четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3640 прочитания

    9-годишно дете е най-новият случай на коронавирус у нас

    Само двама души у нас са с тежка клинична картина на заболяването, обясни ген. Мутафчийски
    16 март 2020, 08:21 a+ a- a

    9-годишно дете от Великобритания е най-новият потвърден случай на коронавирус у нас. Така общият брой на заболелите в България става 52-ма, стана ясно от редовния брифинг на Националния оперативен щаб. Детето няма почти никаква клинична картина, въпреки че взетата проба е положителна уточни ген. Мутафчийски.

    Той обясни, че хората под карантина у дома и в лечебните заведения, свързани и заболели от коронаворус са в 3 основни групи.

    Първата група са всички, които отговарят на епидемиологичния профил – пътуващи до рискови дестинации, завърнали се у нас. Те са под домашна карантина и нямат симптоматика. Ако междувременно развият, трябва да се обадят на личния лекар и да се задвижи процедурата по тестването им.

    Втората група са хората с потвърден вирус, които имат леки симптоми и са на домашно лечение. Средният период в който се изчиства организма от вируса е 20 дни, като има описан случай в Китай за 37 дни. Ген. Мутафчийски обясни, че трябва да се докаже с проба, че организмът на конкретния човек е изчитен от вируса.

    Третата група са потвърдено болни от коронавирус със симптоми средно тежка към тежка клинична картина. „В момента можем да си позволим лукса средно тежките да ги приемаме в болница.“ Към момента има двама болни със средно тежки и малко над средно тежка клинична картина. Останалите са средна клинична към лека, разясни още ген. Мутафчийски.

    Ски курортите се оформят като една много интересна дестинация за коронаворуса. Това е свързано с преохлаждане на носоглътката и тогава тя става много податлива към вируси. Затова ски курортите се явяват като инкубатор за разпространение на коронавирус.

    Ген. Мутафчийски заяви, че се наблюдава „очетлива тенденция към съобразяване с препоръките, които се издават“, той благодари на всички българи, които разбраха сериозността на положението – „да стоят вкъщи, да не се разхождат излишно. Това ще ни даде възможност да не бъдем твърде твърди в изискванията“.

    Той изрази и благодарност за подкрепата на обществото – за ръкоплясканията за нашите медици, които се грижат за болните от коронавирус и като цяло за здравето на българите.

    В Гърция има 103 нови случая за ден, като общият им брой вече е 331. Страната обмисля строга карантина. В Румъния има 8 нови случая, общият им брой е 139. В Италия за ден има 3590 нови случая, а починалите са 368. В Китай има само 16 нови случая за ден.

    Заболелите от коронавирус в световен мащаб са общо 169 000, излекуваните - 77 000.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 19 минути
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам
    преди 17 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 17 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 17 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място
    преди 18 часа
    ЕС с нови правила за големите фирми
    Дружествата ще трябва да следят дали стоките им не идват от места с използване на детски труд и замърсяващи природата
    преди 19 часа