петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1020 прочитания

    Ангелов: Отчитаме първи крачки от края на 3-тата вълна

    Учениците от 1. до 4. клас се връщат в училище на 12 април
    08 април 2021, 12:02 a+ a- a

    „Отчитаме първи крачки от края на третата вълна в България с много крехки тенденции на спадане на заболяемостта, но явна и отчетлива тенденция.“ Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по време на редовния брифинг на здравните власти.

    Заетостта на леглата за неусложнение случаи на Covid-19 е 74%, а тази на интензивните легла – 64% на национално ниво, отчете още здравният министър.

    „На практика това, което очаквахме от доста време се случи – постепенно сдържане и спад на заболелите“, заяви главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев. 14-дневната заболяемост на 100 000 души население у нас е 635, което ни поставя на 9 място в ЕС и на 4 на Балканския полуостров. В ЕС преди нас са Унгария с 1100 на 100 000, Естония – 1000, Полша – 980, Франция, Швеция, Чехия, Кипър, Словения и ние на 9 място. На Балканите първенец е Сърбия с 946, следвана от Северна Македония – 746, Косово – 726 и България и Турция с почти еднаква заболяемост 635 и 620 на 100 000.

    По отношение на обстановката вътре в страната няколко области са със заболяемост над 700 на 100 000 души население. Това са: София град – 925, Варна – 867, Перник – 807, Бургас – 784, Русе – 783, София – област 779. Най-ниска е заболяемостта в Разград – 321, Видин 343, Кърджали 399, Търговище – 449, ВТ – 480, Габрово – 487 на 100 000.

    Кунчев обясни, че втора седмица се наблюдава тенденция първо на задържане, а сега и на лек спад в заболяемостта. Въпреки това нивата на хоспитализации и хора в интензивни отделения са високи. Той подчерта, че нивата на заболяемост и смъртност по време на текущата трета вълна са по-ниски спрямо втората от ноември 2020 г.

    Началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски уточни, че спадът в заболяемостта е само със 7% на 2-седмична база и 0,5% на едноседмична база, което „все още само чертае тенденция но не бих казал, че е много трайна“. Той обясни, че все още не сме достигнали нивата на заболяемост от най-високата точка от ноември месец, същото важи и за нивото на смъртност в страната. В момента то е 23,2 на 100 000 души население, а най-високата точка от предходната вълна е достигната на 8 декември 2020 – 27,7 на 100 000 души население. Специално за смъртността той уточни, че при този показател няма задържане, а тенденция за увеличаване.

    За сметка на това началникът на НОЩ отчете спад в натиска върху лечебните заведения, тъй като увеличението на новозаболелите за седмица е 3%, а на пациентите в интензивен сектор – 0,6%. Той подчерта, че има спад на заболяемостта, но „това са крехки тенденции и трябва да се акцентира върху отговорността на всеки един“.

    Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев заяви, че се възстановява присъствения учебен процес по графика от 22 март. В клас за постоянно се връщат учениците от 1. до 4. клас, плюс 3 от 8-те класа от 5. до 12. клас, а именно 7. 8. и 10. клас.

    Съответно от 26 април, ако ситуацията го позволява, ще се върнат 5. 9. и 12. клас, като периодът, за който ще се върнат ще е 3 седмици (26 април – 14 май) заради майските празници и Великден, когато има много неучебни дни.

    Когато от тази графика изчезнат червените блокчета, тогава ще разхлабим мерките трайно, заяви министър Ангелов в отговор на журналистически въпрос

    Възстановени ще бъдат практическите занимания, дуалното обучение, индивидуалните занятия за децата със специални образователни потребности, индивидуалните изпити.

    Като цяло ситуацията в системата на образованието е два пъти по-добра при съпоставими общи стойности спрямо ноември месец. Два пъти по-малко болни и заразени учители и ученици има спрямо ноември. Това вероятно се дължи на ваксинацията и на все пак частичния присъствен процес, уточни министър Вълчев

    В групата на ваксинрианите учители заболелите от Covid-19 са 4 пъти по-малко, отколкото при неваксинираните и то обикновено при хора, при които не е минало достатъчно време след поставяне на ваксината, за да може тя да осигури добра защита. Нямаме починали учители които да са ваксинирани, нямаме учители с тежко боледуване или хоспитализация след ваксинация или ако има те пак са в периода преди ваксината да успее да заработи, подчерта още образователният министър. В момента 500 са заразените учители и педагогически персонал. Освен това в момента се изготвят нови списъци с учители и педагогически персонал, които не са се ваксинирали по време на тяхната фаза, но сега имат желание да го направят. Ваксинираните преподаватели преди 2-3 седмици, са били около 26%, по данни на министър Вълчев.

    Благодарение на ваксините имаме възможност да възстановим присъствения учебен процес в края на тази и следващата учебна година, завърши образователният министър.

    В отговор на журналистически въпрос той обясни, че заболелите учители в детските градини са 3 пъти по-малко спрямо тези в училищата. В същото време учениците от 1. до 4. клас не са учили присъствено само 5 седмици, което близо до бройката неучебни дни в години, когато е имало ученически екскурзии, грипни ваканции и т.н. Той подчерта, че Националното външно оценяване след 4. и 10. клас няма да се отмени, тъй като е в обществен интерес и е чат от процеса на образованието както и вътрешното оценяване. „В случая обществения интерес е децата да учат. Няма да се минат ако прочетат повече теми“, заяви образователният министър.

    Изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов обясни, че Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) продължава предварителния преглед на 3 ваксини: Novavax, CureVac и „Спутник V“. Водят се консултации и за китайската ваксина на Sinovac, но при нея предварителен преглед все още не е започнат. Вървят и консултации по отношение проучванията на вече съществуващите ваксини и подобрените им формули за борба с конкретни варианти на новия коронавирус.

    По отношение новото становище на ЕМА за ваксината на AstraZeneca Кирилов обясни, че за лицата, на които е поставена такава ваксина, не препоръчва специфична профилактика. Те да се наблюдават за симптоми и ако има такива да потърсят медицинска помощ. Министър Ангелов допълни, че общите европейски насоки за тази ваксина са тя да се прилага с повишено внимание при жени под 60-годишна възраст, като в тази възрастова група не бива да се прилага, ако пациентът има повишен риск от тромбоза. В такива случаи трябва да предлага различна ваксина. Запитан какво да правят жените под 60-годишна възраст с поставена първа доза от тази ваксина, министър Ангелов заяви, че се изчаква общо европейско становище по темата, както и че към момента няма активно проучване, което да се води с 2 различни ваксини.

    В отговор на журналистически въпрос Кирилов обясни, че в България няма нито един докладван случай на специфичната тромбоза с тромбоцитопения.

    В отговор на журналистически въпрос здравният министър заяви, че половината ваксини се разпределят към личните лекари и те вече разполагат и с ваксината на Pfizer/BioNTech и с тази на Moderna. Той подчерта, че се наблюдават феномени на ваксинирането – отваря се отново първа фаза, тъй като има много желаещи медицински работници, които не са се ваксинирали първия път, но сега имат желание да го направят, същото важи и за учителите. Той подчерта че желаещите да се ваксинират в началото на ваксинационната кампания са били под 30%, а сега вече са 63%. Той изрази надежда, че всички желаещи ще бъдат ваксинирани до края на лятото и изказа убеждението си, че ако това стане „ще излезем победители“.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 29 минути
    БСК: От 2030 най-малко 30% от пластмасовите опаковки ще трябва да се рециклират
    Системи за връщане на бутилки и кенчета предвиждат регулации на ЕП
    преди 37 минути
    Mazda и Panasonic сключиха споразумение за доставка на батерии
    Panasonic Energy произвежда батерии и за Tesla
    преди 56 минути
    Проучване: 1/3 от финансовите директори в ЦИЕ тестват решения с GenAI
    Намирането на служители с правилните компетентности е най-голямото предизвикателство при въвеждането на AI, показва анкета на Deloitte
    преди 1 час
    UBS продава активи на Credit Suisse на стойност $8 млрд.
    Сделката с Apollo е стартирала преди поглъщането на Credit Suisse от UBS
    преди 3 часа
    Очаква се пазарът на смартфони да се възстанови през 2024 г.
    Най-голям ръст се очаква в премиум сегмента, показват данни на Counterpoint Research