четвъртък, 29 юли 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1733 прочитания

  БулБИО: Разработваме лекарство в помощ на борбата срещу Covid-19

  Лекарството е на основата на хлорихин фосфат, заяви директорът на дружеството Румен Кофинов
  29 април 2020, 13:57 a+ a- a

  Държавната фирма БулБИО е в процес на разработка на лекарство в помощ в борбата срещу Covid-19. То е на основата на хлорихин фосфат. Това заяви директорът на дружеството Румен Кофинов пред премиера Бойко Борисов, който посети Националния център по заразни и паразитни болести, където се помещава и БулБИО.

  "Изчакваме последните анализи да излязат и в рамките на дни ще ви информирам за напредъка", заяви Кофинов. Той посочи, че дружеството има лиценз за производдството на лекарството.

  Премиерът посочи, че днес трябва да е дошла последната съставка за лекарството от Германия.

  Кофинов представи пред Борисов трите инвестиционни проекта, които разработва БулБИО. Първият е за нова производствена линия на БЦЖ ваксина, с което ще може да бъде увеличен капацитетът за производство на ваксината, за която дружеството притежава лиценз. След една инвестиция от 10.8 млн. лв. новата производствена линия ще удвои капацитета от 2 на 4 млн. ампули, а старата линия ще произвежда към 60 хил. ампули, разясни директорът на БулБИО.

  Вторият проект е за разширяване производството на човешки кръвни продукти-имуноглобулини, което е изключително важно за най-тежко болните и е от стратегическо значение за нашето здравеопазване. Необходимата инвестиция е 7.3 млн. лв.

  Третият проект предвижда възстановяване на производството на животинска плазма в коне за препарати за лечение на дифтерия, ботулиново отравяне, тетанус и змийско отравяне. При очаквана инвестиция от 4.2 млн. лв. можем да възобновим производството и да излезем дори на световните пазари, посочи Кофинов. Той изтъкна, че това производство е много ограничено в световен мащаб и ако в България то бъде възстановено, за кратко време ще си възвърнем направената инвестиция.

  „Добре е да направим тази инвестиция. Важни са иновациите и новите технологии. В най-кратки срокове ще финансираме тези програми“, заяви Борисов.

  Бул Био - НЦЗПБ е търговско дружество, 100% държавна собственост, с принципал Министерството на здравеопазването. Производствената номенклатура обхваща повече от 500 вида продукти.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 14 часа
  Извънредната епидемична обстановка се удължава до 31 август 2021 г.
  Новите случаи в глобален мащаб се увеличават с 12% за седмица, по данни на СЗО
  преди 14 часа
  ЕК подписва договор за закупуване на лекарство срещу Covid-19
  Sotrovimab може да се използва за лечение на пациенти с леки симптоми на коронавирус, които не се нуждаят от допълнителен кислород, но които са с висок риск от тежко боледуване
  преди 14 часа
  Goldman Sachs създава фонд за финансиране на децентрализиране на финансите и блокчейн
  Данни на банката показват, че 60% от супер богатите фамилии притежават или инвестират в крипто
  преди 15 часа
  преди 15 часа
  Wizz Air очаква почти пълно възстановяване на пътникопотока през юли и август
  Търсенето се увеличава заради летните почивки, облекчаване на мерките във Великобритания би помогнало допълнително