понеделник, 22 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  9462 прочитания

  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Dreamix?

  За проектите, екипите и технологиите, които използват, научете от Тодор Гигилев - главен изпълнителен директор на Dreamix
  02 февруари 2022, 11:45 a+ a- a

  Тодор Гигилев - CEO на Dreamix

   ИТ секторът в България продължава да се развива динамично и да предлага все повече и все по-интересни възможности за професионална реализация. Технологичните екипи в България работят по проекти на компании и организации от цял свят, разработват собствени софтуерни продукти, които намират приложение в разнообразни области от живота.  

  По какви проекти работи Dreamix в България, пред Economy.bg разказва Тодор Гигилев - главен изпълнителен директор на компанията.

  Тодор е завършил софтуерно инженерство и магистратура по технологично предприемачество и изобретения в информационните технологии. За 15 години той и екипът на Dreamix разработват много платформи за секторите fintech, healthcare и transportation. Печелил е националните предприемачески състезания Junior Achievements и Creative Business Cup. Носител е на наградата „Еврика“ за най-добър млад мениджър 2016 и е отличен в селекцията на Дарик радио 40 до 40.

  Кой е основният проект/продукт или ключовите проекти/продукти, по които работят екипите на Dreamix в България?
  От 15 години Dreamix е една от най-успешните и бързо разрастващи се технологични компании, основани от млади ентусиасти у нас. От създаването си през 2006 г. като начинание на шест програмисти в апартаментче в „Студентски град“ днес компанията работи с десетки големи и малки партньори от целия свят и има над 120 души екип. Основната причина за този устойчив ръст, е фокусът ни върху доброто, което създаваме за обществото. Ние не искаме бързи проекти тип „машина за пари”, а сме фокусирани върху устойчиви партньорства и интересни технически предизвикателства с надеждни глобални компании, които добавят стойност за хората. Оттам и ние се радваме, когато нашата дейност помага на света да стане по-добро място. Такава е културата ни. Приоритизираме три основни индустрии: здравеопазване и фармация, финансово- и регулаторно технологичната и транспортната. За глобални клиенти предимно в тези индустрии създаваме иновативни технологични решения и им помагаме да се развият – а техните клиенти да подобряват качеството си на живот и достъпа до ключови услуги. Резултатите: 95% от клиентите ни, които ние наричаме партньори, се задържат и продължават да работят с нас, оттам и 95%  от нашите колеги не напускат, а избират да се развиваме устойчиво заедно. И в крайна сметка, всички изпълняваме целта си – да променяме света към по-добро, и то дългосрочно.

  Бихте ли разказали накратко за всеки от проектите?
  В сферата на авиацията, работим от години с VistaJet: една от най-големите авиокомпании за частни полети, оценена на над 2 милиарда долара. При това управляваме не какво да е, а софтуера за подготовка и управление на полета и този за комуникация с партньорите. Управляваме и софтуера за финансовите им проекти. 

  В транспорта голям наш клиент е втората по големина логистична компания в Европа, за които разработихме решения за управление на пътни системи и митническите регулации, включително тези, свързани с промените при Brexit.

  В сферата на здравеопазването, разработихме една от най-големите интерактивни платформи за медицински научни изследвания с нашия партньор StoryMD. Това е уникално място, в което пациенти могат да проследят и разберат по-лесно своята лична медицинска история и да достъпят информация за различни части от тялото, която се актуализира непрекъснато с нова научна литература и интерактивни визуализации. Това не е и единствената платформа, която сме разработвали и с която свързваме медицината и пациентите. Разработихме и ключови иновации за третата по големина фармацевтична компания в САЩ. По този начин подобряваме и достъпа до медицинска грижа по цял свят. 

  При технологиите във финансите и регулациите или т.нар. fintech и regtech имаме също задълбочен опит. Един от големите ни клиенти е глобален лидер в света на compliance - MCO. За тях голям екип от наши колеги поддържа модули за клиентите им в областта на fintech, където изискванията и регулациите са изключително строги.

  Колко души работят по всеки от проектите и какви специалисти са те?
  Размерът на екипа се определя след обстоен анализ с нашите нови партньори в началото. В зависимост от нуждите обикновено включва както няколко бекенд, така и фронтенд програмисти, бизнес анализатори, QA, Product Owner-и. Експертизата ни е достатъчна, за да развием нов проект от нулата до пускането му на пазара и неговата продължаваща поддръжка и надграждане.

  Какви технологии използвате за отделните проекти?
  Java, JavaScript, C# и Python като езици за програмиране. Framework за бекенд ни са най-вече Spring, Java EE, NodeJS и C#/.NET. За frontend-a framework-ът ни е осново Angular и ReactJS, но имаме и VueJS.

  Как е организиран работният процес и каква е мениджмънт структурата при отделните проекти?
  Ние сме дълбоко нейерархична структура и мениджмънтът ни опира на резултатите, а не на излишна бюрокрация. Всеки проект си има agile екип, който е структуриран в зависимост от нуждите. А те се определят от нашия CTO и един от основателите на Dreamix, Ангел Груев в началото заедно с по-опитните ни shareholder-и и COO-то ни Стефан Григоров. В тях, особено в началото, алокираме по един от най-опитните ни технически колеги, а екипът може да бъде съставен от различни по брой и състав специалисти. Винаги има поне по един, който продължава близката комуникация с партньора (клиента), имаме Scrum планиране и срещи, в които всеки има своя принос за подобряване на процеса. Даваме си 360-градусова обратна връзка регулярно, така че и вътре и навън с партньорите ни винаги да имаме навременна и непосредствена представа как се чувстваме и как се движим, спрямо целите.

  Как се промениха проектите през годините?
  Ние минаваме през процес на израстване от outsource development към product development. С цялото знание, което натрупахме през годините в сферите на здравеопазването, транспорта и финансовите технологии, вече уверено казваме на новите ни партньори, че кодът е само част от експертизата, която можем да им дадем в тези сфери. Ние вече сме способни да изградим цялата продуктова стратегия и архитектурата на най-разнообразни проекти и го правим успешно и устойчиво. Това придава много по-голяма тежест на нас и нашите колеги в световен план.

  Кои са най-големите предизвикателства при всеки от ключовите проекти, по които работите?
  В последните месеци ни е трудно да смогнем на всички запитвания. Трябва да намерим точния баланс между новите партньори и разрастването на компанията. Въпреки това сме заложили да не прекъсваме нашия устойчив растеж и дори да го удвоим тази година. Но важно условие е, да сме сигурни, че всеки нов партньор, с когото ще работим, създава положителна добавена стойност за обществото и ангажиментът ни е устойчив и дългосрочен. Не искаме да спираме тази тенденция при никакви обстоятелства. В чисто проектно естество, едно от големите предизвикателства беше Брекзит. Помогнахме на един от най-големите ни клиенти да създаде цялата инфраструктура за митническа документация и възможно най-лесното и ефективно управление на транспорта в новите условия между Обединеното кралство и ЕС. Legacy code-ът винаги е предизвикателен също. Разработваме процес, с който да го модернизираме още по-бързо и ефективно. 

  Кои са най-големите постижения, които можете да отбележите при всеки от ключовите проекти, по които работите?
  През 2020 г. имаме ръст в приходите от 20%. През 2021 г. той е цели 72%. Дългосрочните ни партньори нараснаха от 16 на 23, а най-забележително е, че за 4 от тях се явяваме консултанти на ниво CEO. Всичко това ни кара да се чувстваме горди, че нашата експертиза расте и дава голяма стойност. И въпреки това държим на културата си на скромност и уважение. Както казва Веселин Павлов от нашия senior екип: „Скромността не пречи, а даже помага за силното лидерство и подкрепя културата ни, насочена към постоянно усъвършенстване и споделяне на натрупаните знания“. 

  Какво предстои при отделните проекти?
  Ще продължим да инвестираме в експертизата на нашите колеги и искаме да имаме още повече сертифицирани технически хора. Ще ги подкрепяме още по-силно и в личен и семеен план. Ще разработваме продукти, а не просто софтуер. Ще развиваме културата ни и екосистемата ни, а не просто работата.  С това израстване и с фокуса ни върху продуктовото разработване в точните индустрии целим да сме лидер в Централна и Източна Европа още тази година.

  Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на ДРИЙМИКС ООД в Jobs.bg тук

  ВИЖТЕ ОЩЕ

  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Immedis?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи SEEBURGER?
  ИТ продуктите в България: По какви продукти работи DIGITALL
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Енетпулс?
  ИТ проектите в България: Какъв продукт разработва StorPool Storage?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Блубито?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Модис?
  ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Playtech?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Coherent Solutions?
  ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Experian?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи DHL Freight ESS?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи "Бианор Сървисиз"
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи МенторМейт?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Proxiad?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи DataArt?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Resolute Software?
  ИТ продуктите в България: Какви продукти разработва Progress?

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 3 часа
  Байдън се отказа от президентската напревара
  Той подкрепи Камала Харис за следващия кандидат на демократите в САЩ
  преди 4 часа
  За 7 г. Wizz Air е обслужила над 4 млн. пътници на летище Варна
  Авиокомпанията обслужва 12 дестинации в 7 държави от морската ни столица
  преди 5 часа
  OpenAI с по-евтина версия на най-мощния си ChatGPT
  GPT-4o mini, е по-интелигентен и с над 60% по-евтин от GPT-3.5 Turbo
  19 юли 2024, 16:11
  Wizz Air празнува 20 млн. превозени пътници от летище София
  Авиокомпанията и стартира нов маршрут – до Лион
  19 юли 2024, 15:56
  Онлайн продажбите в САЩ достигнаха $7,2 млрд. в първия ден на Amazon Prime Day
  Продажбите са с над 10% повече спрямо миналата година
  19 юли 2024, 11:42
  Глобално кибер прекъсване приземи полети по целия свят
  Проблемът засегна и работата на банки и медии в различни точки на света