петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1100 прочитания

    Държавата ще отпусне 1,5 млн. лв. за антигенни тестове

    Работи се контактните лица да получават SMS от РЗИ, за да се избегне забавянето
    29 октомври 2020, 12:17 a+ a- a

    Разпространение по области, 14-дневна заболяемост към 25.10.2020 г.

    В последната седмица има съществена ескалация в интензивността на епидемичното разпространение на новия коронавирус, най-засегнати са активните хора във възрастовата група 30-60 г., които имат и най-активни социални дейности. Това съобщи по време на брифинг на Министерството на здравеопазването д-р Бойко Пенков, зам.-министър на здравеопазването. Той отбеляза, че в последните 3 дни заболяемостта в България е рекордна – над 220 на 100 000 души население и над 100% нарастване спрямо предходната седмица. 

    14-дневна заболяемост: България - 241,81 на 100 000
    - 21-ро място в ЕС/ЕИК
    - 2-ро място на Балканския полуостров 

    14-дневна смъртност: България - 3,40 на 100 000
    - 10-то място в ЕС/ЕИК
    - 4-то място на Балканския полуостров 

    Основната цел на предприетите мерки е да се прекъсне кривата на нарастване, тя да достигне плато и след това да започне да намалява. Така ще се „пречупи гръбнакът“ на втората вълна, което е и целта на всички действия, предприети от властите, обясни още Пенков. В момента се увеличават новите инфекции, смъртните случаи, хоспитализациите и приетите в интензивни отделения.

    Той уточни, че в момента в София има 22 болници с ковид отделения, които разполагат с 556 легла, от които 102 са интензивни. Това са данни от преди последната заповед на министъра на здравеопазването, която изисква 10% увеличение на болничните легла за ковид пациенти.

    Към момента в повечето общности в Европа, както и у нас възприемчивостта към вируса е много голяма. Едва около 15% от населението е прекарало вируса, което е стойност много малка за колективен имунитет, заяви още зам.-здравният министър.

    От Столичното РЗИ обясниха, че са предложили контактните лица, които подлежат на карантина, да получават SMS. Мярката е предложена, тъй като има много случаи и въпреки, че целият капацитет на СЗРИ е организиран в работата по ковид, се получава забавяне. Това обясни д-р Илонка Маева и.д. директор на СРЗИ. 

    Председателят на НЗОК Жени Начева обясни, че се работи в посока получаване на SMS в два аспекта – технически и правен, като правният ще отнеме малко повече време за уреждане. Тя каза, че предстои и среща с Фармацевтичния съюз, на която да се обсъди продължаването на рецептите и протоколите на хронично болните до края на годината, така че да не се налага те да се редят при личните лекари за изписване на лекарства. Начева очаква да има решение по този въпрос до края на седмицата.

    Зам.-министърът на здравеопазването обясни, че се водят разговори за отпускане на 1,5 млн. лв. за закупуване на бързи антигенни тестове, които да са достатъчни до края на годината. Осигуряват се по 200-250 на смяна, което е достатъчно за нуждите за диагностициране, подчерта Пенков.

    Директорът на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ проф. Асен Балтов заяви, че днес болницата открива 2 нови ковид отделения с по 30 легла. Едното е за лечение на персонал от болницата, а другото за пациенти в среднотежко състояние. Той уточни, е лечебното заведение разполага с бързи антигенни тестове в спешното отделение и всички останали отделения, които се налага да приемат пациенти за спешни операции. Освен за ковид имат антигенни тестове и за грип. Цената на един такъв тест е под 20 лв. НЗОК плаща 20 лв. за всички новопостъпили пациенти за тестове, т.е. средствата за тези тестове влизат в цената на клиничната пътека, обясни още той. Този вид тестове са добри за скрининг, като ако резултатът излезе положителен се прави допълнително и PCR тест.

    С този темп на нарастване на ежедневно установените инфекции в рамките на 7 до 10 дни хоспитализациите ще се увеличат до 4000, което значи че от тях 220-250 ще са в интензивни отделения. Капацитетът на болниците се изчерпва. Затова и всички участници в брифинга призоваха да направим максималното възможно, за да запазим себе си, семейството, близките и приятелите си. Те отново призоваха да се носят маски, да се спазва дистанция и дезинфекция. 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 11 часа
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 13 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 17 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 18 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 19 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам