петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5189 прочитания

    Затварят София до второ нареждане

    Причината е масовото напускане на столицата през последните дни
    16 април 2020, 23:34 a+ a- a

    Със заповед на министъра на здравеопазването считано от полунощ на 17 април до второ нареждане се преустановява влизането и излизането от София на всички превозни средства. Това обяви на извънреден брифинг в МС министър Кирил Ананиев.

    Изключения ще се правят за:

    - товарен превоз, който трябва със съответната документация да докаже необходимост от извършване на транспорт;

    - автомобили, които работят със специален режим;

    - автомобили, които превозват граждани, които имат нужда от лечение, като гражданинът посочва лечебното заведение, в което лицето трябва да отиде да се лекува;

    - автомобили, които превозват медицински лица, които отиват на работа;

    - аварийни автомобили на електроразпределителните дружества и на ВиК дружествата, както и на дружествата, които се занимават с интернет и ТВ разпространение;

    - служебни автомобили, които превозват работници до работните им места, като шофьорът трябва да посочи кое е предприятието, в което отиват да работят и съответно телефон на управител или собственик. Ако даден работник пътува с лично превозно средство, също трябва да посочи предприятие и телефон на управител, като за него се определя времеви график, в който може да излезе или влезе на територията на София, за да стигне до работното си място. Този график е от 6 до 8 ч. и от 18 до 20 ч. Извън тези времеви прозорци нямат право да се движат хора с лични автомобили от и към София. Ще може да се движи само товарният и специализираният транспорт.

    Причината за новата заповед е масовото напускане на столицата през последните дни, обясни в началото на брифинга началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

    „Още от вчера наблюдаваме масово напускане на София, която е основно огнище с най-много болни и заразени с COVID-19. Всички тези хора са разпръснати по цялата страна. Това води до още по-тежка епидемична ситуация с неясни последици, които вероятно ще станат ясни в близките седмици. И този процес продължава и днес и вероятно ще продължи и утре и вдругиден. Щабът с изключително безпокойство наблюдава тези процеси и двата дни с рекорден брой заразени не са инцидент, а вече тенденция. В резултат на това Щабът предложи затварянето на София за автомобилния трафик и невъзможност за напускането ѝ. Премиерът прие доводите на Щаба и разпореди издаване на заповед от министъра на здравеопазването“, каза Мутафчийски.

    Остава в сила декларацията, която до този момент се предоставя. „В нея трябва да се посочи местоработата и телефонен номер на управител или собственик на фирмата за потвърждение, ако полицаите преценят, че трябва да направят проверка“, поясни министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

    Той съобщи, че вече над 5 000 автомобила са върнати от полицейските служители. „Не знам обаче тези, които са успели да ги заблудят как ще се върнат при тези наложени мерки, защото както вече обявихме, в немалка част от събраните декларации откриваме много нарушения. И всички, които са попълнили неверни данни, ще имат проблеми с правосъдието.“

    Министър Младенов обяви, че е разпоредил на полицаите всички декларации от днес, 17 април, и декларациите, които ще се попълнят за почивните дни, да минат приоритетно през контрол. И увери, че всеки, които е попълнил неверни данни, ще си понесе последствията.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 9 часа
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 10 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 15 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 16 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 17 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам