вторник, 19 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1707 прочитания

    Закупуваме нов препарат за лечение на коронавирус

    По предварителна информация първите доставки можем да очакваме до края на този месец
    20 октомври 2021, 16:44 a+ a- a

    На днешното заседание на правителството прие решение, с което възлага на здравния министър да сключи договор за осигуряването на моноклонални антитела за лечение на пациенти с COVID-19, с риск от тежко протичане на заболяването, съобщават от Министерство на здравеопазването.

    Комбинираният лекарствен продукт не е разрешен за употреба у нас, но за да бъде достъпен на българските граждани здравният министър издаде заповед още на 13 октомври.

    „С осигуряването на моноклоналните антитела лекарите ще получат още една възможност да лекуват болни с коронавирус. По предварителна информация първите доставки можем да ги очакваме до края на този месец. Правим всичко необходимо да ускорим доставката, защото се надяваме прилагането на този продукт да помогне на много хора и да допринесе за намаляване на смъртността“, посочи министърът на здравеопазването.

    „Епидемичната ситуация в страната е изключително сложна. Високият брой на заразени хора, който регистрираме в последните дни, поставя под риск капацитета на лечебните заведения – да приемат повече пациенти", коментира д-р Стойчо Кацаров на брифинг в Министерския съвет.

    По отношение на противоепидемичните мерки д-р Кацаров уточни, че те засягат единствено дейностите, които са посочени в заповедта. 

    Кацаров коментира, че мерките са противоепидемични и не забраняват на гражданите да работят. „Това не са мерки, които принуждават хората да се ваксинират. Това са мерки, които намаляват риска от разпространението на вирусите. Подчертавам, че по отношение на магазините, заповедта засяга само тези с над 300 кв. м. площ, и то с изключение на хранителните магазини, аптеките, банкови институции, пощенски и куриерски услуги и др. Там не се изисква „зелен сертификат“. За всички магазини под 300 кв. м. няма никакво ограничение“, уточни още здравният министър.

    „Хората, които днес критикуват мерките, не предлагат никаква алтернатива. Те може би си представят житейската ситуация по този начин: няма да се ваксинираме, няма да спазваме мерките, няма да лежим в болница. Няма такава житейска ситуация“, коментира още здравният министър. „Ако не искаме да се ваксинираме и да спазваме мерките, ще имаме висок брой заразени, ще имаме висок брой починали и ще сме изправени пред риска да не можем да осигурим легла за лечение на всички хора“, категоричен бе д-р Стойчо Кацаров.

    Той обясни, че алтернативата на настоящите мерки е да бъдат преустановени почти всички дейности в държавата, а ако не се предприеме нищо, това ще доведе до пълно блокиране на здравната система в България. Непредприемането на мерки и бездействието са акт на безотговорност към здравето на хората, заяви още министър Кацаров.

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    Анна Панчева е новото лице на направление „Човешки ресурси“ в Kaufland България
    Нейният фокус са привличането на таланти и работодателска марка
    преди 3 часа
    Оптимистични данни от Китай в началото на годината
    Индустриалното производство и търговията с по-голям от очаквания ръст през януари и февруари
    преди 4 часа
    3 компании инвестират близо 18 млн. лв. в София и Омуртаг
    От юни 2023 г. Са издадени сертификати за инвестиции в размер на 510 млн. лв., които ще разкрият над 2000 нови работни места
    преди 21 часа
    Apple води преговори за вграждане на Gemini на Google в iPhone
    Компанията е водила преговори и с OpenAI
    преди 22 часа
    Китайски доставчик на части за Tesla ще строи завод у нас
    Плановете са да бъдат разкрити до 200 работни места край Пловдив
    преди 22 часа
    Президентътвръчи мандат за съставяне на правителство на Мария Габриел
    Тя бе посочена като кандидат за министър-председател от ПГ на ГЕРБ-СДС