сряда, 02 декември 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  910 прочитания

  Нощните заведения в София затварят врати до 8 ноември

  Ще бъде разширен капацитетът на лечебните заведения за болни от Covid-19
  24 октомври 2020, 21:06 a+ a- a

  От 25 октомври (неделя) 06:00 часа нощните заведения на територията на София трябва да преустановят дейността си. Мярката е в сила за две седмици до 8 ноември по решение на столичния оперативен щаб за ограничаване разпространението на Covid-19.

  На заседанието на щаба са присъствали д-р Данчо Пенчев, директор на Столичната РЗИ и началника на Регионалното управление по образование – София Ваня Кастрева.

  В София ситуацията остава тревожна. По информация на Столичната РЗИ новите болни са 594 и София се намира трайно в „червената зона“. Последните проучвания показват клъстерното разпространение на болестта и заразяване, където не може да се осигури дистанция. Затова е важно на работното място да се повиши контрола от страна на работодателите, за спазване на мерките за дезинфекция, проветряване и осигуряване на дистанция.

  Броят на пациентите в интензивните отделения също се увеличава. Капацитетът от легла за болните от Covid-19 ще бъде разширен, като със заповед на министъра на здравеопазването всяко лечебно заведение трябва да осигури капацитет до поне 10% от базата си. Това е добро решение, но остава голямата трудност за осигуряване на лекари, медицински сестри и санитари, които да се грижат за болните.

  На заседанието е взето решение и да се препоръча на работодателите, където е възможно служителите да продължат да работят онлайн, с цел ограничаване на контактите на работното място.

  По предложение на д-р Пенчев на общопрактикуващите лекари ще се дава възможност да извършват първично епидемиологично проучване и да имат възможност да нанасят контактните лица в националната информационна система.

  Кметът Фандъкова информира, че продължава засиления контролна за извършените проверки от екипите на Столичен инспекторат и полицията. Фандъкова поиска също да бъде направен отново тест на персонала в общинските социални домове.

  Ще бъде възобновена помощта за закупуване на продукти от първа необходимост, храна и лекарства, за възрастни самотни и болни хора с цел да се намали необходимостта от излизане. Продуктите ще бъдат закупувани по предварителна заявка. Заявки ще се приемат от понеделник, 26 октомври 2020г. в оперативния център на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ на Столична община на телефон 02/9041397.

  Екипите на Столичната община, полицията и Столичната здравна инспекция продължават с проверките за задължителното носене на маски в градския транспорт, в търговските обекти, както и при струпване на хора на открито. В последните 10 дни са направени над 640 проверки в транспорта и над 2000 в търговски обекти.

  Ето какво написа в своя фейсбук профил столичният кмет:

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 14 минути
  преди 32 минути
  Парламентът прие на първо четене закона за индустриалните паркове
  Законопроектът дели индустриалните паркове по два критерия
  преди 40 минути
  Paynetics разширява присъствието си в Европа
  Това става в рамките на програмата Mastercard Accelerate
  преди 2 часа
  Великобритания одобри ваксината на Pfizer
  Ваксинацията ще започне в началото на следващата седмица
  преди 3 часа
  ОИСР: За възстановяване са необходими продължителна фискална подкрепа и действия в сферата на здравеопазването
  Възстановяването ще бъде неравномерно между страните и секторите и може да доведе до трайни промени в световната икономика
  преди 3 часа
  Приет е Националният план за готовност при пандемия
  До края на седмицата ще бъдат осигурени фризери и хладилници за обезпечаване на първата доставка на ваксина срещу Covid-19