример, само че при тях бяха доста крайни формите на такава карантина. Но да, разбира се, това е една от мерките, които ще се използват при възникване на случай.

    Ако съм пътувала до Милано и се прибера в България и започна да кашлям, какво трябва да направя?
    Трябва да се обадите на личния си лекар, да си уговорите посещение - или той вкъщи, или вие при него, в момент, в който няма опашка, за да не стоите да създавате риск за останалите хора. Но ако дадете такава информация, че сте били в заразена зона и имате симптоми, той по максимално бърз начин или ще ви организира преглед, или ще ви насочи направо за приемане в инфекциозно отделение.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 40 минути
    Анна Панчева е новият ръководител на направление „Човешки ресурси“ в Kaufland България
    Нейният фокус са привличането на таланти и работодателска марка
    преди 2 часа
    Оптимистични данни от Китай в началото на годината
    Индустриалното производство и търговията с по-голям от очаквания ръст през януари и февруари
    преди 3 часа
    3 компании инвестират близо 18 млн. лв. в София и Омуртаг
    От юни 2023 г. Са издадени сертификати за инвестиции в размер на 510 млн. лв., които ще разкрият над 2000 нови работни места
    преди 20 часа
    Apple води преговори за вграждане на Gemini на Google в iPhone
    Компанията е водила преговори и с OpenAI
    преди 21 часа
    Китайски доставчик на части за Tesla ще строи завод у нас
    Плановете са да бъдат разкрити до 200 работни места край Пловдив
    преди 21 часа
    Президентътвръчи мандат за съставяне на правителство на Мария Габриел
    Тя бе посочена като кандидат за министър-председател от ПГ на ГЕРБ-СДС