петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2772 прочитания

    Няма нови заразени с коронавирус у нас

    В критично състояние е 66-годишната жена в София, съпругът й не е
    11 март 2020, 09:34 a+ a- a

    Още седем случая трябва да бъдат потвърдени до обяд, след това ще има информация дали пробите са положителни или отрицателни, съобщи на редовния сутрешен брифинг генерал-майор Венцислав Мутафчийски, началник на Военномедицинската академия и председател на Националния оперативен щаб за борба срещу новия коронавирус.

    Във вчерашния ден във ВМА са изследвани 46 проби за COVID-19, в Националната референтна лаборатория - 121, в Стара Загора – 33 и във Варна – 24. Всички те са отрицателни.

    Състоянието на пациентите в Габрово и Плевен е добро.

    Относно новите два случая в "Пирогов" стана ясно, че 74-годишният мъж е постъпил в „Пирогов” в неделя. Имал е предходно хронично белодробно заболяване във фаза на обостряне. Приет е в Отделението по белодробни болести. Имал е контакт с 49 лежащи, които се намират в една и съща сграда и са взети необходимите мерки. Неговото състояние е с тенденция за влошаване, но не е интубиран.

    Критично обаче е състоянието на съпругата му, обясни проф. Мутафчийски. Вече са издирени са първите контактни лица. Те са 8 на брой и са настанени в Белодробната болница за наблюдение, въпреки че те нямам абсолютно никаква клинична картина.

    49 лежащо болни, свързани по някакъв начин с установените случаи, са изолирани във вътрешната клиника на „Пирогов“, която е в отделна сграда и е изолирана от основната сграда на болницата. 30 души от персонала остават да работят в тази клиника. Те се наблюдават и се тестуват за корогнавирус. Всички лекари, които се грижат за болните от коронавирус, са контактни. Безумна е идеята, че те трябва да бъдат затворени - кой тогава да се грижи за болните“, допълни Мутафчийски.

    „Тези болници остават да работят като болници. УМБАЛСМ „Пирогов“ остава да работи. В болницата няма да работи само Кардиологията, въпреки че в момента е процес на трансформация, за да бъде възобновена дейността ѝ на 9-ия етаж, а Неврологията работи с по-малък капацитет на територията на Клиниката по неврохирургията. Другите клиники от палитрата на вътрешните отделения засега ще преустановят работа, но травматологичните и хирургичните отделения, които са силата на „Пирогов“, остават да работят, както и детските клиники“, подчерта още професор Мутафчийски.

    По думите му, независимо в коя болница бъдат потвърдени случаи на коронавирус, болните ще бъдат и са настанени в отделения, които са отделени от другите, изолирани са, спазват се строги хигиенни мерки, а и в останалите помещенията на болницата дезинфекцията е на завишено ниво, както и пропускателният режим.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 13 минути
    UBS продава активи на Credit Suisse на стойност $8 млрд.
    Сделката с Apollo е стартирала преди поглъщането на Credit Suisse от UBS
    преди 2 часа
    Очаква се пазарът на смартфони да се възстанови през 2024 г.
    Най-голям ръст се очаква в премиум сегмента, показват данни на Counterpoint Research
    преди 4 часа
    38 млрд. долара достигат загубите от финансови измами през 2023
    БОРИКА стартира инициатива за превенция на финансови измами
    преди 4 часа
    Започва поетапно изключване на отоплението за град София
    Изключването на топлоподаването стартира на 31 март
    преди 4 часа
    Богданов: ЕК одобри проект за единен инвестиционен портал
    Целта е да се обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас
    преди 6 часа
    TSMC планира да увеличи работната си сила до 100 000 души
    Най-големият производител на чипове наема с огромни темпове