вторник, 16 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1712 прочитания

    Връщат част от мерките срещу разпространението на коронавируса

    Мачове и всякакви спортни събития ще се провеждат без публика
    09 юли 2020, 12:44 a+ a- a

    По време на инзвънреден брифинг министърът на здравеопазването Кирил Ананиев съобщи, че връща част от по-строгите противоепидемични мерки. Той обясни, че сутринта се е провела редовната среща между него, премиера Борисов и Националния оперативен щаб. След нея се е състояла видеоконферентна среща между министър-председателя, НОЩ и областните управители и е взето решение да се върнат част от противоепидемичните мерки.

    Областните управители докладваха на премиера, че в някои райони на страната няма регистрирани случаи на коронавирус, а в други – не се наблюдава увеличение на заразените. От доклада на областните управители стана ясно още, че заразата се разпространява предимно заради това, че не се спазват мерките, разпоредени от здравното министерство, за прилагане в закритите пространства. 

    Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев докладва на премиера, че според всекидневния анализ отмяната на мерките, наложена с цел връщане към нормалния живот, не доведе до очакваните резултати. „Затова ще възстановим някои от мерките, които действаха допреди три седмици“, изтъкна в хода на срещата министър Ананиев. Той изброи конкретните предложения, насочени към ограничаване събирането на повече хора на едно място:
        1. Всички колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер за всички възрастови групи на открито и закрито ще се провеждат без публика. 
       2. Не се разрешават посещенията в дискотеки, пиано бар, нощен бар, нощни клубове и други подобни нощни заведения за развлечения на закрито. А на открито се допуска при заетост на местата до 50% от общия им капацитет при спазване на физическа дистанция от 1,5 м и другите изисквания. 
       3. Не се разрешават също групови празненства с присъствие над 30 човека на открито и на закрито.
        4. Като четвърта мярка влиза засиления контрол от страна на държавните органи – БАБХ ще засили проверките по заведенията, ГИТ на работодателите, а РЗИ за общото спазване на правилата.

    Новата заповед на здравния министър влиза в сила в 00:00 часа на 10 юли.

    Много разчитаме на областните управители да засилят контрола и да взимат конкретни решения в зависимост от конкретната ситуация на местно ниво, заяви още здравният министър.

    По време на брифинга главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, обясни, че „ще има контрол и той ще е много жесток, а когато установим втори път такъв пропуск ще предлагаме затваряне на заведенията“ (бел.ред.: става дума за неносене на маски от персонала).

    В отговор на журналистически въпрос здравният министър уточни, че новите мерки ще са в сила до второ нареждане. Във връзка със състоянието на болниците, Ананиев обясни, че около 20% от установените носители на новия коронавирус са настанени за болнично лечение, като една част от тях спокойно могат да бъдат лекувани и у дома. Това дава възможност при настъпване на по-тежка ситуация да бъдат освободени бързо легла за пациенти, които ще се нуждаят от тях, обясни още той.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 4 часа
    ЕК пуска 35 500 безплатни билета за 18-годишните, за да обиколят Европа
    Кандидатстването започва днес и ще приключи на 30 април
    преди 5 часа
    В София ще се състои кръгла маса за електронната търговия в ЕС
    „Бъдещето на електронната търговия в Европейския съюз“ ще се проведе на 29 април
    преди 6 часа
    Двуцифрен ръст в ползването на услугата Executive Search у нас през 2023 спрямо 2020 
    Транспорт и логистика е секторът с най-голям ръст в ползването на директното търсене за мениджърски позиции, според анализа на БЕСА
    преди 7 часа
    БАКБ придобива Токуда банк
    Очаква се регулаторно одобрение на сделката
    преди 10 часа
    България в ЕС: Повече инвестиции и по-високи доходи
    Износът на стоки от България в ЕС достига 31 млрд. евро през 2022, отчита доклад на ИПИ