понеделник, 26 октомври 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2281 прочитания

  Стартират програма за детски кътове към офисите

  За целта ще бъдат отпуснати 15 милиона лева по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“
  18 септември 2020, 09:41 a+ a- a

  След две седмици частни работодатели и органи на изпълнителната и местната власт ще могат да подават проекти за създаване на детски кътове на работното място по процедура „Детски кътове“. Това заяви заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова по време на конференция SheLeader@digital.

  За изграждане на детски кътове към компаниите ще бъдат отпуснати 15 милиона лева по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ (ОПРЧР). Целта е да се увеличат възможностите за по-добро съвместяване на личния и професионалния живот на работниците и служителите.

  В създадените детски кътове децата на служителите ще получават почасови или целодневни услуги. Всеки детски кът трябва да осигурява необходимата среда за полагане на грижи за поне 15 деца. За детегледачи ще бъдат наемани безработни, регистрирани в Бюрата по труда, които при необходимост ще преминават обучение. По проектите ще бъде поемано възнаграждението на детегледачите за период до 12 месеца.

  Минималният размер на финансовата подкрепа от ОПРЧР за създаване на детски кът на работното място е 50 000 лв., а максималният – 150 000 лв.

  В изказването си заместник-министър Русинова подчерта важността на новите технологии и дигитализацията при намирането на баланс между работата и личния живот на жените. По думите й цифровата трансформация на пазара на труда трябва да се възприема като възможност за надграждане на уменията и постигане на успех в кариерата. Тя подчерта, че България е на първо място в ЕС по дял на жените, заети в сферата на информационните технологии.

  Русинова посочи още, че се разработват програми, базирани на европейските стандарти, които ще позволят да се въведат нужните за всяко работно място или професия ИТ умения. Тя подчерта, че компаниите трябва да са много по-цифровизирани, за да могат да отговарят на предизвикателствата на пандемията от COVID-19. Това означава намиране на решения за работните помещения, използване на компютри за дистанционна работа.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 14 часа
  Премиерът Борисов е с Covid-19
  Той е с общо неразположение и за момента е на домашно лечение
  преди 1 ден
  Нощните заведения в София затварят врати до 8 ноември
  Ще бъде разширен капацитетът на лечебните заведения за болни от Covid-19
  23 октомври 2020, 16:12
  Борисов: 5G мрежите са бъдещият гръбнак на нашите икономики
  Премиерът коментира с зам.-държавния секретар на САЩ придобиването на изтребители F-16
  23 октомври 2020, 14:54
  Турция е сред 5-те най-големи търговски партньора на България
  Двустранната търговия възлиза на близо 5 млрд. долара годишно
  23 октомври 2020, 14:18
  Гърция въвежда вечерен час в Атина и Солун
  Навсякъде в страната е задължително носенето на маска, както в закрити пространства, така и на открито
  23 октомври 2020, 14:13