четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    7001 прочитания

    SAP Labs България: Не сме спирали да наемаме хора. Над 120 души започнаха работа при нас от началото на пандемията

    В България търсенето на ИТ кадри се запазва и даже ускорява в кризата - Радослав Николов, изпълнителен директор на компанията, пред Economy.bg
    23 декември 2020, 09:55 a+ a- a

    Как SAP Labs България преминава през коронакризата, какви са плановете на компанията за разрастване на екипа, какви са тенденциите на пазара на ИТ кадри, двигател или спирачка за иновациите е Covid-19 пандемията, какви са предимствата и недостатъците на България като локация за развойни центрове - тези и други въпроси коментирахме с Радослав Николов, изпълнителен директор на SAP Labs България.

    Г-н Николов, колко служители има SAP Labs България в момента и планирате ли да разкриете нови работни места?
    Тази година компанията ни празнува своята 20-та годишнина. От 60 колеги през 2000 вече сме над 1060 души. В последните години поддържаме стабилен ръст на новите работни места от около 10% всяка година, като планираме да го запазим и занапред.

    Всички ваши служители ли преминаха към режим „home office“?
    През месец март реагирахме много бързо и затворихме офисите си. Ние сме подготвени да работим home office, тъй като имаме тази практика и отпреди. Бързо се адаптирахме и запазихме продуктивността си. През юни отворихме ограничено един от офисите на компанията ни, в който могат да работят колегите ни, за които е невъзможна работата от вкъщи или имат силно намалена продуктивност. Продължаваме в този режим и досега, като много малко колеги работят от офиса. Поставяме на първо място здравето и безопасността на колегите, така че планираме да продължим да работим home office и в следващите месеци.

    Какъв модел на работа ще следвате в бъдеще – от офиса, от вкъщи, хибриден?
    Със сигурност след пандемията начинът ни на работа няма да е същият като този преди нея. В момента дискутираме различни варианти за гъвкава работа и очаквам да имаме хибриден модел на работа в бъдеще.

    Кога се очаква да възобновите подбора на персонал? От какви специалисти ще имате нужда?
    Ние не сме спирали подбора, като по време на пандемията в компанията ни са дошли над 120 нови колеги – изцяло отдалечено наети и onboard-нати в работата ни.
    Търсим софтуерни разработчици, DevOps специалисти, стажанти, откриваме изцяло нови екипи, в общи линии доста динамично се развиват нещата при нас.

    Скорошно проучване показа, че много от новонаетите в софтуерните компании у нас са българи, завърнали се от чужбина. Наблюдавате ли и вие подобна тенденция?
    В нашата компания на този етап не мога да кажа, че наблюдаваме подобна тенденция. Но пандемията и гъвкавостта от гледна точка на отдалечена работа карат хората да преосмислят местоживеенето си. Мои познати се върнаха да работят за чуждестранните си работодатели от България и сега реално могат да видят колко много се разви страната ни в последните години.

    Как пандемията ще промени пазара на ИТ кадри у нас? Ще се ускори или намалее търсенето?
    В България търсенето на ИТ кадри се запазва, а даже и ускорява. Страната ни има много предимства в ИТ сферата, които се открояват още повече по време на пандемия и възможност за отдалечена работа – като оптимизирани разходи и висока добавена стойност например.

    Какви специалисти ще се търсят? По-опитни и съответно скъпоплатени или обратно?
    Търсенето на ИТ специалисти се увеличава във всички направления – работа има и ще има и за по-опитните и квалифицирани професионалисти, както и за тези, които са в началото на кариерния си път.

    Двигател или спирачка за иновациите е Covid-19 пандемията?
    И двете. Двигател е, защото по време на пандемията и работата от вкъщи в нашата ИТ сфера хората пестят време (например от пътуване до офиса). Това време може да се вложи в обучение и развитие, в повече работа и в по-пълноценна почивка, което, от своя страна, води до нови идеи и нов подход към вече съществуващи проблеми. Пандемията предизвика бизнеси да преосмислят работата си, да развият продуктите си в друга посока. Образованието се дигитализира и като цяло станахме по-гъвкави в много отношения. Пандемията обаче е и спирачка, защото тя ограничи нашите контакти и работа лице в лице, което затруднява понякога екипната работа и мотивация. Идентифицирането и разрешаването на конфликти става по-трудно, развиването на екипния потенциал е по-бавно и това от своя страна прави не толкова валиден принципа на Аристотел, че цялото е по-голямо от сумата на съставните му части.

    Какви са предимствата и недостатъците на България като локация за развойни центрове?
    България предлага оптимизирани разходи и висока добавена стойност. Ние имаме традиции в областта на математиката и информатиката с множеството международни успехи на нашите таланти в различни състезания. В страната ни има много умни млади хора с потенциал за развитие. Културата ни, отношението ни и фокусът към резултатите също ни дават предимства като предпочитана локация за развойни центрове. В сравнение с други култури българите също сме и по-лоялни към своя работодател.
    Предизвикателство е недостигът на софтуерните разработчици спрямо голямото им търсене. Мисля, че компаниите, училищата и университетите следва да си сътрудничим още по-активно, за да могат още повече младежи да избират ИТ като своя професия.

    Първа част на интервюто с Радослав Николов за low-code/no-code програмирането и отражението му върху индустрията може да прочетете тук.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 3 минути
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 1 час
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 4 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк
    преди 4 часа
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка
    преди 5 часа
    Предлагат бърза ликвидация на неработещи фирми
    От 30 хил. до 50 хил. нови дружества се създават на година, като над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки