четвъртък, 06 август 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  405 прочитания

  Захариева: Трябва да има бързи транзитни коридори за хора и стоки в ЕС

  718 български граждани, от които 79 туристи, сред които в Чили и на остров Бали, имат нужда от съдействие за завръщане, посочи външният министър
  26 март 2020, 17:15 a+ a- a

  Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и министърът на външните работи и търговията на Унгария Петер Сиярто се договориха да работят за общоевропейско решение за бързи транзитни коридори за преминаване на границите на ЕС на стоки и на завръщащи се по родните си места граждани на страни от съюза. Тяхното движение среща трудности заради въведените ограничения в европейските страни заради коронавируса.

  Екатерина Захариева прие днес Петер Сиярто, който е на посещение в София по негово искане. Външният ни министър изрази надежда, че държавите от ЕС ще се придържат към препоръките на ЕК за зелените коридори, приети в понеделник.

  „България, която е на външната граница на ЕС, бе първата, която усети предизвикателствата от забавянето на движението на стоки и на гражданите си до територията на страната. Още преди 15 дни българският премиер, министърът на транспорта и аз настоявахме да има общо европейско решение. Все още има напрежение и забавяне по границите в някои части на Европа, но бих призовала, ако не се изпълняват препоръките на ЕК, да има и решение на Съвета“, каза Екатерина Захариева.

  Тя подчерта и колко е важно за гражданите и икономиката да бъде осигурен безпроблемен транспорт на стоки от първа необходимост – храни, медицинска техника, маски, лекарства. „Трябва да има общоевропейско решение, транзитните коридори трябва да бъдат ясни и координирани на европейско ниво. Хората, които се връщат по домовете си, и товарният транспорт не трябва да бъдат ограничавани“, заяви Екатерина Захариева.

  Петер Сиярто изрази подкрепа за българската позиция и подчерта, че в рамките на ЕС Унгария и България имат общо мнение по много въпроси. „Тези общи позиции имат още по-голямо значение в трудни времена като сегашните. Двамата министри изразихме солидарност по повод проблемите, свързани с коронавируса, и се съгласихме, че всяко правителство и всяка държава имат двойна отговорност – първо трябва да защитят собствените си граждани, тяхното здраве и в същото време трябва да осигурят постоянното зареждане със стоки на страната си и работата на икономиката. Затова стоките и тяхното движение трябва да вървят без проблем“, заяви унгарският външен министър.

  Той гарантира, че отвореният за български граждани коридор на унгарските граници от 21 ч. до 5 ч. сутринта ще работи при условие, че няма промяна в граничния режим на Румъния. Към момента няма данни за напрежение при преминаване на границите на Унгария.

  Екатерина Захариева изтъкна и значението за всички страни от ЕС на безпроблемното движение на товарни камиони през българо-турската граница във връзка с наложените ограничения от Турция за подлагане под карантина на граждани от 68 страни. „ГКПП „Капитан Андреево – Капъкуле“ е един от най-натоварените гранични пропускателни пунктове. Нашият премиер и вътрешният министър днес бяха там. Мога да уверя, че България ще направи всичко възможно заедно с нашите турски приятели, за да не се стигне до блокиране на стоките, които преминават от Европа към Турция и обратно“, заяви Екатерина Захариева.

  Днес българската страна е изпратила до Турция конкретно предложение за решаването на проблема с опашката от тирове на българска територия и забавянето на преминаването на българо-турската граница. „Това ще бъде решение за цяла Европа и за българския бизнес, както и за редица европейски държави. Нямаме интерес трафикът да се прекъсва. Полагаме усилия да се реши устойчиво проблемът и да не се получават такива огромни опашки в близките дни отново“, каза Екатерина Захариева.

  Във връзка с коронавируса Екатерина Захариева и Петер Сиярто обсъдиха и трудностите с връщането на граждани на двете страни у дома. Двамата се договориха да продължат координацията и двете страни взаимно да си помагат за прибиране на гражданите ни от трети страни.

  По указания на външния ни министър дипломатическите ни мисии по света са събрали данни за всички наши сънародници, които имат необходимост от съдействие за завръщане. Към момента става въпрос за 718 български граждани, от които 79 туристи, сред които в Чили и на остров Бали. „Работим по всички случаи, включително координирано на общоевропейско ниво, така че да можем да приберем гражданите си. Призовавам за търпение. Повече от 80 процента от търговските полети, например, вече не се осъществяват“, каза външният ни министър.

  Екатерина Захариева и Петер Сиярто дискутираха и проблема с миграцията и охраната на външните граници на ЕС. Сиярто благодари на българското правителство за усилията, които полага за охраната на външните граници на съюза. Според него е нужно ново общоевропейско споразумение с Турция, защото без нейната роля натискът по външните граници на ЕС би бил непосилен.

  Двамата министри се договориха България да се включи в унгарски проекти за подкрепа на християните в Близкия изток чрез реновиране на християнски училища, болници и църкви. Екатерина Захариева прие поканата на Петер Сиярто да посети Будапеща през октомври на първо свое двустранно посещение в Унгария. То ще бъде посветено на 100-годишнината от установяването на дипломатическите отношения между двете страни.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 11 часа
  ЕС реши да започне официално разследване на сделката между Google и Fitbit
  Комисията заяви, че мерките от страна на Google не са достатъчни да подсигурят конкуренцията
  преди 11 часа
  Virgin Atlantic подаде документи за фалит в САЩ
  Междувременно авиопревозвачът работи усилено по своя план за преструктуриране на стойност $1,5 млрд.
  преди 12 часа
  Златото удари нов рекорд - $2021 за унция
  Анализатори прогнозират цената на среброто да надмине тази на златото
  преди 13 часа
  Все повече клиенти използват дигиталните канали за банкиране
  Анализ на УниКредит Булбанк показва 5-кратен ръст на дистанционно подписаните договори за потребителски кредит
  преди 15 часа
  Документите за обезщетения от ДОО ще се подават само по електронен път
  Това ще намали административната тежест за гражданите, работодателите и самоосигуряващите се