неделя, 19 септември 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  21915 прочитания

  Каква част от пациентите с Covid-19 в болница са имунизирани? (обновена към 14 септември)

  Economy.bg се свърза с няколко големи болници в страната, които имат отделения за лечение на Covid-19, за да попита каква част от лежащо болните са ваксинирани
  24 август 2021, 09:30 a+ a- a

  През август месец Economy.bg се свърза Министерството на здравеопазването, за да поиска данни каква част от лежащо болните с Covid-19 са ваксинирани, с коя ваксина и имат ли завършен цикъл на ваксинация. Колко от ваксинираните са в реанимация и има ли случаи на починали от Covid-19 с пълен цикъл на имунизация.

  Поискахме от Министерството да допълват ежедневните данни, които изнасят за броя новорегистирани случаи и с тази информация. Близо месец от Министерството отговаряха, че нямат такива данни и предстои да съберат тази информация. 

  За да добием представа каква част от лежащо болните са ваксинирани, Economy.bg периодично събираше данни от различни болници в страната. 

  Данните на болниците, РЗИ-тата и Министерството на здравеопазването можете да проследите по-долу по дни:

  Ето и данните на болниците, РЗИ и МЗ:

  На 15 септември, близо един месец след официалното запитване на Economy.bg, Министерство на здравеопазването за първи път официално обяви данни за хоспитализирани пациенти с Covid-19 със завършен ваксинационен цикъл.

  За последния 14-дневен период (от 01.09 до 14.09.2021): - относителният дял на постъпилите за болнично лечение пациенти със завършен ваксинационен курс (поставени 2 дози при двудозовите и съответно, 1 доза при еднодозовите ваксини) е 7,2% от всички хоспитализирани с COVID-19. - хоспитализирани в лечебни заведения с доказан COVID-19 са 6 488 души, от които със завършен ваксинационен курс са 468.

  - относителният дял на лицата, постъпили за интензивно лечение, е 0,3% от всички хоспитализирани за периода, или 20 души от общо 6488 приети в лечебни заведения с COVID-19.

  За периода от 01.03 до 14.09.2021 относителният дял на починалите лица със завършен ваксинационен курс е 0,67%, или 64 души от общо 9 494 починали лица с COVID-19 за съответния период. На 21.03.2021 е регистриран първият смъртен случай на COVID-19 при пациент със завършен ваксинационен курс.

  От РЗИ Бургас съобщиха, че към 14 септември са хоспитализирани 225 лица с Covid-19. От тях 4 са със завършен курс на имунизация, 2 лица са с незавършен курс на ваксинация.

  От УМБАЛ Плевен съобщиха, че имат 70 пациенти в своите ковид клиники, от тях под 5% са имунизирани. (данните са актуални към 14 септември).

  От УМБАЛ Канев, Русе съобщиха, че към 14 септември имат 105 хоспитализирани лица с Covid-19, от които едно е със завършен имунизационен цикъл. От болницата уточниха, че интересът към ваксинациите се засилва.

  От Столична РЗИ съобщиха, че за периода 6-13 септември няма нито един хоспитализиран пациент с Covid-19, който да е имунизиран, в областта.

  От УМБАЛ „Дева Мария“ в Бургас съобщиха, че към 13 септември нямат нито един ваксиниран лежащо болен пациент с Covid-19.

  В МБАЛ Поморие към днешна дата (13 септември) няма имунизирани пациенти в ковид отделението на болницата.

  От УМБАЛ Благоевград съобщиха, че имат 62 пациенти в ковид отделението, като нито един не е имунизиран (данни актуални към 13 септември).

  В МБАЛ „Св. Петка“, Видин има 65 лежащо болни пациенти, от които нито един не е имунизиран (данни актуални към 13 септември).

  Данни за седмицата 6-12 септември:

  От РЗИ Кърджали съобщиха, че за седмицата 6-12 септември в областта има 31 хоспитализирани лица с Covid-19 от които 1 е имунизирано с 2 дози от ваксината на Pfizer/BioNTech.

  От РЗИ Ловеч съобщиха, че към 9 септември в областта има 69 хоспитализирани пациенти с Covid-19, а извън нея – 9. От всички тях двама (2,5%) са със завършена схема на имунизация, останалите 97,5% са неимунизирани. „В последните седмици на подем и сравнително висока заболяемост е повече от ясно значението на ваксинацията, особено за тежестта на протичане и за необходимостта от хоспитализация“, подчертаха от РЗИ Ловеч.

  От РЗИ Плевен съобщиха, че за периода 01-07.09.2021г. в областта са хоспитализирани 109 лица, от които 6 са ваксинирани. Разпределението по вид ваксина и брой дози, е както следва:
  - с ваксина Comirnaty (Pfize/BioNTech) с 1 доза-2 лица;
  - с ваксина Comirnaty (Pfize/BioNTech) с 2 дози-1лице;
  - с ваксина  Moderna с 1 доза-1 лицe;
  - с ваксина Astra Zeneca с 2 дози-1лице;
  - с ваксина  Janssen -1 лицe.

  От РЗИ Перник съобщиха, че към 8 септември хоспитализираните с Covid-19 пациенти на територията на областта са 74 и между тях няма ваксинирани лица.

  От РЗИ Габрово съобщиха, че към 08.09.2021 г. в област Габрово настанени за лечение в болница с Covid-19 са 106 лица. От тях едно лице е имунизирано с две дози Сomirnaty.

  От УМБАЛ Плевен съобщиха, че имат 76 пациенти с Covid-19, от които 3-ма са ваксинирани. (данните са актуални към 7 септември).

  От МБАЛ Търговище съобщиха, че към момента (7 септември) имат 21 болни в оковид отделението и нито един от тях не е имунизиран.

  В УМБАЛ Поморие към 7 септември от 15 пациенти в ковид отделението няма нито един ваксиниран.

  От УМБАЛ Канев, Русе, съобщиха, че в момента в ковид отделението си имат 110 пациенти, от които 4 са ваксинирани. (данните са актуални към 7 септември)

  Данни за седмицата 30 август-5 септември:

  От РЗИ Ямбол съобщиха, че към 2 септември в областта има 88 пациенти, хоспитализирани с Covid-19, от които 8 са били ваксинирани както следва:
      1. трима с ваксината na Janssen;
      2. един с една доза AstraZeneca;
      3. четирима с ваксината на Pfizer, от които един е бил с една доза, останалите са с пълен ваксинационен цикъл.

  От УМБАЛ Канев, Русе, съобщиха, че в момента в ковид отделението си имат 4 ваксинирани. През август през отделението са минали общо 210 души, от които имунизирани са били 6 човека. (данните са актуални към 1 септември)

  От РЗИ Велико Търново съобщиха, че през август в областта са били хоспитализирани 566 пациенти с доказан Covid-19. От тях 30 са със завършен имунизационен цикъл и 12 с незавършен. От РЗИ подчертаха, че нито един от ваксинираните пациенти не се е нуждаел от интензивно лечение.

  От РЗИ Пазарджик съобщиха, че през август в областта са били хоспитализирани 281 пациенти с ковид, от които 4 са били със завършени имунизационен цикъл. От тях двама са били ваксинирани с ваксината на AstraZeneca/Oxford и двама с тази на Pfizer/BioNTech.

  От Столичната РЗИ съобщиха, че на 30.08.2021 г. в гр. София са хоспитализирани 50 пациенти, от които 1 имунизиран с една доза Pfizer, а на 31.08.2021 г. са хоспитализирани 34 пациенти, сред които няма имунизирани.

  От РЗИ Русе съобщиха, че на 31.08.2021 г., в лечебните заведения за болнична помощ на територията на Област Русе са хоспитализирани общо 213 пациенти, болни от Covid-19. От тях са ваксинирани 5 лица със следните ваксини:
  - 3 пациента с Pfizer;
  - 1 пациент с AstraZeneca;
  - 1 пациент с първа игла на Moderna.

  Мнението на специалистите е, че всички ваксинирани срещу Covid-19 и заболели лица изкарват заболяването по-леко, не стигат до интензивно лечение и усложнения, уточняват още от РЗИ Русе.

  В УМБАЛ „Дева Мария“, Бургас в момента няма нито един имунизиран пациент, който да е приет в ковид отделението на болницата. От 30 юли до момента през отделението са преминали 55 души, от които двама са били имунизирани с AstraZeneca. (данни, актуални към 31 август)

  В УМБАЛ Поморие към 31 август няма нито един ваксиниран сред лежащо болните в ковид отделението.

  От УМБАЛ „Д-р Георги Странски“, Плевен съобщиха, че от 78 пациенти, двама са имунизирани. (данните са актуални към 31 август)

  В МБАЛ „Св. Петка“ Видин, също няма нито един ваксиниран лежащо болен. (данните са актуални към 31 август)

  ОТ РЗИ Бургас съобщиха, че към момента (30 август) в областта има 196 хоспитализирани с Covid-19 пациенти, от които трима са с пълен курс имунизация.

  Данни за седмицата 23-29 август:

  ОТ РЗИ Хасково съобщиха, че за периода 22–29 август 2021г., в областта са хоспитализирани 124 пациенти с Covid-19, от които имунизирани са 4.

  В ковид отделението на МБАЛ Търговище има една пациентка, ваксинирана с 2 дози от ваксината на Pfizer. (данните са актуални към 27 август)

  От МБАЛ Видин „Св. Петка“, съобщиха, че към момента няма ваксинирани пациенти в Covid отделението на болницата. (Данните са актуални към 26 август)

  Отделението за ковид пациенти в МБАЛ Поморие, което е с 15 легла, е пълно. От тях един пациент (69 г.) е ваксиниран с васкината на AstraZeneca, една руска гражданка със „Спутник V“ и една латвийска гражданска с ваксината на Johnson & Johnson. (Данните са актуални към 26 август)

  От УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов” (актуални данни към 25 август) съобщиха, че в началото на месец август хоспитализираните с Covid-19 са били 21, като само 6 са се нуждаели от интензивни грижи (данни за 01.08.2021 г.). За сметка на това на 25.08.2021 г. пациентите в лечебното заведение с коронавирусна инфекция са 71, от които 9 са настанени в реанимация. Диагностицираните с Covid-19, които са настанени в болницата със завършен курс на ваксинация са 5 лица, а един пациент е само с една доза поставена ваксина.
  От лечебното заведение припомнят, че ваксинираните лица, които се срещат с вируса на Covid-19 го преболедуват по-леко и рядко се стига до хоспитализация. Имунизациите, извършващи се в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов” не са спирали и в момента болницата извършва ваксинации между 8:30 и 17:30 часа ежедневно, включително събота и неделя. Налични са достатъчни количества от всички регистрирани на територията на Република България ваксини: Comirnaty (Pfizer), Moderna, Janssen и Astra Zeneca.

  От УМБАЛ Плевен (актуални данни към 24 август) съобщиха, че между 20 и 25% от пациентите, които приемат за лечение, са ваксинирани.

  От УМБАЛ Канев, Русе (актуални данни към 24 август) казаха, че от 1 август през отделението им са преминали 110 болни, от които само трима ваксинирани: един с Janssen, един с две дози Moderna и един с една доза Moderna. Първите двама вече са изписани, последният на 67 години още е в болница, но не е в интензивно отделение. Оттам уточняват, че мнозинството пациенти, които приемат, са завърнали се от чужбина.

  В Александровска (актуални данни към 24 август) в момента има 25 лежащо болни, от които само 1 е ваксиниран.

  ВМА – София (актуални данни към 23 август)
  Публикуваме отговора на лечебното заведение без редакторска намеса:
  „През последните дни се наблюдава растяща тенденция както на броя на заразените с COVID-19 граждани, така и на хоспитализираните пациенти във ВМА. 50 на 50 е процентът на имунизираните спрямо неимунизираните граждани, дали положителен резултат за COVID-19, без оглед на вида на приложената ваксина. При преобладаващата част от ваксинираните лица не се налага да бъдат хоспитализирани. В Катедрата по инфекциозни болести на ВМА има настанени пациенти, които са ваксинирани, но при тях заболяването протича много по-леко и в никакъв случай не се стига до дихателна недостатъчност. Специалистите напомнят, че сега е моментът хората да се защитят като се ваксинират, особено тези с онкологични заболявания, диабет и други, при които опасността от тежко протичане е най-голяма.“

  В МБАЛ Благоевград (актуални данни към 23 август) в момента има 23 пациенти с ковид инфекция, от тях само двама са ваксинирани с по една доза.

  От УМБАЛ Медика, Русе (актуални данни към 23 август) съобщиха за Economy.bg, че от 1 август са приели 70 пациенти с коронавирусна инфекция, от които само двама са били напълно имунизирани (с по две дози ваксина).

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 дни
  В тези изнесени пунктове в страната ще има ваксинации през уикенда
  Вижте къде ще се правят ваксинации и в София
  преди 2 дни
  преди 2 дни
  Чуждите инвестиции у нас със спад от 64% до юли
  Най-големите нетни потоци от преки инвестиции в страната за първите 7 месеца на 2021 са от Люксембург, Нидерландия и Германия
  преди 2 дни
  Румъния отново включи България в „жълтата зона“
  Вижте какво се променя за българите
  преди 2 дни
  Карантинирани са по-малко от 1% от учителите и учениците
  До момента министърът на образованието и науката не е издал заповед за преминаване към дистанционни занятия на випуски или училища
  17 септември 2021, 13:11
  Преброителите започват обхода утре
  Те ще минават между 8.00 и 20.00 часа всеки ден