понеделник, 10 август 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1103 прочитания

  Връщат част от мерките срещу разпространението на коронавируса

  Мачове и всякакви спортни събития ще се провеждат без публика
  09 юли 2020, 12:44 a+ a- a

  По време на инзвънреден брифинг министърът на здравеопазването Кирил Ананиев съобщи, че връща част от по-строгите противоепидемични мерки. Той обясни, че сутринта се е провела редовната среща между него, премиера Борисов и Националния оперативен щаб. След нея се е състояла видеоконферентна среща между министър-председателя, НОЩ и областните управители и е взето решение да се върнат част от противоепидемичните мерки.

  Областните управители докладваха на премиера, че в някои райони на страната няма регистрирани случаи на коронавирус, а в други – не се наблюдава увеличение на заразените. От доклада на областните управители стана ясно още, че заразата се разпространява предимно заради това, че не се спазват мерките, разпоредени от здравното министерство, за прилагане в закритите пространства. 

  Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев докладва на премиера, че според всекидневния анализ отмяната на мерките, наложена с цел връщане към нормалния живот, не доведе до очакваните резултати. „Затова ще възстановим някои от мерките, които действаха допреди три седмици“, изтъкна в хода на срещата министър Ананиев. Той изброи конкретните предложения, насочени към ограничаване събирането на повече хора на едно място:
      1. Всички колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер за всички възрастови групи на открито и закрито ще се провеждат без публика. 
     2. Не се разрешават посещенията в дискотеки, пиано бар, нощен бар, нощни клубове и други подобни нощни заведения за развлечения на закрито. А на открито се допуска при заетост на местата до 50% от общия им капацитет при спазване на физическа дистанция от 1,5 м и другите изисквания. 
     3. Не се разрешават също групови празненства с присъствие над 30 човека на открито и на закрито.
      4. Като четвърта мярка влиза засиления контрол от страна на държавните органи – БАБХ ще засили проверките по заведенията, ГИТ на работодателите, а РЗИ за общото спазване на правилата.

  Новата заповед на здравния министър влиза в сила в 00:00 часа на 10 юли.

  Много разчитаме на областните управители да засилят контрола и да взимат конкретни решения в зависимост от конкретната ситуация на местно ниво, заяви още здравният министър.

  По време на брифинга главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, обясни, че „ще има контрол и той ще е много жесток, а когато установим втори път такъв пропуск ще предлагаме затваряне на заведенията“ (бел.ред.: става дума за неносене на маски от персонала).

  В отговор на журналистически въпрос здравният министър уточни, че новите мерки ще са в сила до второ нареждане. Във връзка със състоянието на болниците, Ананиев обясни, че около 20% от установените носители на новия коронавирус са настанени за болнично лечение, като една част от тях спокойно могат да бъдат лекувани и у дома. Това дава възможност при настъпване на по-тежка ситуация да бъдат освободени бързо легла за пациенти, които ще се нуждаят от тях, обясни още той.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 7 минути
  Координатор ще отговаря за привеждането на пациенти с COVID-19 в столични болници
  На този етап леглата в Софийска област са достатъчни и не е нужно да бъдат разкривани допълнителни
  преди 29 минути
  преди 43 минути
  53 нови случая на Covid-19 в страната
  Общият брой лабораторно потвърдени инфекции на новия коронавирус в страната са 13 369
  07 август 2020, 14:35
  Туристическият бизнес в Поморие: Предвид пандемията сезонът е добър
  До момента в област Бургас са почивали над 360 хил. туристи, по-голямата част от тях са българи
  07 август 2020, 11:23
  Асимптоматичните пациенти също отделят коронавирус в големи количества
  Ново проучване показва, че около 30% от инфектираните изкарват заболяването без никакви симптоми, но въпреки това го разпространяват