събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    775 прочитания

    Министър Ангелов: Доволни сме от постигнатите резултати

    В края на март се очаква одобрение и на еднодозовата ваксина на Johnson & Johnson в ЕС
    18 февруари 2021, 11:51 a+ a- a

    Доволните сме от постигнатите резултати. Следим всички показатели много внимателно. Това заяви по време на редовния брифинг на здравните власти министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Той отчете и „добър знак“ – към момента няма голям наплив и натиск върху лечебните заведения.

    Заетостта на болничните легла на национално ниво за неусложнени случаи на Covid-19 е 40%, а на интензивните легла – 42%. Най-голяма заетост на интензивните легла има в Благоевград, Разград, Силистра, София-област и Хасково. Най-голяма заетост на леглата за неусложнени пациенти има в Благоевград (81%) и Плевен (57%).

    Главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев обясни, че няма особена динамика в обстановката в Европа и на Балканите. Заболеваемостта у нас в 127,4 на 100 000 души население, което ни отрежда 25 място в ЕС и ЕИП 5-о на Балканите. Смъртността е 7,3 на 100 000, което ни поставя на 15 място в Европа. България, Гърция и повечето скандинавски държави (без Швеция) са в най-светлата зона на картата на Европа, а най-тежка е обстановката в Чехия и някои страни от Бенелюкс (Белгия, Нидерландия, Люксембург).

    В България има раздвижване от гледна точка на регионите вътре в страната. Вече 14 са в червената зона, 10 в оранжевата. Най-ниска е заболяемостта във Видин, Добрич, Разград и Търговище, като разликата между Търговище, където тя е най-ниска, и Кюстендил, където е най-висока, е повече от 18 пъти, уточни още Кунчев.

    По отношение на британския вариант, най-висок процент от него е установен в Кюстендил, но засега неговото разпространение на територията на страната е бавно. На Балканите най-голям процент от този щам е установен в Гърция.

    Няма установени случаи на вариантите от Южна Африка и Бразилия на територията на страната, отчете още главният държавен здравен инспектор.

    Секвенирането на проби продължава у нас, но освен в лабораторията на Националния център по заразни и паразитни болести, проби ще се изпращат и в Европейския център. Към момента у нас се скевенират достатъчно проби, за да знаем каква е обстановката в страната, каза още доц. Кунчев.

    Ген. Венцислав Мутафчийски, началник на Националния оперативен щаб, отчете, че заболеваемостта тази седмица се е увеличила с 24% и е 173 на 100 000. За сравнение миналата седмица е била 139 на 100 000. В момента показателят е на нивото си от 22 октовмри миналата година. Кривата на нарастване не е остра и все още няма експоненциално нарастване, уточни още той. 

    Смъртността е спаднала с 9% спрямо миналата седмица а в последните 4 седмици се колебае на стойности плюс/минус 7-9%, каза още той. Нивата на показателя също не са в експоненциален растеж и отговарят на 5 ноември 2020 г.

    Проф. Гигов обясни, че Националният ваксинационен щаб ще предложи на министъра на здравеопазването да се премине към 4 фаза на ваксинационния план, която включва хората над 65-годишна възраст и тези с хронични заболявания.

    Богдан Кирилов, изпълнителният директор на ИАЛ, обясни, че утре се очакват 57 600 дози от ваксината на Оксфорд/AstraZeneca, а до края на месеца общо 240 000 дози ваксина да пристигнат в страната.

    През март България ще получи над 500 000 дози, което ще позволи да се премине към масово ваксиниране на населението, обясни още той.

    В началото на седмицата от Johnson & Johnson са подали заявление към Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) за одобрение на тяхната ваксина срещу коронавирус. Очаква се оценката да приключи до средата на март и ако е положителна ЕК ще издаде разрешение за употреба. Специфичното при тази ваксина е, че тя се прилага в една доза.

    ЕМА продължава работа по оценката на ваксините на CureVac (РНК ваксина) и Novavax (първата антигенна ваксина).

    По отношение на руската ваксина „Спутник V“ Кирилов обясни, че продължават консултациите между ЕМА и консултантската компания, която е ангажирана с комуникацията с европейските институции. Все още няма подадено заявление за предварителен преглед на данните за тази ваксина. Очаква се то да бъде подадено в следващите седмици.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 19 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 20 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 1 ден
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 1 ден
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 2 дни
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 2 дни
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство