четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1619 прочитания

    Приеха Националния план за ваксиниране срещу Covid-19

    Той ще протече в пет фази
    04 декември 2020, 10:39 a+ a- a

    На днешното си заседание Министерският съвет прие Националния план за ваксиниране срещу Covid-19. По време на извънреден брифинг министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов обясни, че за изготвянето на плана са използвани препоръки на международни институции като Световната здравна организация.

    Ваксинацията ще протече в пет фази. Най-напред ще бъдат ваксинирани лекарите, медицинските сестри, санитарите, които са общо около 243 600 души. Сред тъях са 30 000 лекари, 10 000 дентални лекари, 46 000 специалисти по здравни грижи (медицински сестри), 6600 магистър фармацевти, 2000 помощник фармацевти, 150 000 души помощен персонал.

    При втората фаза ще бъдат ваксинирани потребители и персонал на социални институции, педагогически специалисти и персонал на ферми за отглеждане на норки. Във фаза 3 попадат служители, участващи в дейности по поддържането на функционирането на основни за обществения живот дейности, например тези във ВиК сектора, АЕЦ Козлодуй, служители на МВР. Във фаза 4 са поставени възрастни хора на и над 65-годишна възраст и лица с придружаващи заболявания. Очакваният брой потребители в тази фаза е 1,8 млн. Петата фаза включва уязвими групи от населението поради високия епидемиологичен риск от инфектиране, свързан с начина им на живот.

    Здравният министър отново припомни, че ваксинацията е напълно доброволна и безплатна.

    За целите на ваксинирането България ще бъде разделена на 6 региона:
    1. Видин, Монтана, Враца;
    2. Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе;
    3. Разград, Търговище, Шумен, Варна, Добрич, Силистра;
    4. София-град, София-област, Перник, Кюстендил, Благоевград;
    5. Пазарджик, Смолян, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Кърджали;
    6. Сливен, Ямбол, Бургас.

    В рамките на заседанието на правителството беше определен съставът на Националния ваксинационен щаб, който ще отговаря за изпълнението на плана за ваксиниране. За председател на щаба е определен генералният директор на БЧК Красимир Гигов, а негов заместник е главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. В състава влизат още представители на Министерството на здравеопазването, на Министерството на вътрешните работи, на Българския лекарски съюз, ВМА, Изпълнителната агенция по лекарствата, НЗОК, Столична регионална здравна инспекция, на Националния център по заразни и паразитни болести и др. 

    Ваксините в България ще се прилагат само след разрешение от Европейската агенция по лекарствата. За да се осигури възможно най-бързо достатъчно количество на ваксини срещу Covid-19 в страната, те ще се доставят централно чрез съвместен механизъм на ЕС за обществени поръчки.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 29 минути
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка
    преди 47 минути
    Предлагат бърза ликвидация на неработещи фирми
    От 30 хил. до 50 хил. нови дружества се създават на година, като над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки
    преди 1 час
    3 български авиокомпании ще летят до Китай
    Правителството определи авиопревозвачите за директните полети до Поднебесната империя
    преди 2 часа
    преди 2 часа
    ЕК с планове за европейска диплома
    Така ще се насърчи мобилността с учебна цел в рамките на ЕС
    преди 2 часа
    В България има все по-голям интерес към използване на AI в счетоводството
    Счетоводителите се сблъскват със значително увеличаване на документооборота, което изисква по-ефективни методи за обработка и анализ на данните