четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1352 прочитания

    Възобновява се имунизирането срещу Covid-19 с ваксината на AstraZeneca

    ЕМА потвърди ефикасността и безопасността на препарата, електронният регистър възобновява работа
    19 март 2021, 08:00 a+ a- a

    От 19 март, у нас се възобновява имунизирането срещу Covid-19 с ваксината на AstraZeneca. Това съобщи изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) Богдан Кирилов на брифинг за становището на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) относно безопасността на оксфордската ваксина.

    „Европейската агенция по лекарствата потвърди ефикасността и безопасността на оксфордската ваксина. Направен е изключително задълбочен анализ на всички данни, както от предклиничните и клинични изпитвания, така и на наличните след издаването на разрешението за употреба. Ваксината досега е приложена при близо 20 милиона лица в Европейската икономическа общност и Великобритания. Резултатите доказват, че няма никакъв проблем ваксината да бъде прилагана. Българската агенцията по лекарствата направи анализ на една от партидите, който потвърждава, че няма проблеми в качеството на ваксината. Вече е ясно и заключението от съдебно-медицинската експертиза за случая с починалата в пловдивско лечебно заведение жена – не се наблюдават тромбози, няма причинно-следствена връзка“, заяви Кирилов.

    Комитетът по проследяване на лекарствената безопасност към ЕМА е излязъл с четири заключения: 

     1. Ползите от ваксината в борбата с все още широко разпространената заплаха от Covid-19 (която сама по себе си води до проблеми със съсирването и може да бъде фатална) продължават да надвишават риска от странични ефекти;

     2. Ваксината не е свързана с увеличаване на общия риск от образуване на кръвни съсиреци (тромбоемболични събития) при тези, които я получават;

     3. Няма данни за проблем, свързан със специфични партиди ваксина или с конкретни производствени обекти;

     4. Ваксината може да бъде свързана с много редки случаи на образуване на кръвни съсиреци, свързани с тромбоцитопения, т.е. ниски нива на кръвни тромбоцити (елементи в кръвта, които я подпомагат да се съсирва) със или без кървене, включително редки случаи на съсиреци в съдовете, отвеждащи кръвта от мозъка (CVST).

    Директорът на ИАЛ издаде заповед, на чието основание от днес (19 март) ще бъде възобновена имунизацията с оксфордската ваксина. 

    Електронният регистър на желаещите да се ваксинират срещу Covid-19 възобновява записването за имунизация. Всички лица, които са се регистрирали за поставяне на ваксина за седмицата, през която ваксинационните центрове бяха затворени, ще бъдат автоматично презаписани с една седмица напред. Всеки регистриран ще получи SMS или имейл за новата дата и час на имунизацията през избрания от него канал за връзка. 24 часа преди ваксинацията системата ще изпрати ново напомняне. Потребителите имат възможност да променят дата и часа на ваксинация и да изберат друг времеви прозорец, в зависимост от натовареността на ваксинационните центрове.

    Регистрирането на нови потребители, които желаят да се имунизират, ще е възможно от 20 март (събота) на адрес his.bg/bg/reservation

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 5 часа
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 7 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 12 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 12 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 13 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам