петък, 10 юли 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  465 прочитания

  Щабът отчете дейността си за 100 дни

  Ежедневната информация за новозаболелите вече ще е налична в Информационната система за отчитане на тестове
  04 юни 2020, 10:14 a+ a- a

  Днес (4 юни) се навършват 100 дни от работата на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса. За това време от щаба са дали 129 брифинга, без да се броят извънредните и отделните медийни изяви на членове на щаба. Това съобщи по време на последния брифинг председателя на Щаба ген. Венцислав Мутафчийски. Той направи своеобразен отчет на работата на щаба за 100 дни.

  В началото на коронакризата у нас е имало само 2 лаборатории, които са правили тестове за Covid-19, като резултатите от едната в началото е трябвало да се изпращат за потвърждение на Националната референтна лаборатория. В момента в страната има 32 лаборатории, които са одобрени от Министерството на здравеопазването и общо 143, които правят различни тестове за Covid-19. Всички те вкарват резултатите си в националната система.

  До момента са направени 193 732 теста, от които 85 435 са по PCR методика. На 1 млн. население в България са направени 27 677 теста.

  Ген. Мутафчийски обясни, че положителните PCR тестове са 3438, почти с 1000 повече от потвърдените болни, тъй като на някои пациенти се правят повторни тестове, за да се потвърди, че са излекувани. 

  Болниците, лекували пациенти с Covid-19 в страната са 77.

  На 27 февруари у нас е имало 740 инфекциозни легла. На 27 март те са вече 7473, от които 1347 са интензивни, оборудвани с респиратори.

  Основната философия на управление на тази криза с ограничен ресурс беше да се поддържа ниска заболеваемост, за да може здравната система да се справи с всички предизвикателства от новозаболели, което по принцип беше изпълнено, обясни още Мутафчийски.

  Повишена заболеваемост се наблюдава в България в началото на април, след това идва пик на смъртността, който се задържа за 2 седмици, следващият момент на повишена заболеваемост е в седмицата 20-26 април, тогава достигнахме най-голяма заболеваемост за седмица – 433 души, като до тогава бяхме стигали най-много до 239 случая. Повече не достигнахме такъв пик. Не можа обаче да се предотврати повишената смъртност, което стана около и след средата на май, когато имахме седмица с 18 до 20 починали, което е двойно в сравнение с другите данни, обясни още началникът на щаба.

  Към момента имаме прекръстосване на кривите, което се наблюдава още от 24 май – броят на заразените намалява, а този на излекуваните се увеличава. Смъртността в момента е в ниски граници – около 10 на седмица.

  До момента в болница са лекувани 1317 пациенти с Covid-19. От тях 156 са били в интензивни отделения, от тях 50 са били на респиратор, от които 36 са починали, а 11 са екстубирани.

  Излекуваните пациенти са 1322 или 51% от всички диагностицирани.

  Столичните болници, които са лекували най-много пациенти с Covid-19 са „Пирогов“, ВМА и „Александровска“. В тези болници за лекувани 396 пациенти или 30% от всички диагностицирани. 

  Най-честите симптоми на заболяването у нас са: температура, кашлица и пневмония. Най-честите придружаващи заболявания са: диабет, хронични сърдечни и белодробни заболявания.

  В края на изложението си ген. Мутафчийски поднесе своите благодарности към:
  • всички колеги, лекари, директори на болници, работещите на първа линия;
  • областните управители и кметовете, защото са едни от първите, които са се мобилизирали да създадат областните оперативни щабове;
  • доброволците, които са от различни социални групи и професии, но са били обединени от желанието да помогнат;
  • правителството за навременните и решителни мерки;
  • органите на МВР, които се оказаха най-полезните хора в определен момент от кризата;
  • Министерство на здравеопазването, което „показа изключителна адекватност и особено подразделенията на доц. Кунчев, на РЗИ, които и сега продължават да не спят за установяване на контактни лица и клъстери“;
  • логистичния щаб в лицето на гл. ком. Николов;
  • цялата индустрия, което се мобилизира, за да може да се отговори на нуждите на болниците за предпазни средства;
  • всички, които допринесоха за преодоляването на тази криза;
  • не на последно място на медиите: „Ако не беше ежедневното отразяване на актуална информация, на текущите проблеми, на популяризиране на това, което става в България, нямаше да има този ефект“, заяви началникът на оперативния щаб.

  Информацията, която всяка сутрин изнася щаба, вече ще бъде налична в Информационната система за отчитане на тестове за коронавирус COVID-19 за България. Информацията в системата се обновява в 00:00 часа по Гринуич всяка нощ (02:00 часа българско време).

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 4 часа
  Министерството на туризма ще дава специален знак на спазващите мерките за безопасност
  Местата за хранене и настаняване ще получават специален печат
  преди 4 часа
  София ще тества иновативна практика за „зелен обществен транспорт при поискване“
  Проектът ще се изпълнява в рамките на 3 години и се очаква да започне през тази есен
  преди 4 часа
  Европейският съвет предложи по-малък бюджет на ЕС в сравнение с искането на ЕК
  Председателят на Съвета Шарл Мишел предложи отпускането на средства да бъде обвързано със върховенството на закона
  преди 5 часа
  Анализ на българския телекомуникационен пазар показва влошено ниво на конкуренция
  Страната ни е изпаднала от върха до дъното в класациите за интернет, показва анализ на ecta
  преди 6 часа
  ЕП: Европейските инвестиции трябва да се влагат в икономика пригодена за бъдещето
  Евродепутатите настояват за прекратяване на инвестициите в проекти, които не съответстват на климатичните цели на ЕС
  преди 8 часа
  Над 90% спад в нощувките у нас през май
  Най-голям спад има в местата за настаняване с 4 и 5 звезди