събота, 27 февруари 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  519 прочитания

  Българският жестов език се признава за самостоятелен език

  В училищата се въвежда специален учебен предмет „Български жестов език“
  21 януари 2021, 11:31 a+ a- a

  Българският жестов език се признава за естествен самостоятелен език с приетия Закон за българския жестов език. Парламентът прие на второ четене проекта, предложен от Министерския съвет.

  С него се осигурява безвъзмездна преводаческа услуга от и на български жестов език за глухите и сляпо-глухите лица, признава се културната и езиковата идентичност на общността на глухите лица и се формира нагласи за уважение към тях чрез българския жестов език, пише в мотивите.

  Към министъра на образованието се създава Съвет за българския жестов език, който ще се състои от 13 членове.

  От МОН уточняват, че за глухите и сляпо-глухите хора ще се предоставя безвъзмездна преводаческа услуга до 120 часа годишно, каквато е практиката в редица страни от ЕС. Досега всеки гражданин с увреден слух ползваше превод по 10 часа годишно, който се оказа недостатъчен за получаване на пълноценна информация и комуникация.

  Ще бъде осигурена подкрепа на глухите и сляпо-глухите деца и ученици. В училищата се въвежда специален учебен предмет „Български жестов език“, а в детските градини - специално образователно направление по български жестов език. Обученията ще се провеждат от педагогически специалисти в направленията „Педагогика“ и „Педагогика на обучението по….“ или по специалност „Българска филология“ с придобита професионална квалификация „Учител по български жестов език“.

  Висшите училища също ще трябва да осигурят условия за подготовка на специалисти по българския жестов език.

  Родителите на такива деца също имат право да бъдат обучавани на жестов език.

  При текущите изпитвания и изпитите в системата на училищното образование глухите и сляпо-глухите деца и ученици, съобразно степента на увреждане, имат право да използват българския жестов език.

  Глухите и сляпо-глухите студенти и докторанти в процеса на обучението си за придобиване на висше образование имат право и на допълнително ползване на преводачески услуги на български жестов език до 60 часа на семестър.

  В срок до 31 декември 2022 ръководителите на административните структури в системата на изпълнителната власт и кметовете на общините трябва да създадат условия за административно обслужване на глухите и сляпо-глухите лица.

  Глухите и сляпо-глухите лица имат право на безвъзмездна преводаческа услуга, извън осигурения лимит, при хоспитализиране в лечебни заведения, центрове за психично здраве, за кожно-венерически заболявания и комплексни онкологични центрове, както и при извършване на процесуално-следствени действия по реда на Закона за Министерството на вътрешните работи.

  Министърът на образованието насърчава и подкрепя научни изследвания на организации, включително на и за хора с увреден слух и на сляпо-глухи лица, свързани с лексиката и граматиката на българския жестов език, електронни образователни ресурси и методически ръководства за неговото прилагане в образованието, реши НС.

  Преводач от и на български жестов език е дееспособно физическо лице с българско гражданство или с право на постоянно пребиваване в България, притежаващо професионална квалификация или квалификация по част от професия "преводач от и на български жестов език" от Списъка на професиите за професионално образование и обучение по Закона за професионалното образование и обучение или е с придобита образователно-квалификационна степен "магистър'" по специалността "български жестов език".

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 18 часа
  Над 200 компании с интерес да сключат договори със студенти
  До 31 май ще бъде утвърден Списък със специалностите, за които се поемат разходите за обучение на студенти
  преди 19 часа
  Вълчев: Ще имаме близо 270 училища със STEM центрове
  Днес децата учат повече от електронни устройства и източници, заяви министърът на образованието
  преди 19 часа
  Ангелов: До месец, месец и половина ще имаме пълен контрол на епидемията в страната
  Втората доза от всички ваксини се пази, страната има готовност да поръча руска ваксина, когато тя получи разрешение за употреба в ЕС
  преди 20 часа
  До три месеца ЕС въвежда „зелен сертификат“ за ваксиниране
  Около 8% от възрастното население в ЕС вече е ваксинирано, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен
  преди 21 часа
  Повече от половината от българските ИТ компании са увеличили приходите си през 2020
  83% от компаниите, които са назначили служители през 2020, планират да наемат още в близко бъдеще, сочи ново проучване
  преди 22 часа
  Лек ръст на бизнес климата през февруари
  Подобрение се наблюдава в строителството и сектора на услугите, показват данните на НСИ