петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    852 прочитания

    Ангелов: До края на февруари България очаква около 260 хил. дози от оксфордската ваксина

    Като условие за въвеждане на допълнителни противоепидемични мерки в страната здравният министър посочи достигането на 200 заболели на 100 хил. души население за 14 дни
    08 февруари 2021, 16:06 a+ a- a

    „Въпреки че днес не получихме дозите от ваксината на Pfizer/BioNTech заради лошите метеорологични условия в Германия, цялостната имунизация на българските граждани, получили първа доза от тази ваксина, ще бъде завършена навреме, тъй като за тях се пази и втората доза“. Това съобщи министърът на здравеопазването Костадин Ангелов при посещение в областната болница "Д-р Никола Василиев" в Кюстендил, където се запозна както със създадената организация, така и със състоянието на настанените в COVID-отделенията пациенти.

    По думите му до края на месеца България очаква около 260 хил. дози от оксфордската ваксина, както и още доставки от двете иРНК ваксини. Успоредно с това текат и преговори за осигуряването на допълнителни количества от лекарствения продукт на Moderna.

    На журналистически въпрос относно подновяването на присъственото обучение на учениците в малките населени места здравният министър посочи, че се обсъждат всички възможности за облекчаване на мерките в отделните сектори. Конкретно по темата, проведени са разговори с министъра на образованието и науката и предстои да бъде взето решение. Това ще се случи след средата на месеца - когато са изминали 14 дни от връщането на учениците от 7, 8 и 12 клас в училище. Целта е да бъде направена реална оценка на ситуацията.

    При населени места с високи нива на заболяемост, какъвто е случаят в Кюстендил, данните за разпространението на COVID-19 се актуализират на всеки 12 часа и биват своевременно анализирани от Националния оперативен щаб. Информацията до момента не ни дава основание да твърдим, че подобна притеснителна тенденция има и в други градове. Като условие за въвеждане на допълнителни противоепидемични мерки в страната здравният министър посочи достигането на 200 заболели на 100 хил. души население за 14 дни, коментира още проф. Ангелов.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 11 часа
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 13 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 17 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 18 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 19 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам