петък, 08 декември 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2063 прочитания

  Галъп: Една трета от българите смятат за реална опасността да умрат от коронавирус

  20% се страхуват, че ще загубят работата си
  24 март 2020, 14:15 a+ a- a

  Като цяло българите приемат и подкрепят извънредното положение. Това става ясно от експресен телефонен сондаж на „Галъп интернешънъл“, проведен сред 1000 пълнолетни българи между 20 и 23 март.

  На въпроса как оценяват мерките на властта срещу епидемията: 66% казват, че са достатъчни, 17% твърдят, че са прекалени, а 15% смятат, че са недостатъчни.

  Това възприятие обуславя много голям прилив на доверие към управлението, отбелязват от „Галъп интернешънъл“. Действията на правителството като цяло се одобряват от: 74% срещу неодобрение от: 22%. Действията на МВР се одобряват от: 80% срещу неодобрение от: 15%. Действията на Министерството на здравеопазването се одобряват от: 83% срещу неодобрение от: 12%. Действията на Министерството на образованието се одобряват от: 86% срещу неодобрение от: 10%.

  Одобрението и неодобрението към отделните личности в ръководството на страната изглежда в момента така: Бойко Борисов + 73% срещу ̶ 21%. Ген. Мутафчийски + 89% срещу ̶ 10%. Владислав Горанов + 45% срещу ̶ 26%. Томислав Дончев + 54% срещу ̶ 18%.

  Много високи нива на одобрение получават съсловието на: лекарите (+91%) и учителите (+87%).

  Реакциите на хората на самата епидемия се разбиват на три групи: паническа (22%), тревожна (64%), спокойна (12%).

  Повече от една пета от българите искрено смятат, че настоящата епидемия е едно от най-страшните неща, сполитали човечеството. Това е свързано пряко с факта, че над една трета от българите смятат за реална опасността да умрат от коронавирус. Тази паническа нагласа сама по себе си е опасна. Главно, защото адресира към властите очакване и изискване за свръхрепресивни панически мерки, коментират от „Галъп интернешънъл“.  Цели 37% признават, че лично те изпитват страх от вируса.

  Все пак две трети от населението са в плен не на паника, а на по-силно или по-слабо изразена тревога. Тя изкуствено се подсилва от ширещата се представа, че епидемията е смъртоносна не само за възрастните и хронично болните, но и за младите и децата (45%). Твърде голяма част от българите (64%) са на мнение, че коронавирусът не е естествен, а е лабораторно създаден. И пак приблизително толкова (66%) смятат, че в най-скоро време човечеството ще има лекарство против вируса.

  Радва установеният от проучването факт, че хората масово вземат мерки против епидемията: Практически всички твърдят, че си мият по-често ръцете; 80% ползват дезинфектанти; 90% са ограничили личните си гостувания; 5% се борят с епидемията с предпазни маски.

  Хората масово не само приемат, но и одобряват ограничителните мерки на правителството. Между 88% и 94% одобряват: забраната на всички публични събирания; затварянето на границите за чужденци; забраната българите да пътуват в чужбина.

  Общественото мнение обаче е разделено по: Забраната да се пътува от град в град: + 56% срещу ̶ 40%, Въвеждането на вечерен час : + 59% срещу ̶ 39%.

  Първоначалните масови опасения, че в България ще свършат храните и лекарствата, са по-слабо изразени: (13% до 27%). За сметка на това в масовата психика възникват тревоги за икономическите последици от епидемията – хората се опасяват, че: Ще загубят работа – 20%, Няма да могат да си плащат кредитите – 29%, Няма да могат да покриват битовите сметки – 38%. Към това се добавя твърдението на 3% от анкетираните, че вече са загубили работа!

  На въпроса „Кой модел на борба с вируса смятат за най-правилен: (1) репресивен /„китайски“, (2) ограничителен / „европейски“ (3) свободен / „шведски“, българите се разделят така: за „китайския“ модел: 30%, за „европейския“ модел: 42%, за „шведския“ модел: 23%.

  Тази „средна“ и сравнително трезва реакция в условията на епидемия е в унисон с масовото мнение на българите (87%), че на фона на другите страни България се справя сравнително успешно, а също и че особено благоприятно за страната е, че съвсем наскоро тя успя да избегне мигрантска вълна от Турция (89%).

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 10 часа
  Schneider Electric откри първата в България иновативна индустриална геотермална система
  Пловдивската фабрика става независима от природен газ и може да постигне над 70% икономия на енергията за отопление и охлаждане
  преди 11 часа
  Mitel стъпва на българския пазар
  Канадската компания придоби Unify на Atos, вследствие на което има 500 служители у нас
  преди 11 часа
  Магазин от новия формат BILLA Днес отвори вртаи в село Граф Игнатиево
  Обектът е четвърти в страната от новия формат на веригата, а в изграждането му са инвестирани близо 2 млн. лв.
  преди 12 часа
  Бизнесът подава автоматизирано уведомления за трудови договори в НАП
  Приходната агенция надгради електронната услуга, позволяваща свързаност от типа „система-система“
  преди 13 часа
  Grafton отвори врати в България
  Grafton, една от най-големите компании за подбор на персонал, част от Gi Group Холдинг, ще се фокусира върху пазара на ИТ кадри у нас