четвъртък, 24 септември 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1165 прочитания

  Доц. Кунчев: Никой не може да даде прогноза какво ще се случи в следващите месеци

  Ако е необходимо има готовност да бъде оборудвана цяла болница за Covid пациенти
  06 август 2020, 09:15 a+ a- a

  Не може да се даде прогноза за това колко тежки месеци ни предстоят по отношение на коронавируса. Това обясни в сутрешния блок на БНТ главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев. „Никой не може да каже, ако кажа нещо такова, ще излъжа. Няма такава прогноза, самата СЗО признава, че не трябва да се правят прогнози, защото няма научна база.“, каза той.

  Според него основният проблем е, че мерките не се спазват и това е причината за „по-мощно повишаване“ на заболеваемостта.

  В момента у нас има 50% резерв на легла за пациенти с коронавирус, няма и откази за приемане на болни. Ако бъде необходимо, държавата има готовност да разкрие цяла болница за прием само на пациенти с коронавирус, уточни още той.

  Циркулацията на вируса в Европа е толкова интензивна, че делът на внесените случаи не е от значение, обясни още държавният здравен инспектор.

  В отговор на въпрос той обясни, че като лекар и епидемиолог смята, че публика по стадионите не бива да има, не трябва да работят и нощните заведения, нито да се провеждат фестивали, защото главно на тези места се случва предаването на вируса.

  По отношение на новата учебна година, той подчерта, че личното му мнение е, че, ако няма драматично влошаване на ситуацията – учениците трябва да тръгнат на училище по нормалния начин. Той сподели, че е силно впечатлен от мерките, които се обсъждат и взимат от образователното министерство: ученици да не са в междучасие едновременно, мерки за дезинфекция както на повърхностите, така и на въздуха, филтър на входа на учебните заведения за недопускане на болни деца в сградите и т.н. Според доц. Кунчев началото на учебната година все още е твърде далеч и нещата могат да се променят и в положителна и в отрицателна посока.

  Няма как 1-2 години да изкараме образованието от нормалния му ход, очевидно е, че в този му вид то не осигурява същото качество, обясни още Кунчев. В тази връзка, според него, децата трябва да ходят на детска градина. Вирусът не засяга децата под 18-годишна възраст, тази характеристика на новия коронавирус все още е непроменена, уточни още той.

  Във връзка с липсата на финансиране за разработката на българска ваксина срещу коронавирус, Кунчев заяви, че това е твърде висока летва за България, тъй като е необходимо огромно финансиране за разработката на такъв препарат.

   
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 6 часа
  преди 9 часа
  преди 9 часа
  Роб Диксън е новият посланик на Великобритания у нас
  Той връчи акредитивните си писма на президента Румен Радев
  преди 9 часа
  Ваксината на Johnson & Johnson влиза в 3-а фаза клинични изпитания
  Компанията е разработила ваксина, която да се прилага еднократно
  преди 10 часа
  Срещу Австрия бе заведена колективна жалба заради разпространението на коронавируса
  Националните власти, както и местните в провинция Тирол ще бъдат подведени под отговорност в съда
  преди 10 часа
  Българите държат близо 58 млрд. лв. в банките
  Спестяванията са нараснали с близо 8% през август