събота, 06 юни 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  500 прочитания

  ЕК: Докладът по Европейския семестър няма общо с мониторинга

  Няма промяна в позицията на ЕК по отношение на изпълнението от страна на България на всички нейни ангажименти в контекста на Механизма за сътрудничество и оценка, посочи министърът на външните работи Екатерина Захариева
  21 май 2020, 16:51 a+ a- a

  Обявеният вчера доклад по Европейския семестър с препоръки за България няма нищо общо с доклада по механизма за сътрудничество и проверка. Това заяви пред БНР еврокомисарят, отговарящ за икономиката в интерес на хората Валдис Домбровскис, във връзка с появили се публикации, че мониторингът над България ще продължи.

  „Европейският семестър не е свързан с Механизма за сътрудничество и проверка. Колкото до последния, вече имаше доклад по него през октомври 2019 година. В него има заключение, че България вече е покрила всички изисквания. Това не се е променило и тук няма нищо ново“.

  "Европейската комисия в момента не изготвя нов доклад за България по механизма за сътрудничество и проверка и не обхваща България в рамките на този механизъм. Колкото до Европейския семестър, както правилно споменахте прането на пари, Европейската комисия изготви препоръки за 11 страни-членки. България е една от тях. През изминалите години имахме серии от скандали с прането на пари в ЕС, скоро публикувахме и план за действие в тази насока. И, да, този проблем ще продължим да наблюдаваме в контекста на европейския семестър", допълни еврокомисарят пред БНР.

  По-рано министърът на външните работи Екатерина Захариева публикува в профила си във Facebook "уточнения" по повод съобщенията от сряда, че продължава действието на т.нар. механизъм за мониторинг на съдебната реформа и борбата с корупцията и организираната престъпност.

  "1. Европейският семестър, Механизмът за сътрудничество и оценка и бъдещият Механизъм за върховенство на закона са три различни инструмента. Европейският семестър е цикъл на координиране на икономическите и фискалните политики в ЕС. Той е част от рамката на Европейския съюз за икономическото управление.

  2. По отношение на Механизма за сътрудничество и оценка (МСО), на 22 октомври 2019 година Европейската комисия прие последния си доклад за стъпките, предприети от България в изпълнение на поетите от нея ангажименти в областта на съдебната реформа, борбата срещу корупцията и организираната престъпност. В него се казва, че напредъкът на България по линия на МСО е достатъчен за изпълнението на ангажиментите на страната, поети към момента на присъединяването ѝ към ЕС. Констатациите в 18-ия доклад по Механизма за сътрудничество и оценка сочат, че България е изпълнила всички препоръки на Европейската комисия и затова тя препоръчва това да е последният доклад. Тогава председателят на Комисията Жан-Клод Юнкер каза: "В изпълнение на препоръките на Комисията, през последните години България постигна впечатляващ напредък. Предизвикателствата остават, осъществяването на необходимите реформи трябва да продължи, но напредъкът в България вече е достатъчен, за да се отиде отвъд МСО и вече да се приложат новите инструменти за наблюдение както на национално, така и на ЕС равнище".

  3. Бъдещият Механизъм за върховенство на закона ще следи борбата с корупцията, свободата на медиите и съдебните системи във всички държави-членки. Той все още предстои да бъде създаден, въз основа на нова идея на ЕК, работата по която все още продължава в Съвета на ЕС.

  4. В обобщение: Няма промяна в позицията на Европейската комисия по отношение на изпълнението от страна на България на всички нейни ангажименти в контекста на МСО".

  В препоръките на Европейската комисия от вчера се отбелязва, че: "Комисията наблюдава напредъка на България в областта на съдебната реформа и борбата с корупцията в контекста на механизма за сътрудничество и оценка (МСО). В последния доклад по МСО от октомври 2019 се посочва, че постигнатият от България напредък е достатъчен за изпълнението на ангажиментите на страната, поети към момента на присъединяването ѝ към ЕС.

  След това в анализа се констатират оставащи проблеми, по които още няма солидни резултати, като например, че няма окончателни присъди за корупция по високите етажи на властта, както и за незавършената реформа на прокуратурата.

  "Тези въпроси са предмет на мониторинг по Механизма за сътрудничество и оценка. В рамките на този механизъм Комисията продължава да наблюдава съдебната реформа и борбата с корупцията в България. Затова тези области не са включени в специфичните за държавата препоръки за България, но са важни за развитието на благоприятна социално-икономическа среда в страната”, се посочва в документа.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 17 часа
  Съдът потвърди избора на концесионер на летище София
  Консорциум „Соф кънект“ с летищен оператор „Мюнхен“ остава концесионер
  преди 18 часа
  Спад на безработицата в САЩ през май
  Икономиката е добавила 2,5 млн. работни места за месец
  преди 18 часа
  Външните граници на ЕС остават затворени поне до 1 юли
  Повечето държави в ЕС ще премахнат проверките по вътрешните граници до 15 юни, а останалите - до края на месеца
  преди 18 часа
  Проверяваме за фишове за нарушения по пътя електронно
  Агенцията за електронно управление с 2 нови услуги
  преди 19 часа
  СЗО: Пандемията от Covid-19 продължава да се разраства
  Втора вълна на заболяването не е неизбежна, заяви говорител на организацията