събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    970 прочитания

    Президентът обяви нова дата за изборите

    Румен Радев насрочи парламентарните избори на 4 април
    14 януари 2021, 17:35 a+ a- a

    Президентът Румен Радев обяви, че насрочва парламентарни избори за 4 април.

    „Подписах указа за провеждане на изборите за 4 април, една седмица след първата възможна дата за избори“, заяви държавният глава в обръщение към народа.

    "Тази седмица следва да бъде максимално оползотворена. Очаквам всички институции, които гръмко декларираха пълна готовност, ръководството на българския парламент, което ни увери, че за една седмица може да приема необходимите закони, да работят така в това време, че да гарантират здравето и правото на глас на всеки български граждани и не по-маловажно – да го убедят, че неговият глас ще бъде коректно отчетен", подчерта държавният глава.

    "За първи път ще проведем парламентарни избори в условия на пандемия и масов машинен вот. От отговорността на институциите зависи съхраняване здравето на хората, гарантиране правото на глас на всеки българин, ефективността и прозрачността на изборния процес", отбеляза той.

    "Откритите дискусии показаха, че въпросите са повече от отговорите и фокусираха общественото внимание върху необходимостта от адекватни мерки за преодоляване на днешните и на системните проблеми в българските избори", заяви Радев.

    "Всеобщ е консенсусът, че отговорните органи трябва да обявят възможно най-рано ясни здравни мерки, които имат решаващо значение за предизборната кампания, за набирането на членове на избирателни комисии и за избирателната активност. Предоставянето от страна на държавата на лични предпазни средства, както на изборната администрация, така и на всеки гласуващ българин, е важна стъпка в тази посока. Открои се необходимостта от промени в Изборния кодекс, които не бива да се изчерпват само с осигуряване правото на глас на хората под карантина", допълни президентът.

    +Очаквам законодателят да разгледа и гласува и други не по-малко важни предложения като:

    - Гласуване по пощата на българите в чужбина, които в редица страни ще бъдат в силно затруднение и дори невъзможност да упражнят конституционното си право на глас;

    - Видеонаблюдение в изборните секции и излъчване на процеса на преброяване на бюлетините и оформяне на изборните протоколи;

    - Справедлив достъп до медиите от всички в процеса на предизборната кампания; - Премахване на ръчното броене на машинния вот".

    "Макар преди два дни да бях уверен писмено от ЦИК, че последната партида машини ще бъде доставена до 25 дни преди изборния ден, очаквам комисията в кратки срокове да даде възможност на всички политически субекти и обществени организации, които имат желание, да участват в процеса на сертифициране и тестване. Да разгърне активна кампания за обучения на администрацията и за информиране на гражданите за машинния вот. Очаквам също така да предприеме необходимите действия за актуализация на избирателните списъци и осветляване на изборната администрация на всички нива, както и на „Информационно обслужване“, посочи Радев.

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 23 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 1 ден
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 2 дни
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 2 дни
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 2 дни
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 2 дни
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство