вторник, 23 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1508 прочитания

    Министър Костадинов: Това е началото на третата вълна

    Има плавна тенденция на увеличаване на случаите в страната
    11 февруари 2021, 11:03 a+ a- a

    През последните седмици се наблюдава устойчива тенденция за увеличаване на новите инфекции от Covid-19. Паралелно с това, благодарение на въведените мерки, които са с най-нисък индекс на строгост, успяваме да запазим устойчиви позиции спрямо това, което се случва в Европа. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по време на редовния брифинг на здравните власти за епидемичната обстановка в страната. 

    В отговор на журналистически въпрос той заяви, че това е началото на третата вълна у нас.

    Дневната заболеваемост у нас е 143 на 100 000 души население, а тенденцията е обърната – заболелите са повече от излекуваните, уточни още той.

    Заетостта на леглата за неусложнени случи на Covid-19 на национално ниво е 35%, а на интензивните легла – 38%. Притеснително висока е заетостта в областите Благоевград, Варна, габрово, Пазарджик, Силистра, София – област, Хасково и Шумен.

    В системата на образованието общо са направени 29 434 теста. От тях на учители са направени 23 007, от които 57 са положителни. На непедагогически персонал са направени 6427, от които 17 са положителни.

    Здравният министър сподели, че страната ни е получила напомняне от еврокомисарят по здравеопазването, че трябва да отмени заповедта за забрана износа на лекарства от страната. Това е време на световна криза, когато обещанията не се изпълняват, а подписаните догори не се спазват, каза още той.

    Тогава, когато в България няма недостиг на кислород и на медикаменти, заповедта на министъра на здравеопазването за забрана на износ на лекарства ще бъде отменена, заяви министър Ангелов в отговор на журналистически въпрос.

    Създали сме организация не по-късно от 5 март да сме готови с трета фаза на ваксинационния план. При наличие на достатъчно ваксини, 4-а фаза може да започне в началото на месец март, обясни проф. Костадинов в отговор на журналистически въпрос.

    Главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев обясни, че няма голяма в позицията на страната ни в ЕС спрямо миналата седмица. Това, обаче се дължи на факта, че повишение на новите случаи има на целия континент, уточни още той. В Европа най-ниска е заболяемостта в Гърция, България и Финландия. На 14-дневна база заболяемостта у нас е 99 на 100 000 души. Това отрежда 26 място на страната ни в ЕС и ЕИП и 6-о на Балканите. Смъртността е 8,3 на 100 000, което ни отрежда 15 място в ЕС. 

    Раздвижване има вътре в страната. 12 области са в червено с над 120 на 100 000, 12 в оранжевата и само 4 в жълта зона – Търговище, Видин, Добрич и Разград. Разликата между региона с най-ниска и този с най-висока заболеваемост е 11 пъти. В Търговище тя е 30 на 100 000, а в Кюстендил – 330 на 100 000 души население.

    Председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски обясни, че заболяемостта спрямо миналата седмица се е увеличила с 32%, а спрямо 2 седмици по-рано с 54%. Смъртността се увеличава с 4%, но тя следва пика на заболяемостта с 16 дни. Приетите с Covid-19 в болници за се увеличили с 15%.

    Към днешна дата ситуацията не е особено предизвикателна за здравната система, обясни още той.

    „Спорен е въпросът коя среда колко допринася за увеличаването на коефициента на заразявания. Но факт е, че всяко едно взаимодействие го прави. Образователната система е среда на многочислено многочасово взаимодействие. В момента около 650 000 деца са в училищата и няма как това да не бъде част от веригата на разпространение на вируса. Средно 7 часа в близо 35 000 класни стаи, средно по 18-19 деца или ученици са заедно. От друга страна изследванията показват, че колкото са по-малки децата и учениците, толкова по-малко индивидуално пренасят вируса. т.е. проблемът не е в децата, а по-скоро в класната стая като място на многочислено и многочасово взаимодействие.“ Това заяви министърът на образованието Красимир Вълчев по време на брифинга.

    Според данните от януари предучилищния и начален етап на образование допринасят сравнително малко за разпространението на коронавируса, обясни той. „Трудно може да се каже колко. Вероятно се е увеличил коефициента на разпространение на вируса, но ако бяха най-големите преносители трябваше да имаме бум и по 10 000 среднодневно заразени“.

    Факт е, че поехме риск с по-големите ученици. Разбира се, че ако ситуацията се влоши, ще се откажем от графика. Той не е самоцел. Затова ще следим ситуацията и ще подхождаме разумно. Целта ни е максимум присъствено обучение, доколкото това е възможно, разясни още образователният министър.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    Дава се възможност бебетата да бъдат ваксинирани срещу коклюш по-рано
    В България регистрираните до момента случаи на коклюш са 314, спрямо 4 за същия период на 2023 г.
    преди 2 часа
    Сирма се подготвя за двойно листване на борси в САЩ и Европа и нови придобивания
    Групата ще обедини всички дъщерни дружества под единен бранд
    преди 3 часа
    „Аурубис“ инвестира още 800 млн. лв. у нас
    Компанията ще разшири рафинерията си за катодна мед и ще изгради два нови фотоволтаични парка
    преди 4 часа
    Японската Nidec с втора инвестиция у нас
    Nidec Instruments откри научно-развоен изследователски център в София
    преди 4 часа
    БНБ: Чуждите инвестиции у нас със спад от 66% за година
    Най-големите вложения в страната за януари-февруари 2024 са от Италия, Нидерландия и Гърция
    преди 5 часа
    Във Варна бе открита училищна лаборатория за екология и зелена енергия
    Общо 55 училища в България се включват в съвместни лаборатории, в които ще се създават предложения за промени в различни области на образователния процес