неделя, 31 май 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  555 прочитания

  Проф. Кантарджиев: СЗО приоритизира лабораторните тестове

  Той обясни какви са видовете бързи тестове и уточни, че не са надеждни за надзор на заболяването
  24 март 2020, 09:21 a+ a- a

  На 22 март СЗО разпространи нови препоръки, свързани с тестуването за коронавирус. В тях се приоритизират лабораторните тестове, а документът се отнася само и единствено до генетичните изследвания с PCR метода за доказване РНК на вируса, обясни проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ), по време на редовния брифинг на Националния оперативен щаб.

  Ген. Венцислав Мутафчийски обясни: „Ние не сме против бързите тестове, ние сме против хора с фалшиво отрицателни резултати да се разхождат все едно са здрави, против съм хората да получават самочувствие че са здрави, а да се разхождат и да заразяват останалите.“

  Проф. Кантарджиев обясни, че т. нар. бързи тестове не са бързи, само така се наричат но се правят доста лесно на фона на CPR метода. Те тестове са два вида:
  - едните показват антиген – наличие на вируса в засегнатите тъкани в задния назофарингс – бърка се с тампон, както и при генетичните изследвания, за да се вземе материал за изследване. Този тест се ползва за ранна диагностика (при първи симптоми като болки в гърлото и/или хрема), тъй като показва ранното наличие на болестта. Той не може да се прави в домашни условия, тъй като изисква лабораторна обработка.
  - втората група са за доказване на антитела имунен отговор – ако човек се зарази днес, започва да отделя вируса след 4-я ден, между 5 и 8 ден получава симптоми, а между 7 и 10 ден започва да отделя антитела, които се установяват много лесно в капка кръв. Тестът е бърз, но показва, че човек вече е развил заболяването и има имунен отговор.

  Мнението на щаба за бързите тестове е: която болница може да ги осигури, да ги ползва, но според СЗО не са надеждни за надзора на заболяването, уточни проф. Кантарджиев. 

  Хората в лабораториите работят денонощно. В отговор на журналистически въпрос проф. Кантарджиев каза всеки, който може да прави тестове да ги прави, а когато има съмнение в резултата да ги изпращат към Националната референтна лаборатория.

  Всяка лаборатория, която работи респираторни инфекции и хепатит Ц, може веднага да започне да работи коронавоирус, обясни още директора на НЦЗПБ, като уточни че частните лаборатории имат много голям капацитет.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 дни
  29 май 2020, 16:32
  Wizz Air открива нови бази в Малта, Албания и Италия
  Така базите на нискотарифния превозвач стават общо 30
  29 май 2020, 13:57
  €13 млрд. безвъзмездно за България от плана на ЕК за възстановяване след коронакризата
  Ако това финансиране бъде съчетано с финансирането по останалите европейски инструменти, страната ни ще разполага с €26 млрд. безвъзмездна финансова помощ
  29 май 2020, 13:23
  Въвеждането на е-товарителници е в напреднала фаза
  На първия етап те ще важат за вътрешния транспорт
  29 май 2020, 12:03
  29 май 2020, 11:56
  Италия ще признава изтекли български лични документи
  28 държави са потвърдили, че в условията на пандемията ще признават и пропускат българи с изтекли лични документи