неделя, 31 май 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  3429 прочитания

  Лекари: Масово у нас не се спазват карантините

  Ако имаме симптоми като кашлица и температура, без болки в гърлото, както и болки в гърдите, трябва веднага да се обадим на личния лекар
  12 март 2020, 13:46 a+ a- a

   Масово у нас не се спазват препоръките на Националния щаб, не се спазват и не се проследяват карантините, което може да доведе до прогресиращо развитие на коронавируса. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ - Пловдив д-р Александър Калайджиев, общопрактикуващ лекар в Пловдив.

  По думите му това вече е ежедневие и се споделя от всички общопрактикуващи лекари в цялата страна.

  "Всичко това насочва към италианския модел на разпространение на болестта, а не към китайския. Тоест у нас случаите на коронавирус няма да се ограничават и броят им няма да спада, както в Китай, а ще се увеличават прогресиращо като в Италия", добави д-р Калайджиев.

  Според него лошото е, че в България дори нямаме този капацитет като в Италия, за да се справим с болестта. Според д-р Калайджиев у нас не може да се разчита на самосъзнание, затова болните ще се увеличават в аритметична прогресия, като през близките 10 дни се очаква да имаме по-сериозна проява на белодробни заболявания. Затова, според него, е по-добре хората да бъдат сплашени, вместо да се успокояват.

  Общопрактикуващите лекари от Пловдив още веднъж напомнят, че ако сме били в рискова държава в чужбина, или сме имали контакт с такива хора, трябва да си останем в къщи. Ако веднага се появят симптоми като кашлица и температура, без болки в гърлото, както и болки в гърдите, трябва веднага да се обадим на личния лекар, или на дежурния телефон, обявен от РЗИ.

  Симптомите ще бъдат проследявани от лекарите по телефона и само ако се наложи хората ще бъдат настанявани за лечение в Клиника.

  При симптоми на обикновен грип и без контакти с лица, дошли от чужбина, можем да посетим кабинет, за да бъдем прегледани. Желателно е обаче да носим маски, за да предпазим медицинския персонал, доколкото е възможно.

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 дни
  преди 2 дни
  Wizz Air открива нови бази в Малта, Албания и Италия
  Така базите на нискотарифния превозвач стават общо 30
  29 май 2020, 13:57
  €13 млрд. безвъзмездно за България от плана на ЕК за възстановяване след коронакризата
  Ако това финансиране бъде съчетано с финансирането по останалите европейски инструменти, страната ни ще разполага с €26 млрд. безвъзмездна финансова помощ
  29 май 2020, 13:23
  Въвеждането на е-товарителници е в напреднала фаза
  На първия етап те ще важат за вътрешния транспорт
  29 май 2020, 12:03
  29 май 2020, 11:56
  Италия ще признава изтекли български лични документи
  28 държави са потвърдили, че в условията на пандемията ще признават и пропускат българи с изтекли лични документи