вторник, 07 юли 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  800 прочитания

  Детските градини и ясли отварят на 22 май

  Медицински бележки няма да се изискват, ще се измерва температурата на децата на входа
  19 май 2020, 11:17 a+ a- a

  Здравният министър Кирил Ананиев е издал заповед детските градини и ясли да възобновят дейност на 22 май. Това стана ясно на извънреден брифинг в МС.

  Откриването ще стане при строго спазване на санитарно хигиенните изисквания, противоепидемичните мерки и осигуряване на безопасна и здравословна среда за децата. В заповедта е предвидено министърът на образованието и науката, съгласувано с министъра на здравеопазването, да одобрят мерки за организиране на дейността. Също така е предвиден текст, с който се възлага на кметовете на общини да създадат необходимата организация по откриване и функциониране на детските градини и ясли в зависимост от спецификата на всяка една община.  

  Кметовете ще имат крайната дума по осигуряването на всички необходими условия, които да гарантират здравето и живота на децата.
   
  Медицински бележки от децата, които ще посещават градините и яслите, няма да се изискват, но се предвижда сериозен медицински контрол. При постъпването в първия ден ще се измерва температурата на всяко едно дете с живачен термометър. Родителите ще трябва да подпишат декларация за информирано съгласие и споделена отговорност, с което ще декларират, че са запознати с всички предприети мерки и че доброволно са пожелали тяхното дете да постъпи в детската градина или ясла.
   
  Родителите ще декларират също, че ако има проблеми със здравословното състояние на детето, те няма да го допускат до детска градина или ясла и ще държат в течение ръководството за състоянието му.
   
  Предвидени са и допълнителни мерки за гарантиране на физическа и социална дистанция между групите и персонала. Ще се прави и периодично тестване на персонала.
   
  Въпреки създадената организация и предприетите мерки, по време на брифинга министърът на образованието и науката Красимир Вълчев апелира при възможност децата да си останат вкъщи. Той цитира проучване на МОН, според което 38% от родителите са готови веднага да си пуснат децата. Но има голям процент родители, около 30%, все още се колебаят, отбеляза Вълчев, и отправи апел към тях да не пускат децата си на ясла или детска градина.
   
  Максимална запълняемост на групите няма да се въвежда, тъй като се очаква групите да бъдат малочислени - 10-18 деца. В по-голяма част от времето децата ще бъдат навън, ако времето го позволява. 
   
  Дистанция вътре в групите между децата няма да може да се осигури, уточни Вълчев и посочи, че това не е въведено в нито една европейска страна. Ще се предприемат мерки за осигуряване на дистанция между групите, между учителите, между учителите и родителите, но не и между децата в групата. На учителите ще бъдат предоставени предпазни средства - маски и шлемове.
   
  Ежеседмично ръководителите на детските градини ще проучват колко от децата ще посещават групите следващата седмица, за да създават необходимата организация.
   
   
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 9 часа
  Почти 175 000 фирми у нас без дейност от началото на 2020
  След 20 дни се преустановява работата на сайтовете на Имотен регистър, Търговски регистър и регистър на юридическите лица с нестопанска цел
  преди 10 часа
  Дронове осветиха небето на Сеул с коронавирус послания (Видео)
  Около 300 дрона се включиха в шоуто с цел борба с Covid-19
  преди 11 часа
  Инвестициите в здравеопазване в Европа с 44% спад
  Новите европейски правила създават враждебна среда за чуждестранните инвеститори в здравеопазването
  преди 11 часа
  Туристи влизат в Гърция само през ГКПП „Кулата“
  Граничен пункт „Златоград“ е затворен и в двете посоки, останалите кпп-та пропускат само товарен трафик и сезонни работници
  преди 12 часа
  ЕК предоставя на CureVac 75 млн. евро за ваксина
  През юни компанията е започнала фаза 1 на клиничното изпитване на ваксина срещу Covid-19
  преди 12 часа
  Български екип е много близо до откриване на лекарство за коронавирус
  Става дума за противопаразитния препарат Ивермектин