петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1531 прочитания

    БСП върна мандата, президентът ще назначи служебен кабинет

    Новите избори най-вероятно ще бъдат на 11 юли
    05 май 2021, 12:01 a+ a- a

    Президентът Румен Радев връчи третия проучвателен мандат за съставяне на правителство на председателя на БСП Корнелия Нинова. Тя върна мандата с думите: „Уважаеми г-н Президент, нашето желание беше да има правителство на България, което да реши няколко важни въпроса за страната и за хората, да приеме социални мерки за помощ на хората, да предприеме икономически мерки за подпомагане на бизнеса и стабилизиране на икономиката, да подготви Планът за възстановяване и устойчивост за бъдещи години за България и да започне истинска ревизия за разграждане на модела „Борисов“. В името на тези приоритети подадохме ръка на втората парламентарно представена партия. Уви, тази ръка не беше поета. Новите политически субекти в парламента декларираха предварително, че не биха подкрепили правителство, дори с тези надпартийни за България приоритети. В такъв случай е ясно, че няма обективна възможност да съставим кабинет. Националният съвет взе своето решение, получавайки мандата, веднага да го върнем и няма промяна от тогава до сега. Така че, заповядайте.“

    Президентът заяви, че разбира мотивите на БСП и на Има такъв народ, да върнат мандата. Той оцени решението на БСП да не става мандатоносител на експертно или програмно правителство, защото „България има нужда от волева политическа инициатива, която за съжаление настоящият парламент не успя да излъчи“.

    „В тази ситуация е ясно, че отиваме към разпускане на парламента и насрочване на предсрочни избори. Но ако и след тези избори, стигнем до същата патова ситуация и не може да се състави кабинет, България може да изпадне не само в политическа, но и в конституционна криза. Затова използвам нашата среща да призова всички политически партии и коалиции да избистрят своите приоритети, да преосмислят своето поведение и да потърсят единодействие в името на насъщния дневен ред на България – възстановяването на демократичните институции, върховенството на закона, борбата с пандемията, с фалитите и бедността. Предстоят ни много напрегнати месеци, в които президентската институция ще изпълнява отговорно своята конституционна роля да бъде гарант на стабилността в динамичните процеси. Трябва да се действа отговорно и експедитивно, за да избегнем хаоса в предстоящите избори. Затова и моето решение е: новосформираната Централна избирателна комисия да влезе в своята роля едновременно с разпускането на Народното събрание и указа за насрочване на нови парламентарни избори“, заяви президентът Румен Радев.

    Той обясни, че президентската администрация работи интензивно през празниците, за да подготви необходимите правила и документи, които вече са публикувани на сайта на президентството. 

    Какво предстои?
    1. Днес в 14:00 часа той ще проведе открити консултации с парламентарно представените партии и коалиции, на които всички медии са поканени.
    2. Утре на 6 май, комисията ще работи за проверка на съответствието на документите.
    3. На 7 май от 9:00 часа президентът ще изслуша кандидатите за ЦИК, отново пред медиите.

    Президентът Радев каза още, че окачва указът за разпускане на парламента да бъде обнародван на 11 май, а датата за предсрочните избори да е 11 юли. Следващата седмица след разпускането на НС, той ще назначи служебно правителство. Радев уточни, че съставянето на служебен кабинет изисква привличането на уважавани експерти, които независимо от политическите си пристрастия, да бъдат обединени от важна цел – провеждане на честни избори и управление на страната в трудни времена. Радев заяви още, че ще покани експерти от левицата, които са изпълнили своите задължения в предишното служебно правителство.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 14 часа
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 15 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 20 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 21 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 21 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам