сряда, 20 януари 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  306 прочитания

  Отчита се изключително добра тенденция от противоепидемичните мерки

  Работи се за създаване на дигитален сертификат за поставена ваксина срещу Covid-19
  14 януари 2021, 10:55 a+ a- a

  Отчитаме изключително добра тенденция от въведените противоепидемични мерки. Това съобщи по време на брифинг министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Във връзка с тази тенденция намалява и заетостта на леглата. На национално ниво заетостта на болнични легла за пациенти с Covid-19 в неусложнено състояние е 32%, а на интензивните легла – 44%.

  Доц. Амнгел Кунчев отчете, че страната ни е на 27-о място по заболяемост в ЕС и Европейското икономическо пространство (ЕИП) и 6-о място на Балканския полуостров. Смъртността в страната е 13,7 на 100 000 души, което ни отрежда 9 място в ЕС и ЕИП. 

  Друга положителна тенденция е, че значително намаляват разликите в заболеваемостта между регионите в страната.

  Ген. Венцислав Мутафчийски подчерта, че въпреки положителните тенденции, има и негативни такива, а именно новият щам на коронавируса, който се разпространява във Великобритания, а вече и в Европа. Според него „трябва да бъдем много внимателни и в тази връзка по никакъв начин не трябва да отслабва бдителността на гражданите“. Мутафчийски подчерта, че трябва да продължават да се спазват мерките – носене на маски, спазване на дистанция, дезинфекция и избягване струпване на много хора на едно място, както и избягване на контакти, които биха могли да бъдат избегнати.

  В отговор на журналистически въпрос министър Ангелов обясни, че се работи с Информационно обслужване за създаване на дигитален сертификат за премината ваксинация срещу Covid-19, който всеки български гражданин да има на своя телефон, за да може да ползва, ако това е необходимо. Министърът заяви, че твърдо вярва в свободата на придвижване и счита, „че когато една ваксина е доброволна, тя не може да бъде свързана и обвързана в последствие с ограничаване на права като свободно придвижване“.

  В момента сме готови и със сертификат, който да се издава след ваксиниране, подготвен от Информационно обслужване. Той има и QR код и ще е част от пациентското досие, което следващата седмица ще ви представим, за да видите докъде сме стигнали по отношение въвеждането на Националната здравна информационна система, обясни още здравният министър.

  Втората фаза на ваксинационния план ще стартира още в понеделник (18 януари), но само на местата, където има достатъчно количества, които да задоволят търсенето от първата фаза.Фазите ще вървят паралелно, когато в страната има достатъчно количества от наличните, одобрени ваксини. 

  По време на брифинга стана ясно, че по молба на министър Ангелов проф. Кантарджиев е подготвил лекция за всички ваксини, различията между тях, принципите им на действие и ефекти. Ще бъде направена подходяща форма и тази лекция ще бъде представена първо на журналистите, а след това ще бъде качена и на сайта и в мобилото приложение.

  Европейската агенция по лекарствата води предварителни научни консултации със създателите на руската ваксина „Спутник V“, както и за китайската на Sinovac.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 12 часа
  Ново извънредно положение в Португалия
  Препоръчва се българските граждани да се въздържат от пътувания до Португалия към момента
  преди 14 часа
  И КЕВР разреши на "Еврохолд" да придобие ЧЕЗ
  Предстои подписването на договорите за финансиране и прехвърлянето на акциите
  преди 14 часа
  преди 14 часа
  Румъния няма да поставя под карантина ваксинирани срещу Covid-19
  Те обаче трябва да са получили и втората доза от ваксината
  преди 15 часа
  преди 16 часа
  ЕП настоява за прозрачност на договорите за доставка на ваксини
  Евродепутатите изразиха съжаление относно „здравния национализъм“, включително предполагаеми паралелни договори, подписани от държавите членки, или опити да се конкурират помежду си