четвъртък, 06 август 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  378 прочитания

  Захариева: Не трябва да допускаме разделения в ЕС заради кризата с коронавируса

  Никога не трябва да пропиляваме криза, чрез която можем да намерим работещи и по-добри решения за бъдещето, заяви посланикът на Германия в България Кристоф Айххорн по време на дискусия
  02 юли 2020, 14:46 a+ a- a

  Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева потвърди подкрепата на България за приоритетите на започналото на 1 юли германското председателство на Съвета на Европейския съюз и подчерта важната му роля за възстановяване на ЕС от кризата, причинена от коронавируса. „Важно е да не допускаме пандемията да доведе до задълбочаване на различията в икономическото развитие между държавите в ЕС или до нови разделения вътре в съюза“, каза Захариева по време на видеоконферентна дискусия, посветена на германското председателство и организирана от неправителствената организация „ПанЕвропа България“ със съдействието на фондация „Конрад Аденауер“.

  Външният ни министър подчерта, че нито едно правителство или държава не може да се справи само с тази безпрецедентна криза. Екатерина Захариева допълни, че мотото на германското председателство „Заедно. Да направим Европа отново силна“, е изключително подходящо в този момент. „Сближаването и солидарността никога не са били толкова важни в Европа, колкото днес“, каза външният ни министър, подчертавайки, че този период ще бъде тест за ЕС дали може да преодолее предизвикателствата обединено.

  Посланикът на Германия в България Кристоф Айххорн представи деветте приоритета на германското председателство, обобщени с фразата „солидарност и суверенитет“. Основен приоритет ще бъде справянето с епидемията от COVID-19 и всички последици, произтичащи от нея, в това число икономическите. „Никога не трябва да пропиляваме криза, чрез която можем да намерим работещи и по-добри решения за бъдещето“, каза посланик Айххорн.

  Екатерина Захариева поздрави германския посланик за бързата реакция на страната му по преформулирането на приоритетите, за да отговарят на основната тема в дневния ред на Европа и света през последните месеци. Тя приветства силния ангажимент на Германия към европейската перспектива на страните от Западните Балкани, която е и сред приоритетите на българската външна политика. 

  Захариева благодари и на приключилото хърватско председателство за усилията да се постигне координация на ниво ЕС в безпрецедентната ситуация. „Става все по-трудно да постигнем съгласие, особено виртуално, но Хърватия положи всички усилия да изпълни плана си за председателството“, заяви външният ни министър.

  Германия е председател на Съвета на ЕС до края на годината. Последният път, когато това се случи, бе на 1 януари 2007, когато България стана пълноправен член на ЕС.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 6 часа
  Абърдийн в Шотландия също е под локална карантина
  Това е първата местност в Шотландия, в която бяха въведени локални мерки
  преди 7 часа
  Над 55 млн. американци останаха без работа за 20 седмици
  През последната седмица новите безработни са 1,2 млн., което е по-малко от очакваното
  преди 8 часа
  Правителството няма да подава оставка, Борисов остава премиер
  Кабинетът има намерение да изкара пълния си мандат заяви Валери Симеонов
  преди 8 часа
  Bank of England запази лихвите непроменени
  Британската централна банка предупреди за по-бавно икономическо възстановяване
  преди 9 часа
  Uber придобива британската технологична компания Autocab
  Това ще позволи на приложението да оперира в региони, където в момента това не е възможно