сряда, 31 май 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  9317 прочитания

  Какво е да работиш в Кока-Кола ХБК България?

  Какви възможности за кариерно развитие предлага компанията и какво я прави предпочитан работодател, пред Economy.bg разказва Николета Свещарска, мениджър „Управление на човешките ресурси и организационно развитие“
  15 февруари 2021, 10:50 a+ a- a

  Николета Свещарска, мениджър „Управление на човешките ресурси и организационно развитие“ в Кока-Кола ХБК България

  Производството на Кока-Кола в България датира от 1965 г. България е  първата държава в бившия социалистически лагер, която започва да произвежда световноизвестната напитка. 

  Кока-Кола Хеленик Ботълинг Къмпани започва дейност в България през 1992 г. и оттогава е един от водещите инвеститори в местната икономика. Компанията избра да разположи в България своите центрове за споделени услуги за всички страни в групата. Тук са центърът за човешки ресурси и финансови услуги, както и този за ИТ услуги.

  Какви възможности за кариерно развитие предлага компанията, какво я прави предпочитан работодатели и какви професионалисти стоят зад нейния успех, пред Economy.bg разказва Николета Свещарска, мениджър „Управление на човешките ресурси и организационно развитие“ в Кока-Кола ХБК България.

  С какво се занимава компанията – кои са основните продукти, услуги?
  Компанията произвежда и дистрибутира брандовете на The Coca-Cola Company - Coca-Cola, Coca-Cola без захар, Fanta, Sprite, Schweppes, Cappy, Банкя, Роса, Powerade, Aquarius.

  Кока-Кола ХБК е дистрибутор и на широкото портофолио от висококачествени алкохолни напитки (Jack Daniel’s, The Macallan, The Famous Grouse, Finlandia, Buldog и др.). През 2020 г. България стана и първият пазар, в който Кока-Кола ХБК предлага и ритейл линията на Costa Coffee.

  Име: Кока-Кола Хеленик в България
  Сфера на дейност: Бързооборотни стоки
  В България е от: 56 години
  Брой служители глобално: 28 000
  Брой служители в България: 1700
  Офиси в България: Централен офис – София, ул. Рачо Петков Казанджията 8, където са разположени и двата центъра за споделени услуги. Два производствени центъра – в Костинброд и Банкя и шест дистрибуционни центъра в страната.
  Основни продукти/марки: Coca-Cola, Fanta, Schweppes, Cappy, FuzeTea, Банкя, Costa Coffee Клиенти/Пазари: България

  Кои са основните пазари и клиенти на компанията?
  Компанията работи на българския пазар с хиляди клиенти в цялата страна. През 2019 г. Кока-Кола ХБК България инвестира 40 млн. лв. в разширяване на производствения център в Костинброд, с което го превърна в най-модерния в групата Кока-Кола ХБК и в център за износ на продукция – за държави като Сърбия, Румъния и Гърция.

  Къде има офиси компанията по света? Колко офиса има в България?
  Кока-Кола ХБК има представителства в 28 държави в целия свят, сред които Русия, Италия, Швейцария, Австрия и др. У нас компанията има офис в София, където са разполжени централата на  българското дружество и двата центъра за споделени услуги, два производствени центъра в Костинброд и Банкя и офиси и дистирибуционни центрове в цялата страна.

  Колко и какви специалисти работят в компанията?
  Семейството на Кока-Кола Хеленик в България наброява над 1700 професионалисти и има уникална структура. Тя се състои от българското дружество, което произвежда и дистрибутира продукти в страната, Център за споделени услуги за Групата на Хеленик в областта на счетоводство и финанси, управление на данни, човешки ресурси и Център за ИТ решения.

  Ето защо можем да предложим разнообразие от възможности за развитие в различни области: продажби, маркетинг, финанси, човешки ресурси, ИТ бизнес системи и решения, връзки с обществеността и комуникации, производство, логистика, споделени услуги в сферата на финансите и човешките ресурси и много други.

  Какви хора най-често търси компанията - с какъв опит, познания, умения, технологии?
  Структурата и мащабът на Кока-Кола Хеленик в България ни дават възможност да търсим хора с различен опит и умения. Привличаме както млади таланти, които сега започват своя професионален път, така и доказали се професионалисти в своята сфера.

  Компанията отворена ли е за хора с малък опит и старт на кариерата? Има ли стажантски програми?
  Опитът не е задължителен, за разлика от страстта и жаждата за знания. Компанията ни предлага програми за развитие, с които се стараем да помогнем на младите хора да стартират своята кариера, да се научат да работят в екип и да провокираме техния интерес към различни професионални направления. 

  Кои са основните технологии, които се използват в компанията?
  Отделът „Бизнес системи и решения“ в компанията е фокусиран върху разработване и внедряване на различни технологични инструменти, които подобряват ефикасността както на търговските и производствените отдели, така и на административния екип. Сред примерите са smart очила за добавена реалност и роботизирани процеси в производството, виртуални одити и визити, електронен документооборот, интерактивни платфоми за обучение и много други. 

  Как се въвеждат новите служители в компанията?
  Имаме  структуриран процес за въведажне на новите служители в компанията, като за нас най-важното е от самото начало те да усетят усещането за общност и подкрепа, което е в основата на оранизационната ни култура.

  Какви са възможностите за кариерно развитие и какви обучения предлага компанията?
  От една страна, структурата ни в България предоставя разнообразни възможности за кариера в различни области, от друга - насърчаваме и предоставяме множество варианти за кросфункционални движения между различните отдели и звена. 

  Също така, възможностите за развитие при нас не се ограничават само в България. Кока-Кола Хеленик оперира в 28 държави и имаме страхотни примери за развитие на родни специалисти на позиции в други страни и обратно.

  В компанията имаме разработена дигитална платформа за обучение и развитие, в която всеки служител може да персонализира и оформя по подходящ начин своята пътека за учене и развитие, да достъпва висококачествени учебни ресурси, програми и курсове. 

  Какви придобивки предоставя компанията и какво я прави предпочитан работодател?Възможностите за кариерно развитие, обучение и растеж и динамичната работна среда си остават основните причини, заради които през последните години Кока-Кола Хеленик неизменно е сред най-желаните работодатели не само от студентите, но и от работещите хора в страната. Безспорно, стабилността на компанията  беше сред основните фактори, които се отличиха като причина през 2020 година.

  Какво не знаят хората за компанията, а е важно да знаят според Вас?
  Присъединяването към нашата компания  е пътуване с ускорен растеж. За нас нашите хора са нашата тайна съставка, затова създаваме възможности за тях да бъдат любознателни, да учат, да се развиват и да разгръщат пълния си потенциал.

  Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на Кока-Кола ХБК България в JOBS.bg тук


  ВИЖТЕ ОЩЕ: 
   
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 13 часа
  Илия Лингорски, БНБ: България е на финалната права към еврозоната
  Предстои откриване на специализирана интернет страница за еврото
  преди 13 часа
  Служебният кабинет предлага нов удължителен бюджет
  Срокът на действие на сега действащия удължителния закон е до 10 юни
  преди 14 часа
  Електрическите модели на Ford ще могат да се зареждат на зарядните на Tesla в САЩ
  Суперзарядните на Tesla могат да се превърнат в стандарт за индустрията, смята главният изпълнителен директор на Ford
  преди 15 часа
  50 медици завършиха курса по оказване на спешна помощ по въздух
  Това успешно полага основните на системата за спешна медицинска помощ по въздух (HEMS)
  преди 16 часа
  Алтерко стартира академия за международни обучения
  Съвместно със СофтУни компанията пусна първия си международен онлайн курс