сряда, 19 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  34370 прочитания

  Един от най-богатите германци открива завод в Благоевград

  Защо „кралят на протезите“ избра България за новата си инвестиция и как се стартира нов завод по време на криза – Стоян Стоянов, управител на "Оттобок Манюфекчъринг България", пред Economy.bg
  13 август 2020, 14:08 a+ a- a

   

  „Кралят на протезите“ – така е известен германският предприемач Ханс Георг Недер. Той е собственик на вoдeщaтa германска ĸoмпaния зa пpoизвoдcтвo нa виcoĸoтexнoлoгични пpoтeзи и биoнични имплaнти Ottobock. Недер е сред 100-те най-богати германци и 616-ят нaй-бoгaт чoвeĸ в cвeтa cъc cъcтoяниe според списание Forbes от 3,5 млpд. дoлapa. Дядо му стартира бизнеса още през 1919. Сега дружеството оперира в 50 страни и дaвa paбoтa нa над 7000 дyши. Koмпaниятa e пapтньop нa Πapaoлимпийcĸитe игpи oт 1988.

  Стефан Йонков с Ханс Георг Недер миналата година
  Снимка: Facebook/Stefan Ionkov

  Ottobock търси възможности за разрастване, като България е сред възможните локации за новия завод. През май миналата година Недер пристига у нас с частния си самолет, за да проучи възможностите за инвестиция в България. Той беше придружаван от тогавашния ни търговски аташе в Германия Стефан Йонков.

  След огледа у нас Ottobock се спира на Благоевград за новия си завод. Инвестицията е за 10 млн. евро, като ще бъдат разкрити 280 работни места.

  Стоян Стоянов, управител на Оттобок Манюфекчъринг България

  Защо германският гигант се спира на страната ни и на Благоевград, какво ще се произвежда у нас, какъв тип специалисти ще бъдат наети и как се стартира нова инвестиция в криза – тези въпроси отправихме към Стоян Стоянов, управител на "Оттобок Манюфекчъринг България".

  Защо Ottobock реши да открие завод у нас и то във времена на криза, когато повечето компании съкращават нови инвестиции?
  Ottobock е глобална компания, един от световните лидери за производство на високотехнологични протези, ортези и бионични импланти. В последните години компанията реализира непрестанен ръст, като през 2019 оборотът достига над 1 млрд. евро. Подобно на други големи компании, Ottobock не спира да търси начини да постига по-висока ефективност и да реализира нови възможности, свързани с оптимизиране на производствените си мощности. Това е причината компанията да търси нови хоризонти, което води и до инвестицията в България. Плановете за тази инвестиция датират отпреди кризата с коронавируса и въпреки нея компанията се придържа към тези планове, които са част от общата ни стратегия за растеж.
  Страната ни е привлекателна с това, че е част от ЕС, като в същото време предлага благоприятни условия за развитие на бизнеса, като плоския данък и наличието на подходяща свободна работна ръка. Един от съществените градивни елементи за успеха ни по пътя към стартиране на производството в Благоевград беше сътрудничеството между глобалния екип по проекта и екипите от всички функционални области на различните звена в Ottobock.
  Поради възникналите заради кризата ограничения за пътуване дигиталните решения бяха от голямо значение при планирането и старта на проекта. Екипът на проекта подготвяше старта на продукцията чрез Skype или Webex, а новите служители в Благоевград получиха и получават уеб базирано продуктово обучение.
  Въпреки че сме изправени пред това ново предизвикателство, което изискваше изключителен ангажимент, ние все още изпреварваме плановете си и вървим уверено напред.

  Защо конкретно Благоевград? Обсъждахте ли други градове?
  Да, в хода на преговорите са обсъждани и други градове, но подробните анализи и посещението на място в други икономически центрове доведе до финалното решение за Благоевград. То е продиктувано от безспорно доброто местонахождение (по-малко от 100 км до София), наличие на подходящо ниво на образование (два университета), достъп до висококвалифицирани специалисти и достатъчно свободна ръка за работа в производството.

  Какъв е размерът на инвестицията?
  Инвестираме повече от 10 млн. евро в новия завод.

  Какво точно ще се произвежда в завода?
  В завода в Благоевград ще се комбинират няколко различни производства. Това, което вече стартира, е производството на ортези. Това са различни по вид медицински изделия, чието предназначение е да подкрепят и предпазват двигателната система в случаи на травма или заболяване. В Благоевград в бъдеще ще се произвеждат продукти и компоненти за бизнес зоната в Ottobock Протезиране, Ортопедия и човешка мобилност (инвалидни колички) и индустриални (екзоскелети). Заводът ще разполага и с текстилна работилница.

  Пуснат ли е вече в експлоатация заводът?
  Да, реално заводът работи вече от няколко месеца и произвежда ортези. В момента стартираме поетапно производството на протези за долен крайник.

  Колко работни места ще бъдат открити?
  До края на тази година ще бъдат разкрити около 80 работни места. В по- дългосрочен план те ще станат 280.

  За какъв тип специалисти?
  Основно инженерни специалности, специалисти по качеството, специалисти по високи технологии, както и оператори с добри умения при обработката на метали и пластмаси и при сглобяване на отделните елементи на протезите.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 5 часа
  Близо 120 младежи ще започнат стаж тази година в А1
  От създаването на инициативата през 2004 година досега на стаж в А1 са преминали близо 1500 стажанти
  преди 8 часа
  преди 13 часа
  Публичните финанси на България губят 3 млрд. лв. годишно заради недекларираната заетост
  Най-високите нива на използване на подобни практики са открити в секторите селско стопанство, туризъм и строителство
  преди 13 часа
  Nvidia стана най-ценната компания в света
  С пазарна капитализация над $3,3 трилиона, тя надмина Microsoft и Apple
  преди 14 часа
  За първи път: Соларната енергия е повече от петролната
  7 китайски компании за соларна инфраструктура изпреварват енергийните резерви на 7-те най-големи петролни компании