четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2441 прочитания

    Мерките в страната ще бъдат отхлабени, когато има условия за това

    Това заяви ген. Мутафчийски и уточни, че към момента са постигнати добри резултати
    07 април 2020, 15:50 a+ a- a

    Извърши се една огромна работа от страна на държавата, за да могат болниците да останат жизнеспособни и да поемат удар от евентуално по-големи размери на епидемията. Има безпрецедентна мобилизация в обществото, което значи че то е е мобилизирано и мотивирано да се справи с това, което евентуално ни предстои. Това заяви началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски по време на извънреден брифинг в Министерски съвет.

    Веднага щом се покаже тенденция, че у нас нещата са овладяни, бихме могли да предложим отхлабване на мерките и то в порядък, в който би се следвал някаква логика, която не застрашава от втори пик или поне, ако има втори пик да бъде нисък, обясни още той.

    „Не знам защо винаги се забравя, че в България не се случват зловещи неща и това е благодарение на това, което се е направило досега... Лекарство няма, но въпреки това се справяме... Всъщност ние тестваме толкова, колкото средно в цяла Европа 2000-2500 теста на милион население с някои малки изключения“, обясни още началникът на щаба.

    Ситуацията в щатите е крайно неуправляема в момента и ние не желаем да стигаме до такова нещо. „Американската система се води като една от най-подготвените за посрещане на трусове. Тя е над 90% по една 100-процентова скала за посрещане на трусове и на масови бедствия. Това е американската система и както виждате тя също не може да издържи. Така че огромната горчивина в целия този труд, който се хвърля е, че всъщност имаме добри резултати, защото най-малкото е, че труповете не могат да се скрият. Каквото искат да си приказват хората – не ги тестуваме, не ги намираме, въпреки, че на никого не е отказан тест и се водим по правилата на Световната здравна организация и непрекъснато се снабдяваме с тестове във възможните количества, които има, защото както в целия свят, така и при нас е дефицит в снабдяването с тестове. И въпреки това нямаме нарастване на смъртността - общата смъртност. Не може да се скрият труповете. Разбирате ли? Никой не може да избяга от статистиката. Ние лекарите най-добре го разбираме. Като е казано, че за дадена болест има еди-колко-си процента смъртност, не си ти най-великия доктор, който ще се отървеш без тези разочарования в лечението на пациентите. Това е един от най-важните показатели, че ние се справяме добре на този етап“, каза още ген. Мутафчийски.

    Това разбира се не бива да води до излишни надежди и внушения, че така ще продължим, ако започнем „да се лигавим с мерките и да си правим експерименти“, заяви началникът на оперативния шаб. 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 37 минути
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 5 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 6 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 7 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам
    преди 23 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 23 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.