понеделник, 19 април 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  344 прочитания

  Гимназия в Търново ще разработва нови учебни предмети с местния бизнес

  Новите предмети ще са в областите „Дигитално предприемачество“, „Киберсигурност“ и „Изкуствен интелект“
  11 февруари 2021, 11:31 a+ a- a

  Природо-математическа гимназия „Васил Друмев“ във Велико Търново е първото училище, на което министърът на образованието и науката Красимир Вълчев възложи иновативна задача. Тя включва разработване на нови учебни програми чрез въвеждане на нови учебни предмети в областите „Дигитално предприемачество“, „Киберсигурност“ и „Изкуствен интелект“ за паралелки от професионално направление „Компютърни науки“. По тях ще се обучават осмокласниците, които усвояват професиите „Системен програмист“ и „Приложен програмист“.

  Новите програми ще се създават от обединение от преподаватели от Техническия университет-София въз основа на подписано споразумение и фирми, свързани с технологични и дигитални компетентности в местната общност, педагози от Природо-математическа гимназия „Васил Друмев“-Велико Търново.

  Новите програми трябва да са синхронизирани с учебните предмети от общата и отрасловата професионална подготовка по професиите от направление „Компютърни науки“ и с учебните предмети от специфичната професионална подготовка по специалностите от професиите „Системен програмист“ и „Приложен програмист“.

  Училището ще може да кани партньорите от местния бизнес да преподават и по задължителни предмети и да водят извънкласни дейности. Специалисти от бизнеса ще участват съвместно с преподавателите и в провеждането на теоретични и практически изпити по професията.

  Партньорството включва и при необходимост от допълнителни практически занятия те да се провеждат в местни фирми, свързани с информационните и комуникационните технологии.

  Учениците, преминали успешно обучение по новите учебни предмети, ще получават удостоверение за преминало обучение с броя на учебните часове по учебен предмет за съответната учебна година, подписано от представители на училището, ТУ-София, местния бизнес, които са провеждали обучението, и от директора на Природо-математическата гимназия „Васил Друмев“ - Велико Търново.

  Обучението по тези програми ще служи за вход в университет и за работа в местни ИТ фирми с получения от учениците сертификат за знания в областта на информационните, комуникационните и компютърни системи и технологии, отбелязват от гимназията.

  Целта е Природо-математическа гимназия "Васил Друмев" да се превърне в център за дигитални иновации и реализация на младите хора, които имат подготовка за работа в ИТ индустрията.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  16 април 2021, 16:05
  НАП: 84% от данъкоплатците са подали декларациите си по интернет
  Срокът за обявяване на доходите е до 5 май
  16 април 2021, 16:04
  JPMorgan Chase отпуска $2,5 трилиона до 2030 г.
  Средствата са предназначени за проекти в сферата на изменението на климата и устойчивото развитие
  16 април 2021, 15:48
  ЕК одобри средства за инфраструктура и здравеопазване за България
  Това става след изменение на Оперативна програма „Региони в растеж“
  16 април 2021, 15:24
  Полша стартира имунизацията с ваксината на J&J
  Здравните власти в страната смятат, че потенциалните рискове са малки и далеч по-малко сериозни от коронавируса
  16 април 2021, 15:13
  Германската Meggle затваря завода си в Шумен
  Трудовите договори на около 95 служители ще бъдат прекратени
  16 април 2021, 14:18
  Фандъкова: На 24 април пускаме метрото до „Горна Баня“
  Гражданите, които ще пътуват с метрото, достигат 500 000 на ден, коментира столичният кмет