понеделник, 10 май 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  416 прочитания

  800 учители у нас са сертифицирани по програми на Google

  В следващите години ще бъдат изпробвани възможностите за онлайн изпитване на учениците
  16 март 2021, 10:38 a+ a- a

  Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, представители на технологичната компания Google и нейни партньори обсъдиха дигиталните инструменти за развитие на електронното образование в страната. По време на срещата Вълчев посочи, че училищата вече имат възможност да използват ресурсите и услугите на платформата на Google за образование чрез създадените и управлявани от министерството профили. Учениците и учителите работят с приложения, формуляри и електронни пощи по време на обучението.

  През последните години Министерството на образованието и науката (МОН) направи значителни инвестиции за обезпечаване на учебния процес в електронна среда и за въвеждане на дигитални ресурси, които съдействат за по-лесното усвояване на материала от учениците.

  Усилия се полагат и за подобряване на дигиталните умения на педагогическите специалисти. Професионалното развитие на педагозите е заложено и в подписания Меморандум за разбирателство между технологичната компания и ведомството. На този етап над 800 педагози са повишили дигиталните си умения и са сертифицирани по програми на компанията. Предвидено е в рамките на следващите пет години да бъдат обучени всички учители, които са изявили такова желание.

  Ръководителят на сектор „Образование“ за Южна, Централна и Източна Европа Марк Санс Лопес отбеляза, че се полагат сериозни усилия в създаването на мрежи за взаимно учене между учителите. С технологични иновации преподавателите имат възможност да повишават мотивацията за учене на учениците и да подобряват качеството на обучението. Беата Галас - ръководител на сектор „Образование“ за Централна и Източна Европа, постави акцент на доброто сътрудничество между МОН, училища и партньори, което е пример за ползотворна съвместна работа.

  Министерството на образованието и науката продължава да работи в посока модернизация и дигитализация на българското образование. В следващите години ще бъдат изпробвани възможностите за онлайн изпитване на учениците. В рамките на срещата директори и заместник-директори на четирите училища, които пилотно експериментираха тестването в електронна среда, представиха своя опит и впечатления. Предстои проектът да бъде разширен и към него да се включат и други образователни институции.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 9 минути
  Работното място през 2021: Вижте кои са основните тенденции
  Проучване на VMware показва, че благодарение на дистанционния модел на работа 82% от бизнес лидерите са привлекли таланти, живеещи извън големи икономически центрове
  преди 54 минути
  преди 1 час
  Русе и ТИЗ създават нов индустриален парк край Дунав
  Новата индустриална зона ще бъде наречена на река Дунав и ще разполага с административен център
  преди 2 часа
  От 1 юни България се включва към "зелния сертификат" на ЕС
  На 14 май предстои приемателно тестване
  преди 2 часа
  Проучване: Българите на възраст между 40 и 50 г. са по-склонни да се обучават за нова професия
  Почти 80 000 българи са преминали през курсове за квалификация и преквалификация през миналата година
  преди 2 часа
  241 са новите случаи на коронавирус у нас
  Положителни са малко над 4% от изследваните