четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2979 прочитания

    Смъртен случай в Пловдив е причината за прекратяване на имунизацията с AstraZeneca у нас

    Мярката е превантивна, електронният регистър ще бъде временно спрян
    12 март 2021, 14:54 a+ a- a

    Поводът за временното прекратяване на имунизацията срещу коронавирус у нас с ваксината на AstraZeneca, е смъртен случай в Пловдив. Това съобщи министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Той обясни че става дума за 57-годишна жена, която е била ваксинирана вчера 12:00 часа, а смърта ѝ е настъпала в 3 часа тази нощ след остър пристъп на задух. Жената е била с тежки придружаващи заболявания – наднормено тегло, извършена операция по повод запушване на артерии на сърцето през 2005 г. - троен аорто-коронарен байпас.

    Находката от аутопсията на жената доказва категорично, че няма образуване на тромби, заяви още здравният министър.

    „Искам да стане ясно на всички – това е една превантивна мярка, за да можем да сме сигурни, че след 7 дни, когато излезе заключението на съдебните медици, да вземем окончателно решение как продължаваме с ваксинацията с AstraZeneca“, заяви Ангелов. Той добави, че Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) дава точни и ясни указания как да се процедира, но „ще изчакаме до следващата седмица, комитетът към ЕМА да се произнесе официално, за да можем да продължим ваксинацията“.

    „Работната диагноза е остра левостранна сърдечна недостатъчност с тежък белодробен отток на фона на тежка атеросклероза и тежки сърдечни промени“, обясни доц. Павел Тимонов. „За пряка връзка между ваксинация и настъпилия нещастен инцидент към момента не може категорично да се отхвърли или да се приеме, тъй като чакаме хистологични изследвания, които ще бъдат готови другата седмица“, обясни още той.

    Взети са всички необходими проби, включително е направен Pcr тест, за да се установи дали жената не е била безсимптомно болна от коронавирус, но кръвните изследвания засега отхвърлят тази теза, каза още доц. Тимонов.

    „Няма абсолютно никакви притеснения за хората, които са се ваксинирали“, заяви здравният министър. Предприетата мярка е превантивна. Към момента докладваните нежелани лекарствени ефекти от ваксината на AstraZeneca се отнасят до 3 на 1000 ваксинирани и са предимно за температура и болка на мястото на прилагане, все неща типични за една ваксина, обясни още той.

    Днес у нас са пристигнали 80 000 дози от ваксината на AstraZeneca, които ще бъдат складирани в „Булбио“ и ваксинацията с тях ще продължи след като се произнесе ИАЛ. Ваксинацията ще продължи с наличните дози на Pfizer и Moderna в страната, като техните количества са силно ограничени, уточни още проф. Ангелов.

    България е поръчала 3,9 млн. дози от ваксината на Pfizer. Со момента от тях са дошли 193 000. От Moderna са поръчани 1 млн. дози, дошли са още по по-малко, добави още той.

    Ваксината на „Янсен“ ще дойде в страната най-вероятно в средата на април.

    Електронният регистър ще бъде спрян докато имаме проблем с AstraZeneca. Записаните хора ще бъдат служебно записани и ще получат известия по имейл или смс, както са посочили в заявките си. В момента имаме ваксини за всички, които ще участват в изборите, като за тях и за вече ваксинираните има запазени втори дози, поясни здравният министър.

    В отговор на журналистически въпрос колко време ще се пазят дози за участващите в изборите, министърът заяви: „Когато стигнем до 22 ден преди изборите, спираме да чакаме СИК и започваме да ваксинриаме всички с ваксините, които имаме по фазите и извън фазите. След тази дата дори представител на СИК ще бъде ваксиниран с ваксина, каквато е налична“.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 37 минути
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 1 час
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам
    преди 18 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 18 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 18 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място
    преди 19 часа
    ЕС с нови правила за големите фирми
    Дружествата ще трябва да следят дали стоките им не идват от места с използване на детски труд и замърсяващи природата