събота, 24 октомври 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  479 прочитания

  Стартира национална кампания за изследване на последиците при излекуваните от Covid-19

  Кардиолози ще извършват безплатни консултации, диагностика и лечение на пациенти, преболедували Covid-19
  29 септември 2020, 09:12 a+ a- a

  Национална кампания за изследване и лечение на последиците при излекуваните от Covid-19 стартира в България по инициатива на Българският Кардиологичен Институт (БКИ).

  Същността на кампанията за установяване на последиците върху сърцето и сърдечносъдовата система при пациенти, излекувани от Covid-19, е скрининг и по-нататъшно лечение. Специалистите кардиолози на БКИ ще извършват безплатни консултации, диагностика и лечение на всички пациенти от цялата страна, преболедували Covid-19. Кампанията е напълно безвъзмездна, доброволна и насочена към предоставяне на специализирана грижа и високотехнологична диагностика.

  При 71 на сто от оздравелите се установява високочувствителен Тропонин T (hsTnT) над 3 pg/mL, което е маркер за остър миокарден инфаркт.

  Прекаралите COVID-19 имат понижена левокамерна фракция на изтласкване и увеличен левокамерен обем.

  При 78 на сто от тях се установяват ритъмнопроводни нарушения при провеждане на сърдечносъдово ядреномагнитно резонансно изследване.

  При биопсия на ендомиокарда на пациенти, излекувани от COVID-19, DZHK Zentrum към Universitatsklinikums Frankfurt установява и докладва миокардна патология и активен, персистиращ след прекараната инфекцията миокарден възпалителен процес.

  При 7-20 на сто от пациентите се установява миокардит или увреждане на миокарда, които влошават значително дългосрочната прогноза за пациента.

  При някои пациенти се наблюдава и остър коронарен синдром.

  В пика на пандемията повече от 50 на сто от пациентите с действителен и прогресиращ инфаркт на миокарда изобщо не са потърсили специализирана спешна помощ.

  Между 25 и 50 на сто от пациентите с COVID-19 развиват сърдечна недостатъчност, което ги инвалидизира до края на живота им.

  17 на сто от всички пациенти развиват аритмия или изпадат в състояние на внезапна сърдечна смърт.

  При 45-65 на сто от пациентите се наблюдават промени в коагулацията и повишен риск от тромбози.

  Почти всички пациенти съобщават за дългосрочни симптоми на силна умора и пристъпи на задух, което често е еквивалент на сърдечна недостатъчност.

  От началото на Covid-19 пандемията в България са регистрирани 796 смъртни случая, а излекувани от инфекцията са над 14 000 души.

  Кампанията стартира официално в Световния ден на сърцето - 29 септември 2020 г., първоначално в общините и областите Плевен, Велико Търново, Шумен, Варна, Бургас, Ямбол, Стара Загора и София, където БКИ е установил модерни и високотехнологични болници и медицински центрове. След това ще бъдат обхванати всички други общини и населени места.

  По данни на Единния информационен портал от началото на COVID-19 пандемията до момента в България са регистрирани 20 055 случая на заболели, към момента излекуваните са 14 176 души, като най-засегнатата възрастова група е 50-59 г. - 3764 души. Следват възрастните лица между 40 и 49 години и 30-39 годишните. Именно това са българите в активна трудова възраст. Последните научни съобщения от Европа и Съединените щати алармират за персистиращи изменения на сърдечносъдовата система, хронична умора и отпадналост. Те са почти винаги резултат от сърдечна недостатъчност, исхемична болест на сърцето, ритъмно-проводни нарушения и др., отбелязват от БКИ.

  Оттам добавят, че не по-малко тревожна е дългогодишната статистиката на сърдечносъдовите заболявания. Всяка година те причиняват близо една трета от всички смъртни случаи на земята (над 17 млн. живота годишно). Ако ръстът в стойностите продължи със същия темп, към 2030 г. над 23 млн. души годишно ще умират от сърдечни заболявания. В Европа тези диагнози причиняват 47 на сто от смъртността (52 на сто при жените и 42 на сто при мъжете). В България сърдечносъдовите заболявания също са водещата причина за смърт. Основни проявления са исхемична болест на сърцето и инсулт. У нас процентът е дори още по-висок - над 60 на сто от всички смъртни случаи се дължат на сърдечносъдови заболявания. Най-засегнати са хората над 55-годишна възраст - 91 на сто от случаите. Въпреки че рискът е по-голям при населението в по-напреднала възраст, случаите на инфаркти и инсулти сред младите хора до 35 години тревожно нарастват. Прекараната Covid инфекция безспорно влошава показателите на сърдечно болните и допълнително затруднява лечението. Натрупването на допълнителни рискови фактори като наднормено тегло, тютюнопушене, ниска физическа активност, стрес, нездравословно хранене, пропускането на редовните профилактични прегледи и изследвания водят до загуба на животи влошаване качеството на живота.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 9 часа
  Борисов: 5G мрежите са бъдещият гръбнак на нашите икономики
  Премиерът коментира с зам.-държавния секретар на САЩ придобиването на изтребители F-16
  преди 10 часа
  Турция е сред 5-те най-големи търговски партньора на България
  Двустранната търговия възлиза на близо 5 млрд. долара годишно
  преди 10 часа
  Гърция въвежда вечерен час в Атина и Солун
  Навсякъде в страната е задължително носенето на маска, както в закрити пространства, така и на открито
  преди 11 часа
  преди 11 часа
  преди 14 часа
  Вносът на лаптопи в Европа отчита рекорд по време на пандемията
  България е на 5-о място в ЕС по ръст на вноса на преносими компютри тази година, сочат данни на Евростат