сряда, 28 октомври 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  3471 прочитания

  Затварят София до второ нареждане

  Причината е масовото напускане на столицата през последните дни
  16 април 2020, 23:34 a+ a- a

  Със заповед на министъра на здравеопазването считано от полунощ на 17 април до второ нареждане се преустановява влизането и излизането от София на всички превозни средства. Това обяви на извънреден брифинг в МС министър Кирил Ананиев.

  Изключения ще се правят за:

  - товарен превоз, който трябва със съответната документация да докаже необходимост от извършване на транспорт;

  - автомобили, които работят със специален режим;

  - автомобили, които превозват граждани, които имат нужда от лечение, като гражданинът посочва лечебното заведение, в което лицето трябва да отиде да се лекува;

  - автомобили, които превозват медицински лица, които отиват на работа;

  - аварийни автомобили на електроразпределителните дружества и на ВиК дружествата, както и на дружествата, които се занимават с интернет и ТВ разпространение;

  - служебни автомобили, които превозват работници до работните им места, като шофьорът трябва да посочи кое е предприятието, в което отиват да работят и съответно телефон на управител или собственик. Ако даден работник пътува с лично превозно средство, също трябва да посочи предприятие и телефон на управител, като за него се определя времеви график, в който може да излезе или влезе на територията на София, за да стигне до работното си място. Този график е от 6 до 8 ч. и от 18 до 20 ч. Извън тези времеви прозорци нямат право да се движат хора с лични автомобили от и към София. Ще може да се движи само товарният и специализираният транспорт.

  Причината за новата заповед е масовото напускане на столицата през последните дни, обясни в началото на брифинга началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

  „Още от вчера наблюдаваме масово напускане на София, която е основно огнище с най-много болни и заразени с COVID-19. Всички тези хора са разпръснати по цялата страна. Това води до още по-тежка епидемична ситуация с неясни последици, които вероятно ще станат ясни в близките седмици. И този процес продължава и днес и вероятно ще продължи и утре и вдругиден. Щабът с изключително безпокойство наблюдава тези процеси и двата дни с рекорден брой заразени не са инцидент, а вече тенденция. В резултат на това Щабът предложи затварянето на София за автомобилния трафик и невъзможност за напускането ѝ. Премиерът прие доводите на Щаба и разпореди издаване на заповед от министъра на здравеопазването“, каза Мутафчийски.

  Остава в сила декларацията, която до този момент се предоставя. „В нея трябва да се посочи местоработата и телефонен номер на управител или собственик на фирмата за потвърждение, ако полицаите преценят, че трябва да направят проверка“, поясни министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

  Той съобщи, че вече над 5 000 автомобила са върнати от полицейските служители. „Не знам обаче тези, които са успели да ги заблудят как ще се върнат при тези наложени мерки, защото както вече обявихме, в немалка част от събраните декларации откриваме много нарушения. И всички, които са попълнили неверни данни, ще имат проблеми с правосъдието.“

  Министър Младенов обяви, че е разпоредил на полицаите всички декларации от днес, 17 април, и декларациите, които ще се попълнят за почивните дни, да минат приоритетно през контрол. И увери, че всеки, които е попълнил неверни данни, ще си понесе последствията.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 13 часа
  Световният туризъм се е свил със 70% заради пандемията
  Спадът е над 8 пъти по-голям от регистрирания след икономическата криза от 2009
  преди 14 часа
  ЕЦБ: Банките затягат условията за фирмени кредити
  Очаква се ограниченията да продължат и до края на годината
  преди 15 часа
  МОН финансира Chromebook за българското образование
  От министерството разпознаха лаптопите като важна стъпка за дигитализиране на българските ученици
  преди 16 часа
  преди 17 часа
  15% спад при пътуванията на българи в чужбина през септември
  45% от посещенията на чужденци у нас са транзитни преминавания, показват данните на НСИ