петък, 08 декември 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1477 прочитания

  Мнозинство българи готови за ограничения за спиране на коронавируса

  Близо 60% твърдят, че са намалили социалните си контакти и са останали вкъщи, показва проучване на „Галъп интренешънъл“
  13 март 2020, 16:49 a+ a- a

  Огромното мнозинство българи твърдят, че са готови, или дори твърдо готови, да понесат и известни ограничения с цел спиране на вируса. Само 7% твърдят, че още не са взели никакви мерки. Това са само част от въпросите от проучване на „Галъп интернешънъл“, започнало в сряда и завършило преди часове. Основната част от сондажа е приключила преди обявяването на извънредното положение, уточняват от „Галъп интернешънъл“.

  Българският сондаж е част от международния експресен сондаж на световната асоциация „Галъп интернешънъл“, който ще излезе до дни и ще позволи мненията за коронавируса у нас да бъдат сравнени с мненията в десетки страни по света.

  54% са съгласни, а 29% – по-скоро съгласни (сумарно 83% съгласни в различна степен) с твърдението „Готов съм да жертвам някои от човешките си права, ако това би помогнало да се предотврати разпространението на вируса“. 7% не са съгласни, а 9% са твърдо несъгласни (общо 16% несъгласни в различна степен). 1% не могат да преценят.

  От няколко изброени на респондентите немедикаментозни мерки, най-често споменаваните действия, които хората твърдят, че вече са предприели, са: по-често миене на ръце (споменавано в 89% от случаите), използване на дезинфектант за ръце (66%), намаляване на социалните контакти и оставане вкъщи (58%), маски (17%), ръкавици (15%), доброволна карантина (10%). 7% казват, че още не са предприели нищо.

  12% назовават различни други мерки като дезинфекция, витамини и т.н. Обезпокояващо е, че в тази група попад и отговори, които съдържат „пиене на ракия“ – те са общо 2% от цялата извадка, отбелязват от „Галъп интернешънъл“.  Процентите надхвърлят 100, защото хората дават повече от един отговор.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 8 часа
  Schneider Electric откри първата в България иновативна индустриална геотермална система
  Пловдивската фабрика става независима от природен газ и може да постигне над 70% икономия на енергията за отопление и охлаждане
  преди 9 часа
  Mitel стъпва на българския пазар
  Канадската компания придоби Unify на Atos, вследствие на което има 500 служители у нас
  преди 10 часа
  Магазин от новия формат BILLA Днес отвори вртаи в село Граф Игнатиево
  Обектът е четвърти в страната от новия формат на веригата, а в изграждането му са инвестирани близо 2 млн. лв.
  преди 11 часа
  Бизнесът подава автоматизирано уведомления за трудови договори в НАП
  Приходната агенция надгради електронната услуга, позволяваща свързаност от типа „система-система“
  преди 11 часа
  Grafton отвори врати в България
  Grafton, една от най-големите компании за подбор на персонал, част от Gi Group Холдинг, ще се фокусира върху пазара на ИТ кадри у нас