петък, 18 септември 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  7080 прочитания

  Предлагат дългът на Siemens да бъде заменен за БДЖ „Товарни превози”

  Германският бизнес похвали бюджетната политика на България и разкритикува бюрократичните пречки
  02 август 2012, 17:48 a+ a- a

  Премиерът Бойко Борисов обсъди германските инвестиции у нас с Ханс Дрифтман, президент на Асоциацията на германските индустриално-търговски камари

  Възможността германската компания Siemens, към която страната ни има финансови задължения за закупени преди години влакове, да участва в приватизацията на БДЖ „Товарни превози” за сметка на този дълг, обсъди премиерът Бойко Борисов на среща с президента на Асоциацията на германските индустриално-търговски камари проф. Ханс Хайнрих Дрифтман.

  Германският гост похвали бюджетната политика и ниската задлъжнялост на България. Той посочи, че те могат да бъдат за пример и за други държави в Европа. „Имаме голямо доверие в България и вярвам във възможностите за оптимизиране на нашите отношения”, подчерта Дрифтман.

  Премиерът Борисов призна, че имало теми, по които не са постигнали съгласие по време на срещата. Той даде за пример намаляването на цената на т.нар. „зелена енерегия”, което касае немските компании, инвестирали в изграждането на фотоволтаици у нас.

  Въпреки това премиерът е убеден, че „в следващите една-две години някой голям завод за автомобили ще инвестира в България, тъй като страната ни е с най-ниските данъци в Европейския съюз”.

  Проф. Дрифтман се срещна и с президента Росен Плевнелиев. Пред държавния глава германският гост е подчертал, че според него бъдещето на България е в създаването на клъстери в областта на машиностроенето и особено в автомобилната индустрия, а също и в областите на високите технологии и земеделието.

  „Двустранният стокообмен достигна нова кулминация и в сегашните условия това е много добро послание”, е коментирал след срещата проф. Дрифтман.

  Президентът на Германо-българската индустриално-търговска камара Бертрам Ролман обаче е отбелязал, че въпреки добрите рамкови условия чуждестранният бизнес все още изпитва трудности, свързани с краткосрочно приемани и недобре обмислени нормативни актове. Честната конкуренция, преодоляването на бюрократичните пречки пред бизнеса, подобряването на шансовете за квалификация и образование на младите хора, както и за развитието на малките и средните предприятия са с особено значение за германския бизнес, е подчертал Ролман.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 4 минути
  ЕК подписа договор със Sanofi-GSK за достъп до потенциална ваксина срещу Covid-19
  Договорът ще позволи на всички държави членки на ЕС, да закупят до 300 милиона дози от ваксината
  преди 3 часа
  преди 3 часа
  Евродепутати искат взаимно признаване на резултати от Covid-19 тестовете в страните членки
  Трябва да се установи общ период за карантина, да има едно и също определение за положителен случай на COVID-19, за случай на смърт поради COVID-19 и за възстановяване след заразяване
  преди 5 часа
  Стартират програма за детски кътове към офисите
  За целта ще бъдат отпуснати 15 милиона лева по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“
  преди 5 часа