четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1221 прочитания

    Ангелкова: Обсъждаме възможност за отваряне на границите за туристи на двустранна основа

    Става дума за съседни държави със сходна на нашата епидемична обстановка, обясни министърът на туризма
    18 май 2020, 09:39 a+ a- a

    „На двустранна основа обсъждаме възможностите за поетапно отваряне на границите на България за туристи от държави, които имат сходна на нашата епидемична обстановка и аналогични здравни мерки срещу COVID-19. По разпореждане на премиера Борисов след указанията от Европейската комисия от 13 май за поетапно стартиране на сектора и възобновяване на пътуванията в ЕС, всички колеги ресорни министри започнахме незабавна работа. За да се случи това, е важно каква е епидемичната обстановка в съответната държава. На първо място безспорно стоят животът и здравето на хората и стриктното спазване на здравните мерки“, каза в Бургас министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя проведе там среща с представители на организации в туристическия бранш, местната власт, туроператори, контролни органи и други институции. В дискусията участваха кметът на община Бургас Димитър Николов и областният управител Вълчо Чолаков.

    „Стартирахме такива разговори с нашите съседи – Румъния, Гърция, Сърбия, Република Северна Македония. Във връзка сме с колегите от други важни туристически пазари като Германия, Полша, Чехия, Словакия, скандинавските страни. В непрекъснат контакт сме и с нашите партньори туроператори и браншови организации“, информира министърът. 

    „Има запитвания и от други държави за посещения на техни туристи и за условията на пребиваването им. С всички страни, които са генериращи за нашия туризъм, водим активни разговори от началото на пандемията. Подготвяме се от 1 юли за активен летен сезон, т.е. да посрещаме и чуждестранни туристи. Всичко зависи от разпространението на вируса и здравните мерки“, допълни министърът. За по-бързото рестартиране на сектора се залага на вътрешния туризъм, после на туристи от съседни държави. 

    Министър Ангелкова поясни, че на този етап 14-дневната карантина се прилага в ЕС както за собствените граждани на съответната страна, така и за чуждестранните посетители. Принципът е реципрочен и е бил такъв винаги, посочи тя изрично. Документите, които министерството създаде и съгласува с Министерството на здравеопазването, дават възможност на бизнеса да се подготви за работа при новите условия. 

    Ако стартират пътуванията на чуждестранни туристи, на този етап сме предложили примерна декларация, която е съгласувана и одобрена от съответните компетентни органи. С нея гостът декларира, че не е болен, запознат е с условията в страната и при които работят местата за настаняване у нас и ако се разболее тук, допълнителните разходи се поемат от здравната му застраховка, здравен фонд или за негова сметка. Ако остане в сила тази декларация, тя ще бъде публикувана и изпратена до всички, с които работим, за да може пътуващите да са запознати, уточни министърът. 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 3 часа
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 4 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 9 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 10 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 10 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам