петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    10542 прочитания

    Как стартира Центърът за споделени услуги на Atos в България?

    Историята на компанията научете от Милен Маринов, изпълнителен директор, и от Елена Диамандиева, Head на Order to Cash
    14 октомври 2021, 15:30 a+ a- a

    Индустрията на бизнес услугите и технологиите е една от най-бързоразвиващите се в България през последните години, като предлага все по-разнообразни възможности за кариера. Страната ни е притегателна дестинация за световни гиганти, които откриват свои офиси тук, така и добра среда за развитие на местни компании, които днес са сред водещи работодатели в страната и продължават да разрастват екипите си. Но как започва всичко?

    В новата рубрика на Economy.bg „Как стартират компаниите в България?“ лидери на водещи компании в страната разказват за първите стъпки, първите служители, първите проекти и технологии, за трудностите в началото и развитието на бизнеса и екипите през годините.

    Как стартира Глобалния Център за споделени услуги на Atos в България, разказват Милен Маринов, изпълнителен директор, и от Елена Диамандиева, Head на Order to Cash.

    Как стартира Центърът за споделени услуги на Atos в България?
    Милен Маринов: Atos е глобална ИТ компания с бизнес в 73 държави, над 105 хил. служители и генерира годишно оборот от 13 млрд. евро. Atos в България към днешна дата има 1200 служители. Има много интересна история на развитие. Настоящият център е Atos IT Solutions and Services, а другото звено е Atos Bulgaria Competency Center. Дейността започва през 2011, когато Unify – компания от групата на Siemens, установява център за техническа поддръжка в България. 3 години по-късно, през 2014, Unify взема решение да разшири обхвата и установява център за финансови споделени услуги. Към този момент започва реалната дейност на Центъра за споделени услуги, който е в основата на Atos IT Solutions and Services. През 2015 Atos купува Unify от Siemens. И за период от около 2 години се взема решение Unify да бъде напълно интегриран в редиците на Atos.

    Какви бяха първите служители?
    Елена Диамандиева: Аз стартирах през юни 2015 като бизнес анализатор. Спомням си, че като влязох за първи път във фирмата, беше едно малко тъмно пространство на 5-тия етаж в ЦУМ. Сега 5 години по-късно имаме 2 етажа, в центъра на града и един изключително модерен и светъл офис.
    Милен Маринов: Компанията стартира с един изключително малък екип, който нараства през годините, като в момента служителите в Центъра за споделени услуги надхвърлят 550 души. Първият служител на компанията е Ния Димитрова. Тя е все още сред нас и към днешна дата и много по-високи отговорности отпреди 5 години. Тя отговаря за цяла глобална функция в световен мащаб.

    С какви функции стартира компанията в началото у нас?
    Милен Маринов: Започнахме с 5 функции – финанси, treasury, supply chain, order to cash и финансови операции. Какви бяха първите трудности?
    Елена Диамандиева: Първите трудности са свързани с прехвърлянето на функции и знание от държавите, в които Unify оперираше. Предизвикателство в началото беше и да изградим доверие към нас и способностите ни. Ключова роля изигра мотивацията на хората, които създаваха екипите, установяването на вътрешна бизнес култура, и изграждането на здравословна среда.

    Как се стигна до растежа в България?
    Милен Маринов: Изключително горди сме с нашия екип, тъй като този растеж е благодарение на качествената услуга, която предоставяме, и отдадеността и ангажираността на служителите ни. За три поредни години – 2019, 2020 и 2021, нашият център е сертифициран като Great Place to Work. В момента имаме над 40 служители, завършили в Германия, Италия, Нидерландия, Великобритания, които се връщат обратно в България и започват първата си работа тук. Повече от 80% от служителите ни владеят 2 западни езика и имат поне едно висше образование. За миналата година процентът на текучество при нас е едва 8. Всичко това е гаранция за успех.

    Какво представлява компанията днес?
    Милен Маринов: Към днешна дата имаме над 1000 процеса, които се извършват тук. Обслужваме 40 държави, работим на над 10 езика.
    Елена Диамандиева: Успяхме не просто да съкратим разходите с над 100 млн. евро от 2015 досега, но ние оптимизирахме голяма част от процесите, които взехме. Разширихме обхвата на работа и привлякохме много нови роли и ключови клиенти.

    Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на АТОС АЙ ТИ СОЛУШЪНС ЕНД СЪРВИСИС ЕООД в JOBS.bg тук

    Вижте още:

    Как стартира Chaos в България?
    Как стартира МенторМейт в България?

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 13 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 14 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 1 ден
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 1 ден
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 1 ден
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 2 дни
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство