четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    7710 прочитания

    Предлагат дългът на Siemens да бъде заменен за БДЖ „Товарни превози”

    Германският бизнес похвали бюджетната политика на България и разкритикува бюрократичните пречки
    02 август 2012, 17:48 a+ a- a

    Премиерът Бойко Борисов обсъди германските инвестиции у нас с Ханс Дрифтман, президент на Асоциацията на германските индустриално-търговски камари

    Възможността германската компания Siemens, към която страната ни има финансови задължения за закупени преди години влакове, да участва в приватизацията на БДЖ „Товарни превози” за сметка на този дълг, обсъди премиерът Бойко Борисов на среща с президента на Асоциацията на германските индустриално-търговски камари проф. Ханс Хайнрих Дрифтман.

    Германският гост похвали бюджетната политика и ниската задлъжнялост на България. Той посочи, че те могат да бъдат за пример и за други държави в Европа. „Имаме голямо доверие в България и вярвам във възможностите за оптимизиране на нашите отношения”, подчерта Дрифтман.

    Премиерът Борисов призна, че имало теми, по които не са постигнали съгласие по време на срещата. Той даде за пример намаляването на цената на т.нар. „зелена енерегия”, което касае немските компании, инвестирали в изграждането на фотоволтаици у нас.

    Въпреки това премиерът е убеден, че „в следващите една-две години някой голям завод за автомобили ще инвестира в България, тъй като страната ни е с най-ниските данъци в Европейския съюз”.

    Проф. Дрифтман се срещна и с президента Росен Плевнелиев. Пред държавния глава германският гост е подчертал, че според него бъдещето на България е в създаването на клъстери в областта на машиностроенето и особено в автомобилната индустрия, а също и в областите на високите технологии и земеделието.

    „Двустранният стокообмен достигна нова кулминация и в сегашните условия това е много добро послание”, е коментирал след срещата проф. Дрифтман.

    Президентът на Германо-българската индустриално-търговска камара Бертрам Ролман обаче е отбелязал, че въпреки добрите рамкови условия чуждестранният бизнес все още изпитва трудности, свързани с краткосрочно приемани и недобре обмислени нормативни актове. Честната конкуренция, преодоляването на бюрократичните пречки пред бизнеса, подобряването на шансовете за квалификация и образование на младите хора, както и за развитието на малките и средните предприятия са с особено значение за германския бизнес, е подчертал Ролман.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 9 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 9 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 10 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място
    преди 10 часа
    ЕС с нови правила за големите фирми
    Дружествата ще трябва да следят дали стоките им не идват от места с използване на детски труд и замърсяващи природата
    преди 12 часа
    преди 15 часа