събота, 27 февруари 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  668 прочитания

  Борисов: За учениците имаме компромис

  Заради настъпването на „английския вариант“ на вируса обаче ще има задържане на отпускането на мерки
  21 януари 2021, 12:16 a+ a- a

  „За учениците имаме компромис“. Това заяви по време на редовния седмичен брифинг министър-председателят Бойко Борисов. Той обясни че преди брифинга е провел 2-часово съвещание с членове на Националния оперативен щаб, Ваксинационния щаб, министри и вицепремиерите Дончев и Николова. На съвещанието са били представени данни за новия вариант на коронавируса, който тръгна от Великобритания и заради тези данни е взето решение обстановката у нас да се наблюдава до 31 януари и след това да се вземе решение дали и кои мерки ще бъдат отпуснати. 

  „От 8:00 до 10:00 водихме диалог под формата на спор... Компромисът, който можем да направим, свързан със здравето, е единствено образованието. По определен ред учениците от 5 до 12 клас ще започнат да се въртят и на присъствено обучение“, обясни премиерът.

  Той подчерта, че от близо 30 000 заведения само 6300 са поискали помощ от държавата за запазване на работните места.

  Удължаването на мерките след 31 януари означава допълнителни 100 млн. лв. Това са пари, които се дават на неработещ бизнес. Да, спасяват се семейства, но като държава нямаме повишаване на БВП, няма добавена стойност, подчерта премиерът.

  По време на брифинга председателят на НОЩ ген. Венцислав Мутафчийски каза, че на 1 октомври 14-дневната заболеваемост у нас е била 35 на 100 000 души население, в пикът (на 23 ноември) тя е била 667 на 100 000, а сега е 108 на 100 000, т.е. изходното ниво е 3 пъти по-ниско от настоящото.

  Мерките са въведени на 28 ноември, а твърдостта им по скалата на Оксфорд е 65-70%, уточни той. Очакванията са били те да дадат резултат след 2-3 седмици, но резултатите са станали видими след 4-тата седмица от въвеждането им.

  Статистиката при починалите от коронавирус е следната:
  - изходна позиция – 1,2 на 100 000 души население;
  - пик (8 декември) – 27,7 на 100 000;
  - в момента – 10,2 на 100 000, като започва да спада 16 дни след пика в заболеваемостта.

  В момента заболеваемостта е 3 пъти по-висока от изходната позиция, а смъртността е 9 пъти по-висока, уточни още ген. Мутафчийски. Към момента репродуктивното число на коронавируса (колко други човека заразява 1 инфектиран) е 0,79. Ако новият вариант на вируса стане масов у нас всички тези данни ще се умножат по 7, обясни още той.

  „Изключително внимателно трябва да се говори и да се обсъжда какво и кога да се разхлабва“, заключи председателят на Националния оперативен щаб.

  Председателят на ваксинационния щаб проф. Гигов обясни, че темпът на ваксиниране у нас е изключително добър и зависи от получените ваксини. Към момента няма недостиг за втора доза. В момента, в който се получат ваксините, веднага започва тяхното прилагане. По данни на щаба към момента са се ваксинирали 63% мъже и 37% жени. Ваксинираните лекари са 46%. Списъците за Фаза 3 също са готови.

  Началникът на „Пирогов“ проф. Балтов обясни, че в лабораторията на болницата почти всеки ден има положителни PCR тестове, които са подозрителни за новия щам. Материалът се изследва по 3 гена, един, от които е S гена (където са генетичните изменения на новия вариант - в шипчестия протеин). При тези тестове машините не отчитат наличие на S ген, все едно го няма, а другите два са налични на високи нива. Въпреки че няма потвърждение от националната лаборатория, най-вероятно става дума именно за „английския вариант“, обясни още Балтов. „Смятаме, че трябва да сме много по-осторожни и много по-внимателно да се спазват мерките“, завърши той.

  Главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев съобщи, че е бил част от заседание на европейската научна платформа, в което участие са взели и председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен, както и еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидис и директорката на Европейската агенция по лекарствата. На заседанието е станало ясно, че вече 75% от заболелите във Великобритания са с новия вариант, 40% в Ирландия, като подобна е и картината в някои области на Нидерландия.

  В момента при стандартния щам 10 души заразяват между 5 и 6 души, а при новия вариант 10 души заразяват 27 и това предстои да се случи в цяла Европа, предупреди Кунчев.

  От чисто медицинска гледна точка в момента България се намира в „чудесна ситуация“, която се опитваме да задържим, но ако избързаме и предприемем мерки за крайно разхлабване, много бързо ще се сблъскаме с новия щам, предупреди той.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 18 часа
  Над 200 компании с интерес да сключат договори със студенти
  До 31 май ще бъде утвърден Списък със специалностите, за които се поемат разходите за обучение на студенти
  преди 19 часа
  Вълчев: Ще имаме близо 270 училища със STEM центрове
  Днес децата учат повече от електронни устройства и източници, заяви министърът на образованието
  преди 19 часа
  Ангелов: До месец, месец и половина ще имаме пълен контрол на епидемията в страната
  Втората доза от всички ваксини се пази, страната има готовност да поръча руска ваксина, когато тя получи разрешение за употреба в ЕС
  преди 20 часа
  До три месеца ЕС въвежда „зелен сертификат“ за ваксиниране
  Около 8% от възрастното население в ЕС вече е ваксинирано, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен
  преди 22 часа
  Повече от половината от българските ИТ компании са увеличили приходите си през 2020
  83% от компаниите, които са назначили служители през 2020, планират да наемат още в близко бъдеще, сочи ново проучване
  преди 22 часа
  Лек ръст на бизнес климата през февруари
  Подобрение се наблюдава в строителството и сектора на услугите, показват данните на НСИ