петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1303 прочитания

    Има ясна тенденция за увеличаване на новозаболелите в последните 3 дни

    Пристигнали са нови 12 000 дози от ваксината на Moderna, министърът с План Б за доставка на допълнителни дози
    25 февруари 2021, 12:01 a+ a- a

    Има ясна тенденция за увеличаване на новозаболелите в последните 3 дни. Това заяви по време на седмичния брифинг на здравните власти министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Заетостта на леглата в болниците, на национално ниво за неусложнени случаи на Covid-19 е 47%, а тази на интензивните легла – 51%.

    Министърът разкритикува остро AstraZeneca за отложените и намалени доставки на ваксини и заяви, че ще проведе разговор по въпроса с европейския комисар по здравеопазването. Той уточни, че са водени множество разговори с компанията на всякакви нива. „Уважаеми представители на AstraZeneca, нека съм пределно ясен, нямаме нужда от учтивост и вежливост, имаме нужда от ваксини. Ако във вашия корпоративен свят това е допустимо, в света на медицината има само черно и бяло, хората или са здрави или са болни, или са живи, или са умрели“, каза министър Ангелов.

    Заболяемостта у нас на 14-дневна база е 156 на 100 000, което поставя България на 22 място в ЕС и ЕИП и на 5 на Балканския полуостров. Смъртността е 8,27 на 100 000, което ни отрежда 14 място в ЕС. 

    Продължава тенденцията за увеличаване на заболяемостта в областите вътре в страната. В момента най-висока е тя в Кюстендил – 446 на 100 000, а най-ниска в Търговище – 25 на 100 000 население, обясни главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев. 

    Смъртността не следва хода на заболяемостта, тя задържа постоянно ниво и е в плато, обясни ощ той.

    Началникът на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски обясни, че на 7-дневна база „нещата не са толкова оптимистични“. При тази база заболяемостта е 216 на 100 000 население, а през последните 3 дни има признаци за експоненциално увеличаване на новите инфекции у нас. Увеличението спрямо миналата седмица е с 36%, а спрямо 2 седмици по-рано – 57%.

    Смъртността се задържа и дори отбелязва спад със 7%. В момента тя е 7,1 на 100 000, а преди две седмици е била 8,5.

    Заетостта в болниците се увеличава неравномерно. Ръстът на заетостта на интензивните легла спрямо миналата седмица е 10%. Местата в големите болници, ВМА, „Пирогов“, Окръжна са заети от пациенти, които предимно са се самонасочили, но има достатъчно легла в другите болници, обясни още Мутафчийски.

    В отговор на журналистически въпрос дали ако заболяемостта надмине 200 на 100 000 заведенията отново ще бъдат затворени, здравният министър обясни, че числото 200 е условно. Между 200 и 300 системата може да издържи. Междувременно се следят внимателно всички показатели и когато се прецени, че има нарастваща заболяемост, която не може да бъде контролирана, и нарастваща смъртност (което в момента не е така), ще бъдат предприети мерки.

    Костадин Ангелов обясни, че днес са пристигнали нови 12 000 дози от ваксината на Moderna. Зелените коридори за ваксинация ще бъдат временно преустановени, докато дойдат достатъчно ваксини. Камионът, който трябва да докара дозите на AstraZeneca, ще тръгне в петък и се очаква да пристигне у нас в събота. Създадена е организация, ваксините да бъдат разпределени веднага към 28-те РЗИ. Очакват се нови дози на Pfizer през март. „очаквам нещата да се нагодят“, заяви Ангелов.

    Той подчерта, че за февруари сме очаквали 451 832 дози от ваксината на AstraZeneca, но сега ще получим 170 400. До края на август е трябвало да получим 4 518 323 дози от тази ваксина, но сега ще получим около 40% от договореното количество.

    „Светлината в тунела“ идва от ваксината на Johnson & Johnson и Jansen, за която се очаква да получи бързо регистрация, вероятно през март. Тя е аденовирусна и ще подпомогне стратегията за ваксиниране с този тип ваксини. 

    Към момента в системата има 35 000 ваксини, като в следващите 2 дни очакваме допълнителни доставки, уточни здравният министър.

    Няма никакъв проблем втората доза на ваксината на AstraZeneca да бъде поставена след 10 седмици (70 дни). Доц. Кунчев поясни, че в листовката периодът за поставяне на втората доза е определен между 4 и 12 седмици.

    В отговор на журналистически въпрос той уточни, че зелените коридори по никакъв начин не са компрометирали ваксинацията и не заплашват провеждането на фазите ѝ. Проблем има, но той е свързан с доставките, подчерта проф. Ангелов.

    Той обясни, че „План Б“ за доставка на ваксини стартира през месец март и включва доставка на 1 млн. дози от ваксината на Pfizer от Франция и Германия. През март също така се очаква доставка на 85 000 дози ваксини. Броят им е увеличен от първоначално договорените 60 000.

    Д-р Данчо Пенчев, директор на СРЗИ, декларира, че всички РЗИ са обезпечени с вторите дози на Pfizer. Ваксините са заделени в хъбовете, където има фризери за съхранение. 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 3 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 4 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 20 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 21 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 21 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 1 ден
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство