неделя, 16 май 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1882 прочитания

  Смъртен случай в Пловдив е причината за прекратяване на имунизацията с AstraZeneca у нас

  Мярката е превантивна, електронният регистър ще бъде временно спрян
  12 март 2021, 14:54 a+ a- a

  Поводът за временното прекратяване на имунизацията срещу коронавирус у нас с ваксината на AstraZeneca, е смъртен случай в Пловдив. Това съобщи министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Той обясни че става дума за 57-годишна жена, която е била ваксинирана вчера 12:00 часа, а смърта ѝ е настъпала в 3 часа тази нощ след остър пристъп на задух. Жената е била с тежки придружаващи заболявания – наднормено тегло, извършена операция по повод запушване на артерии на сърцето през 2005 г. - троен аорто-коронарен байпас.

  Находката от аутопсията на жената доказва категорично, че няма образуване на тромби, заяви още здравният министър.

  „Искам да стане ясно на всички – това е една превантивна мярка, за да можем да сме сигурни, че след 7 дни, когато излезе заключението на съдебните медици, да вземем окончателно решение как продължаваме с ваксинацията с AstraZeneca“, заяви Ангелов. Той добави, че Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) дава точни и ясни указания как да се процедира, но „ще изчакаме до следващата седмица, комитетът към ЕМА да се произнесе официално, за да можем да продължим ваксинацията“.

  „Работната диагноза е остра левостранна сърдечна недостатъчност с тежък белодробен отток на фона на тежка атеросклероза и тежки сърдечни промени“, обясни доц. Павел Тимонов. „За пряка връзка между ваксинация и настъпилия нещастен инцидент към момента не може категорично да се отхвърли или да се приеме, тъй като чакаме хистологични изследвания, които ще бъдат готови другата седмица“, обясни още той.

  Взети са всички необходими проби, включително е направен Pcr тест, за да се установи дали жената не е била безсимптомно болна от коронавирус, но кръвните изследвания засега отхвърлят тази теза, каза още доц. Тимонов.

  „Няма абсолютно никакви притеснения за хората, които са се ваксинирали“, заяви здравният министър. Предприетата мярка е превантивна. Към момента докладваните нежелани лекарствени ефекти от ваксината на AstraZeneca се отнасят до 3 на 1000 ваксинирани и са предимно за температура и болка на мястото на прилагане, все неща типични за една ваксина, обясни още той.

  Днес у нас са пристигнали 80 000 дози от ваксината на AstraZeneca, които ще бъдат складирани в „Булбио“ и ваксинацията с тях ще продължи след като се произнесе ИАЛ. Ваксинацията ще продължи с наличните дози на Pfizer и Moderna в страната, като техните количества са силно ограничени, уточни още проф. Ангелов.

  България е поръчала 3,9 млн. дози от ваксината на Pfizer. Со момента от тях са дошли 193 000. От Moderna са поръчани 1 млн. дози, дошли са още по по-малко, добави още той.

  Ваксината на „Янсен“ ще дойде в страната най-вероятно в средата на април.

  Електронният регистър ще бъде спрян докато имаме проблем с AstraZeneca. Записаните хора ще бъдат служебно записани и ще получат известия по имейл или смс, както са посочили в заявките си. В момента имаме ваксини за всички, които ще участват в изборите, като за тях и за вече ваксинираните има запазени втори дози, поясни здравният министър.

  В отговор на журналистически въпрос колко време ще се пазят дози за участващите в изборите, министърът заяви: „Когато стигнем до 22 ден преди изборите, спираме да чакаме СИК и започваме да ваксинриаме всички с ваксините, които имаме по фазите и извън фазите. След тази дата дори представител на СИК ще бъде ваксиниран с ваксина, каквато е налична“.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 ден
  Над 81 000 дози ваксини пристигнаха у нас
  В понеделник пристигат над 270 хил. дози от производителя Pfizer/BioNTech
  преди 1 ден
  В „Пирогов“ намаляват цената на PCR теста
  Ваксинационните зони в болницата ще работят без почивен ден, а в „Александровска“ и в събота
  преди 1 ден
  Отпада карантината при пътуване до щата Ню Йорк
  Остават в сила въведените на федерално ниво изисквания за пътуване до САЩ
  преди 1 ден
  Италия глоби Google
  €102 млн. за злоупотреба с господстващо положение
  преди 1 ден
  Ректорите искат отваряне на университетите
  В момента присъствено се провеждат само практически занятия, обучения и изпити по практика на студенти, специализанти и докторанти
  преди 2 дни
  НСИ: Средната заплата за първото 3-месечие у нас е 1454 лв.
  Тя бележи близо 2% ръст спрямо края на миналата година