понеделник, 10 август 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1658 прочитания

  България бе приета във валутния механизъм ERM 2

  Централният курс на българския лев е фиксиран на 1 евро = 1,95583 лева
  10 юли 2020, 20:46 a+ a- a

  Днес (10 юли) България и Хърватия се присъединиха към ERM 2*, известен като „чакалнята за еврозоната“ и към Банковия съюз, съобщиха от Европейската централна банка във Франкфурт.

  По искане на българските власти финансовите министри на държавите-членки от еврозоната, президентът на Европейската централна банка и финансовите министри и управителите на централните банки на Дания и България решиха единодушно да включат българския лев във Валутен механизъм II (ВМ II)*. В процеса на вземане на това решение бе включена Европейската комисия и бяха проведени консултации с Икономическия и финансов комитет, съобщиха от Българската народна банка (БНБ).

  Централният курс на българския лев е фиксиран на 1 евро = 1,95583 лева.

  Около този централен курс на лева ще бъде поддържан стандартният диапазон от плюс или минус 15 процента.

  В същото време, след внимателна оценка на адекватността и устойчивостта на валутния борд в България, бе прието, че България се присъединява към валутния механизъм със съществуващия си режим на валутен борд, като едностранен ангажимент и без допълнителни изисквания към ЕЦБ.

  Споразумението за участие на лева във ВМ II се основава, наред с друго, върху ангажимента на България да се присъедини едновременно към Банковия съюз и ВМ II и на изпълнението от българските власти на мерките, описани в писмото за намерения от 29 юни 2018 г., които са от значение за гладкото присъединяване и участие във ВМ II. Тези мерки са в следните шест области на политики: 
  • банков надзор,
  • макропруденциалната рамка,
  • надзора над небанковия финансов сектор,
  • рамката за предотвратяване на пране на пари,
  • рамката за несъстоятелност,
  • управлението на държавните предприятия. 

  Страните, участващи в процеса по ВМ II, приветстват положителната оценка за изпълнението на тези ангажименти, дадена от Европейската централна банка и Европейската комисия. Европейската централна банка също днес оповести установяването на тясно сътрудничество с Българската народна банка .

  Споразумението за участие на българския лев във ВМ II е придружено от твърд ангажимент на българските власти да провеждат благоразумни икономически политики с цел запазване на икономическата и финансовата стабилност и постигане на висока степен на устойчива икономическа конвергенция. Българските власти поеха ангажимент да предприемат конкретни мерки, свързани с политики в областта на небанковия финансов сектор, държавните предприятия, рамката за несъстоятелност и рамката за предотвратяване на пране на пари.

  България също ще продължи да извършва всеобхватните реформи в съдебната система и в политиката за борба с корупцията и организираната престъпност в България, с оглед на тяхната важност за стабилността и доверието към финансовата система. 

  Властите заедно със съответните органи на Европейския съюз чрез подходящи инструменти ще наблюдават отблизо развитието на макроикономическата политика и осъществяването на тези мерки.

  Задължителните точки на интервенция във валутния механизъм ще бъдат оповестени от ЕЦБ и Българската народна банка преди отварянето на валутните пазари на 13 юли.

  *ERM2/ВМ II- (European Exchange Rate Mechanism 2 – ERM2 или ERM II) – система въведена от Европейското икономическо общество на 1 януари 1999 г. заедно с въвеждането на единната европейска валута – еврото, като част от европейската монетарна система (EMS), за намаляване на променливостта на валутния курс и постигане на парична стабилност в Европа. След приемането на еврото политиката се промени във връзка с обвързването на валутите на страни от ЕС извън еврозоната с еврото (като централната точка е общата валута). Целта е да се подобри стабилността на тези валути, както и да се получи механизъм за оценка на потенциалните членове на еврозоната. Към 2020 г. във ERM II участват три валути: датската крона, хърватската куна и българският лев.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 13 минути
  преди 27 минути
  53 нови случая на Covid-19 в страната
  Общият брой лабораторно потвърдени инфекции на новия коронавирус в страната са 13 369
  07 август 2020, 16:09
  Германия ще изисква всички пристигащи да бъдат изследвани за COVID-19
  Разходите за тестовете ще бъдат покрити от германското правителство дори когато пътуващи посетят рискова страна без основателна причина
  07 август 2020, 14:35
  Туристическият бизнес в Поморие: Предвид пандемията сезонът е добър
  До момента в област Бургас са почивали над 360 хил. туристи, по-голямата част от тях са българи
  07 август 2020, 11:23
  Асимптоматичните пациенти също отделят коронавирус в големи количества
  Ново проучване показва, че около 30% от инфектираните изкарват заболяването без никакви симптоми, но въпреки това го разпространяват