четвъртък, 28 януари 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  433 прочитания

  Приет е Националният план за готовност при пандемия

  До края на седмицата ще бъдат осигурени фризери и хладилници за обезпечаване на първата доставка на ваксина срещу Covid-19
  02 декември 2020, 10:57 a+ a- a

  Министерският съвет е приел Националният план на България за готовност при пандемия. Това съобщи на извънреден брифинг министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. При изготвяне на проекта са използвани ръководства и насоки на Световната здравна организация и Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, съществуващи научни познания в областта и натрупан практически опит в страната за справяне с предходни епидемии и пандемии, обясни още той.

  Основните цели на Националния план за готовност за пандемия са: 
  • ограничаване на заболяемостта и намаляване на смъртността при пандемична инфекция; 
  • осигуряване на оптимални възможности за лечение на заболелите; 
  • поддържане на функционирането на основни за обществения живот сектори и служби като здравеопазване, сигурност, транспорт; 
  • осигуряване на постоянна, достоверна и актуална информация за обществото относно хода на пандемията и предприетите мерки.

  Планът има общ характер. Той не представлява план за справяне с конкретно заболяване, а ще служи за генерична готовност на държавата. В него няма конкретни задачи и цифри, защото няма как да знаем кое е следващото нещо, с което ще се сблъскаме, обясни главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев. В следващите години все по-често ще се срещаме с нови или вече забравени инфекции, каза още той.

  За председател на координационния съвет за изпълнение на Националния план за координирането за ваксините е посочен проф. д-р Красимир Гигов, генерален директор на Българския червен кръст и главен координатор на експертния съвет по координация на бедствените ситуации.

  Във връзка с ваксините здравният министър обясни, че до края на тази седмица ще бъдат осигурени фризери и хладилници, които да обезпечат първата доставка на т.нар. „фризерна ваксина“ на Pfizer у нас. В София ще има складове на две места – в РЗИ София и в склада на БулБио, а също и в РЗИ Бургас.

  Ваксините, които ще пристигнат у нас са същите, които ще бъдат доставени във всяка една друга страна членка на ЕС, подчерта проф. Ангелов.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 24 минути
  Започва записването при личните лекари на желаещите да се ваксинират
  Записването може да стане по телефона или при лично посещение
  преди 35 минути
  Страните от ЕС приеха насоки за създаването на ваксинационен сертификат
  Целта е да се постигне съвместимост, така че съдържанието на сертификатите да е еднакво и да се установи минимален набор от данни за всеки сертификат
  преди 51 минути
  преди 1 час
  Американската икономика отчете ръст в края на 2020
  Увеличението е минимално, но резултатите са по-добри от очакваното
  преди 2 часа
  ЕК удължи срока на действие на Временната рамка за държавна помощ
  Поради продължаващото развитие на пандемията всички мерки във Временната рамка се удължават до 31 декември 2021