вторник, 19 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4008 прочитания

    България бе приета във валутния механизъм ERM 2

    Централният курс на българския лев е фиксиран на 1 евро = 1,95583 лева
    10 юли 2020, 20:46 a+ a- a

    Днес (10 юли) България и Хърватия се присъединиха към ERM 2*, известен като „чакалнята за еврозоната“ и към Банковия съюз, съобщиха от Европейската централна банка във Франкфурт.

    По искане на българските власти финансовите министри на държавите-членки от еврозоната, президентът на Европейската централна банка и финансовите министри и управителите на централните банки на Дания и България решиха единодушно да включат българския лев във Валутен механизъм II (ВМ II)*. В процеса на вземане на това решение бе включена Европейската комисия и бяха проведени консултации с Икономическия и финансов комитет, съобщиха от Българската народна банка (БНБ).

    Централният курс на българския лев е фиксиран на 1 евро = 1,95583 лева.

    Около този централен курс на лева ще бъде поддържан стандартният диапазон от плюс или минус 15 процента.

    В същото време, след внимателна оценка на адекватността и устойчивостта на валутния борд в България, бе прието, че България се присъединява към валутния механизъм със съществуващия си режим на валутен борд, като едностранен ангажимент и без допълнителни изисквания към ЕЦБ.

    Споразумението за участие на лева във ВМ II се основава, наред с друго, върху ангажимента на България да се присъедини едновременно към Банковия съюз и ВМ II и на изпълнението от българските власти на мерките, описани в писмото за намерения от 29 юни 2018 г., които са от значение за гладкото присъединяване и участие във ВМ II. Тези мерки са в следните шест области на политики: 
    • банков надзор,
    • макропруденциалната рамка,
    • надзора над небанковия финансов сектор,
    • рамката за предотвратяване на пране на пари,
    • рамката за несъстоятелност,
    • управлението на държавните предприятия. 

    Страните, участващи в процеса по ВМ II, приветстват положителната оценка за изпълнението на тези ангажименти, дадена от Европейската централна банка и Европейската комисия. Европейската централна банка също днес оповести установяването на тясно сътрудничество с Българската народна банка .

    Споразумението за участие на българския лев във ВМ II е придружено от твърд ангажимент на българските власти да провеждат благоразумни икономически политики с цел запазване на икономическата и финансовата стабилност и постигане на висока степен на устойчива икономическа конвергенция. Българските власти поеха ангажимент да предприемат конкретни мерки, свързани с политики в областта на небанковия финансов сектор, държавните предприятия, рамката за несъстоятелност и рамката за предотвратяване на пране на пари.

    България също ще продължи да извършва всеобхватните реформи в съдебната система и в политиката за борба с корупцията и организираната престъпност в България, с оглед на тяхната важност за стабилността и доверието към финансовата система. 

    Властите заедно със съответните органи на Европейския съюз чрез подходящи инструменти ще наблюдават отблизо развитието на макроикономическата политика и осъществяването на тези мерки.

    Задължителните точки на интервенция във валутния механизъм ще бъдат оповестени от ЕЦБ и Българската народна банка преди отварянето на валутните пазари на 13 юли.

    *ERM2/ВМ II- (European Exchange Rate Mechanism 2 – ERM2 или ERM II) – система въведена от Европейското икономическо общество на 1 януари 1999 г. заедно с въвеждането на единната европейска валута – еврото, като част от европейската монетарна система (EMS), за намаляване на променливостта на валутния курс и постигане на парична стабилност в Европа. След приемането на еврото политиката се промени във връзка с обвързването на валутите на страни от ЕС извън еврозоната с еврото (като централната точка е общата валута). Целта е да се подобри стабилността на тези валути, както и да се получи механизъм за оценка на потенциалните членове на еврозоната. Към 2020 г. във ERM II участват три валути: датската крона, хърватската куна и българският лев.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 15 часа
    Apple води преговори за вграждане на Gemini на Google в iPhone
    Компанията е водила преговори и с OpenAI
    преди 16 часа
    Китайски доставчик на части за Tesla ще строи завод у нас
    Плановете са да бъдат разкрити до 200 работни места край Пловдив
    преди 16 часа
    Президентътвръчи мандат за съставяне на правителство на Мария Габриел
    Тя бе посочена като кандидат за министър-председател от ПГ на ГЕРБ-СДС
    преди 17 часа
    преди 18 часа
    В тази част на София цените на жилищата стигат 7 000 евро на кв. м
    Покупките на имоти на абсолютна стойност над 600 000 евро в столицата растат с 50%, отчитат от Unique Estates
    преди 22 часа
    Паскал Донахю: Ползите от приемането на еврото в България ще са за всички – и за българите, и за цяла Европа
    По време на посещението си у нас председателят на еврогрупата се срещна и с президента Радев