събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1649 прочитания

    Увеличава се процентното съотношение на положителни резултати спрямо направени тестове

    Ако ще има пик есента, той ще е октомври-ноември, обясни проф. Кантарджиев
    02 юли 2020, 10:47 a+ a- a

    Повишеният брой новоустановени заразени с Covid-19 не са резултат от увеличения брой тестове, а от увеличеното процентно съотношение на положителните проби спрямо направените тестове. „В началото, когато правехме стотици тестове на ден, положителният процент беше 1-2, сега правим хиляди, но вече процентите в някои проби са 10“, обясни проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) и член на Националния оперативен щаб, пред БНТ.

    Според него, когато броят на новите случаи намаля, е трябвало да се стегнем като нация и да издържим 2 седмици без големи събирания на закрито. Ако това се е случило, сега щяхме да регистрираме само внесени от чужбина случаи, обясни той.

    В началото на епидемията у нас решенията за ограничителни мерки са се взимали на държавно ниво, за да може местните власти да свикнат какво и как трябва да се предприема. Сега от около месец и половина вече се дават пълномощия именно на тях да преценят къде какво трябва да се направи, защото са най-добре запознати с обстановката на местно ниво, обясни още проф. Кантарджиев.

    „Мерките се взимат тогава, когато знаеш кой е болен“, затова и се правят многото тестове, каза още той. В страната разпространението на новия коронавирус е огнищно, а в София, според анализа на столичната РЗИ е дифузно, обясни още проф. Кантарджиев.

    В националната лаборатория вече са секвенирани първите щамове на коронаворус в нашата страна, резултатите са качени в световната генна банка и се анализират. От 35 секвенирани щама 33 са подобни на циркулиращите в Европа. Интересното е, че в някои от нашите щамове мутациите липсват и може би на това се дължи различния начин на разпространение на вируса у нас, коментира Кантарджиев. Той отбеляза, че от 35 2 са абсолютно идентични с оригиналния китайски щам от Ухан и коментира, че това е много интересно, тъй като всички завърнали се от Китай българи и китайци след отбелязването на Китайската нова година са били стриктно карантинирани.

    Следващата седмица ще може да се каже кои точно мутации са доминиращи у нас, дали са свързани с промяна в поведението на вируса, каква е експресията на гените и как това се отразява в промяната на заболяването, каква е епидемичната връзка на пациентите и от кои държави е внесен вирусът у нас.

    Предстои секвенирането на втора група щамове, уточни още директорът на НЦЗПБ, като подчерта, че този процес се извършва у нас, а не се изпращат проби в други държави. В националната референтна лаборатория се работи и по клетъчния имунитет при различни групи пациенти – преболедували заболяването с тежки симптоми, с леки симптоми или без никакви симптоми.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 1 ден
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 2 дни
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 2 дни
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 2 дни
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    18 април 2024, 08:29
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство