петък, 04 декември 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  977 прочитания

  ЕК: Наказателна процедура за България, ако не спре "златните паспорти"

  Тези схеми крият рискове за сигурността, за корупция и за пране на пари, подчерта еврокомисарят за правосъдието Дидие Рейндерс
  22 октомври 2020, 15:38 a+ a- a

  Еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс предупреди днес, че Европейската комисия може да предприеме наказателна процедура срещу България, ако прецени за необходимо и ако нашата страна не промени закона за българското гражданство в частта за т. нар. "златни паспорти".

  В реч пред Европейския парламент Рейндерс заяви, че тази седмица ЕК е изпратила писмо до България, като се очаква отговор от българските власти в срок от един месец.

  Според еврокомисарят тези схемите за предоставяне на гражданство или право на престой (златна виза) в ЕС срещу инвестиции от години тревожат европейските институции заради рисковете за сигурността, за корупция и пране на пари.

  Тази седмица ЕК предприе наказателни процедури срещу Малта и Кипър.

  "Постоянно поставяме въпроса пред съответните държави с настояване да прекратят тези действия", заяви еврокомисарят.

  По време на дебат в ЕП евродепутатите заявиха, че в Европа не трябва да има „ускорен вход за престъпниците“. Те подчертаха, че предоставянето на гражданство на ЕС на граждани от трети държави без подходящи проверки и прозрачност има отрицателни последици в други държави членки.

  Няколко участници в дебата се позоваха на неотдавнашния скандал в Кипър, в който високопоставени длъжностни лица - включително председателят на националния парламент - бяха записани тайно как предлагат помощ на фиктивен китайски изпълнителен орган с криминално досие за получаването на кипърски паспорт чрез националната схема „гражданство срещу инвестиции“. Те също така отбелязват решението на Комисията за започване на производства за установяване на неизпълнение на задължения срещу Кипър и Малта, въпреки че някои се оплакаха, че е отнело твърде много време за предприемане на действия.

  Някои евродепутати отбелязаха, че делът на приходите от тези програми е значителен за държави като Кипър, докато много от тях заявиха, че ценностите и правата на ЕС не са за продан.

  Кипър, Малта и България са трите страни от ЕС, в които е възможно да се получи гражданство в замяна на инвестиция, т.нар. „златни паспорти“. 19 държави от ЕС изпълняват програми за „пребиваване чрез инвестиции“, известни като „златни визи“.

  През януари 2019 Европейската комисия създаде експертна група с представители на всички държави членки на ЕС, която да разработи общи стандарти и насоки по тези въпроси. След четири заседания миналата година групата още не е заседавала през 2020.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 минути
  ЕК призова България да представи стратегия за саниране на сградите
  Брюксел поиска от страната ни да ускори и прилагането на законодателството за опазване на природата
  преди 17 минути
  Ваксината на Moderna създава имунитет за поне 3 месеца
  Това са първите данни за период от няколко месеца, рецензирани от научно издание
  преди 46 минути
  Президентите Буш, Обама и Клинтън ще се ваксинират публично
  Целта им е да възстановят доверието в науката
  преди 2 часа
  преди 2 часа
  3280 нови случая на Covid-19 в страната
  Общият брой лабораторно потвърдени случаи на болестта от началото на пандемията е 155 193