петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    846 прочитания

    Само 4% от интензивните легла за лечение на Covid-19 са заети

    Заболеваемостта в училища и градини е под стойността на общата в страната
    01 октомври 2020, 11:29 a+ a- a

    От началото на учебната година до 30 септември има 12 деца с положителен PCR тест в детски градини, 117 ученици, 14 учители в детски градини и 72 учители в училища. Непедагогическия персонал в градини с положителен тест е 49 души, а в училищата 20 човека.

    Под карантина са поставени 539 деца от детски градини, 4043 ученици, 37 преподаватели в детски градини и 116 учители в училища. Това са общо 34 групи в детски градини и 180 паралелки от различни училища в страната. Заболеваемостта в училища и детски градини е под или близка до общата за страната.

    Това обясни министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, по време на брифинг на Националния оперативен щаб.

    Той уточни още, че има осигурен резерв за няколко месеца за лични предпазни средства в лечебните заведения, както и от лекарството remdesivir за цялата страна. За лечение на коронавирус в страната има осигурени 8415 легла, от които 1108 са в интензивни отделения. Към момента са заети 10,5% от обикновените и 4% от интензивните легла.

    Не можем цял живот да живеем с ограничителни мерки, трябва да свикнем да живеем с мисълта за коронавируса, обясни здравният министър. Според него хората трябва да изградят полезни навици, които са разписани в заповедите на Министерството на здравеопазването, като редовно миене на ръце, носене на маска в закрити пространства, спазване на дистанция от 1,5 метра. Той отправи апел към всички хора да носят маски на закрито, да спазват дистанция и да поддържат дезинфекция.

    Следят се 23 показателя във връзка с развитието на епидемията от коронавирус у нас. Не може да се направи алгоритъм, който да включва 23 показателя и той да е идентичен за всички областии за страната като цяло, уточни още проф. Ангелов.

    По отношение училищата има готово предложение към МОН за конкретни числа, които да служат за отправна точка за вземане на решения. Предстои неговото обсъждане между двете ведомства.

    Големият проблем за България е недостатъчният брой медицински специалисти, тяхната нарастваща им умора от началото на пандемията, както и фактът, че броят на заразените при тях продължава да се увеличава, уточни още здравният министър.

    В отговор на журналистически въпрос защо има толкова голяма разлика в позициите на България по заболеваемост и смъртност, здравният министър обясни, че смъртността зависи от множество фактори. Сред тях са възрастова структура на населението, обща заболеваемост от други болести (при която България е в особено лоша позиция), колко бързо болните стигат до болница и др. Той подчерта, че министерството работи с личните лекари, за да могат хората с коронавирус по-бързо да стигат до лечебни заведения, където да бъдат лекувани.

    На въпрос за интубираните пациенти, той обясни, че действително голям брой от тях загиват, но това също има общо с момента от заболяването, в който пациентите са стигнали до болница и са били интубирани. Той подчерта, че има и много пациенти, които се възстановяват след дълъг период на белодробна вентилация.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 8 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 9 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 1 ден
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 1 ден
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 1 ден
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 1 ден
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство